🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Необяснимо и загадъчно

Загадките на дълбините

От древни времена се говори за мистиката на океаните и купищата съкровища намиращи се в техните дълбини. Кои са най-големите загадки, какво знаем за тях и какви митове и легенди са достигнали до нас?
Учените започват по-интензивно изучаване на океанските дълбини едва през втората половина на 20 век. Много от тях твърдят, че дълбочината на океаните е изследвана много по-обстойно от тъмната страна на Луната, но като територия са обхванати едва от 2 до 5%.
Нека заедно да надникнем в едни от най-невероятните океански мистерии.

Пътят Бимини

Този изумителен каменист път се намира на дъното на океана в близост до Бахамските острови. Според легендата той е обитаван от духове, други смятат, че това са останки от изгубения континент Атлантида. Факт е че никой досега не е разгадал какъв е този път и докъде води. Направен е от големи гладки плочи, някои от които достигат дължина от 13 фута. Те лежат на дълбочина 20 метра под повърхността, но благодарение на кристално чистата вода са лесно забележими от повърхността. Общата дължина на каменния път е около половин миля.
Преди няколко години изследователи са заявили, че това не са обичайните крайбрежни фрагменти от скали, което подсилва вероятността да са направени от хора.
С течение на времето и легендите около странния път стават все повече. Една от тях разказва за двама водолази, които се кълнат, че във водата са забелязали странен триъгълен обект. Той се движел изключително бързо по дъното, след това излязъл на повърхността и изчезнал в небето. Друг водолаз твърди, че е видял огромна човешка фигура, която се движила по дъното без водолазен костюм.
Да се направи подробно изследване на тази област е наистина доста трудно, поради големия брой силни подводни течения и множеството бели акули. През 2004 година, американска експедиция открива под всеки слой каменни блокове по едно по-ниско ниво. Заключават, че това не е път, а горната част на древни сгради.

Пирамидите Йонагуни

Пирамидите Йонагуни се намират в западната част на Япония. Йонагуни придобиват популярност в средата на 80-те години, когато водолази откриват загадъчните подводни скални тераси и пирамиди с остри ъгли. Те са наистина огромни. Една от високите има ширина около 600 метра и височина от 90 метра. Учените са склонни да вярват, че тези пирамиди са изкуствено създадени преди много години от неизвестна цивилизация, която изчезва от лицето на земята. Въпреки това все още съществуват много дебати дали това е естествен природен феномен или наследство от древни цивилизации. Ако Йонагуни е паметник създаден от човечеството, това би могло да промени коренно историята....
Масаки Кимура – морски геолог от университета в Япония изучава подводните пирамиди повече от 15 години. Според него това са създадени преди повече от 5 хиляди години, но са били погълнато от водата по време на земетресения станало преди 2 хиляди години.

Подводните водопади

Едно доказателство, че водопади съществуват не само на сушата, но и в океанските дълбини. Известно е, че причината за образуването на тези водопад се крие във различните температури и солеността на водата в различните части на океана, както и в трудния релеф на дъното. Най-големият познат до монета подводен водопад разделя Исландия и Гренландия. През него преминава повече от 175 милиона кубически метри вода, което го прави с 350 пъти по-голям от земният водопад Гуайра намиращ се на границата между Бразилия и Парагвай, смятан за най-големия водопад на планетата.

 Мистерията Житен кръг

Наскоро японският фотограф и водолаз Юджи Оката заснема мистично пясъчно изображение в близост до брега. Веднага извикал и свидетели, които да документират видяното – негови колеги и приятели от телевизията. Кадрите са заснети и от телевизионния екип. Погледнете снимката – толкова е трудно да се направят тези малки детайли на пясъчния плаж, а сега си представете да направите това под вода!
Благодарение на учените и модерните технологии, които използват мистерията се смята за разкрита. Колкото и странно да прозвучи, това творение е дело на риба „параходче“. Мъжкият екземпляр прави различни движения по дъното, за да впечатли женската. Освен това, при допълнителни лабораторни изследвания се оказва, че кръговете имат защитна роля. Те пречат на възникващите морски течения да разпръскват яйцата. Оказва се, че тук всичко е въпрос на любов.

Бермудският триъгълник

Наистина една от най-големите загадки, която все още чака да бъде разкрита. Първите мистериозни случаи за изчезнали хора и оборудване са регистрирани през 1940 година. Само за периода от последвалите 60 години са регистрирани повече от 50 изчезнали самолети и кoраби. Хората са чули и предали много научно недоказани фантастични истории свързани с със свръхестествени сили, извънземни, дори с гигантски октопод.
Джоузеф Монаган , учен от Университета в Монаш, Австралия, развива една от най-надеждните истории. Неговата работа е озаглавена ''Теория Балон''. Според него в пространството се получават, така наречените ''джобове'' с газ. Тъй като океанското дъно има изключителни запаси от сероводород и метан, газът се издига към повърхността и над нея. В резултат на това плътността на водата намалява рязко, така корабите могат лесно да потънат, а над самолетите да се загуби контрол. Въпреки това, все още няма обяснения защо Бермудския триъгълник е спрял да ''поглъща'' големи обекти. Според учения Лорънс Дейвид Кухче, тайна никога не е съществувала, просто хората са подсилили мистерията, предавайки от уста на уста слуховете за нещастните случаи. Други продължават да смятат, че всичко е дело на извънземни сили.

Подводният град в Куба

През октомври 2012 година светът бе шумно разтърсен от новината за откриването на подводния град. Изследвания на дъното на океана край бреговете на Куба са потвърдили, че на дъното му в близост до Бермудския триъгълник е открит огромен град. Учените твърдят, че руините на огромния град се намират на дълбочина от 600 метра и е на повече от 10 хиляди години. В сърцето на наводнения град има няколко скулптури на сфинксове и поне 4 гигантски пирамиди. При огромния слой тиня са били открити още находки, чиято цел остава неизвестна. 2 от пирамидите на дъното на океана са дори по-големи от тези в Гиза и Хеопс в Египет. Кубинските подводни пирамиди показват, че това място е било огромен древен Метрополис, който е унищожен в резултат на повишено водно равнище и катастрофално земетресение.
За много търсачи на приключения в основите на града може би се намират различни съкровища и тайни ритуални предмети.

Дяволски води 

Тази област от морската карта е получила доста зловещо име. Тя се намира в Тихия океан и започва да тече на около 60 мили от Токио до северната част на Филипинските острови и накрая завършва до остров Гуам. Районът не е отбелязан на картата, а моряците всячески се опитват да го избегнат. Причината? Има спонтанно генерирани бури, които са непосредствено последвани от пълно безветрие. В този район няма дори птици, делфини и китове. В началото на 1950 година, 9 кораба са изчезнали за период от 5 години, сред тях има дори 1 кораб с научна експедиция на борда. Мястото се отличава и с много висока сеизмична активност.

Балтийското ''НЛО''

Балтийското НЛО е е открито в края на юли 2011 година от група шведи. Това е един обект, който изглежда като сонар на дъното на морето. В действителност обектът шокира всички с точната си геометрична форма. Някои го оприличат като точно копие на корабът от филма ''Междузвездни войни'', за други е подобие на архитектурна структура подобна на тези от Стоунхендж във Великобритания.
Според шведите, приемливо обяснение за обекта дава учен от Стокхолмския Университет. Според него, това е просто една скала, образувала се под влиянието на топенето на ледниците. Но това не обяснява защо мобилните телефони и устрoйства спират да работят, когато са в близост до ''скалата''.

Учените и изследователите са направили много, за да достигнат до тайните на океана. Но броят на въпросите не намалява, а се увеличава. В действителност, новите открития пораждат нови въпроси. За сега дълбините успяват добре да опазят своите тайни...

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...