Назад до Необяснимо и загадъчно

Най-младият осъден на смърт през 20-ти век в САЩ и тайната на неговата екзекуция

Знаете ли историята на Джордж Стини, младши? В историята на американската съдебна система, той е най-младият осъден на смърт затворник (едва на 14 години) през 20 век. Момчето от афро-американски произход намира своята смърт на електрическия стол.

Обвинението е страшно - убийството на две  бели момичета (Бети на 11 години и Мери на 7 години), чиито тела били открити в непосредствена близост до дома, в който живее Джордж и семейството му.

Процесът продължава едва 2 часа и половина, съдебните заседатели са расово предубедени, отнема им само 10 минути, за да вземат решение.

Родителите на момчето са изгонени от града, не им се позволява достъп до съдебната зала. Те не успяват и да го видят, над 3 месеца Джордж е изолиран в далечен затвор, без право на човешки контакт и свиждане с близките  му хора. Не му дават даже и достъп до адвокат, толкова са били убедени  във вината му.

Екзекуцията е кратка, 2400 волта пронизват главата на детето.

Представете си, през цялото това време, Джордж винаги стои с Библията в ръце и пледира за своята невинност. Нямало е никой до него, освен вярата му.

Никой не повярвал на сълзите на момчето, което до последния си дъх твърдяло, че е невинно. Датата била 16 юни, 1944 година.

През 2013 година, група правозащитници и семейството  му настояват за повторно разглеждане на делото. Седемдесет години по-късно, съдът постановява, че няма категорични доказателства за вината на Джордж Стини, съдебният процес е проведен в нарушение на всички норми, а екзекуцията му е "жестока и странна форма за наказание" на едно 14 годишно момче.

Снимките от този ден продължават да разказват за едно дете, загинало под тежестта на фалшиво обвинение.

 

 

 

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

СТАТУЕТКА ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ - 22.5х9 см
93.50
лв
84.15
лв
Промоция -10% + ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!
БИБЛИЯ С ЛУПА - нов превод, едър шрифт
45.00
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.

Отзиви

Коментирай
loading...