Назад до Природа и здраве

Най-странните и екстремни пътища в света

Всеки, който се е качвал на увеселително влакче в лунапарк, разбира добре израза „въздуха ми спря“. И все пак по тези чудати пътища преминават хиляди превозни средства на ден, а някои хора ги използват за ежедневно предвижване.
Каним ви на пътешествие по най-странните пътища в света:

Guoliang Tunnel, Китай

Скалният тунел е дълъг 1,2 км и е построен през планиснка скална верига. Пътят води до селище носещо същото име. През 1970 г. жителите на селото построили тунела, изпозлвайки само ръчни инструменти. Широчината на пътя е около 4 м, затова е необходимо вадачите да бъдат изключително внимателни.

Maeklong Railway Market, Тайланд

Железопътния пазар на пръв поглед прилича на стотици други тайландски пазари..., но само докато чуете свирката на влака, който преминава точно през пазарските сергии. При всяко негово преминаване продавачите за секунди събират стоката, а след това я излагат отново. Влакът преминава по това трасе с около 15 км/ч. 

Yungas Road, Боливия

Пътят свързва Боливийските градове Ла Пас и Короико. Намира се на доста голяма височина над морското равнище. Образуван е множество завои. Въпреки, че пътят е много тесен множество товарни автомобили успяват да се разминат. Понякога е нужно изчакване с часове, за да се продължи напред.

Eyre Highway, Австралия

Гледайки тази магистрала вероятно се чудите защо е рискова и кое е странното в нея. Човек трудно може да си представи, че е наистина опасна. Въпреки това тя е смятана за допста рискова и предупредителните знаци по нея са в изобиле. Причината затова е много проста: Пейзажите тук са толкова еднообразни, че шофьорите заспиват зад волана.

Nose of the Devil, Еквадор

Железницата се нарича „Носа на дявола“. Изградена е върху скала носеща същото име и се намира на 800 м. Надморска височина. Доскоро е било разрешено на туристи да се качват във вагоните, но днес това вече е забранено със закон от властите на страната.

Мостът Pamban Railway Bridge, Индия

Свързва континенталната част на Индия с остров носещ същото име. През 1964 г. мостът е бил разрушен от силни ветрове. В днешно време при скорост на вятъра на 55 км/ч., влаковете получават специален предупредителн сигнал за възможна опасност.

Karakoram, Пакистан – Китай

С дължина от 1300 км., тази магистрала се смята за най-голяма магистрала на ниво над морска величина в света. Летните дъждове често предизвикват опасни свлачища, които предзвикват инциденти и трудности при придвижване. През зимата магистралата е затворена поради възможни лавини и неподходящите метеорологични условия.

Passage du Gois, Франция

Този на пръв поглед спокоен път е на разположение на водачите само по 2 пъти на ден. Той свързва остров Noirmoutier с континенталната част на Франция. Опаността се крие в приливите и отливите, които покриват пътя в определени часове на денонощието.

Leh-Manali Highway, Индия

Тази така наречена магистрала преминава през няколко вископланински прохода. Пътят е изключително тесен, но това не пречи на месните шофьори да развиват по-високи скорости, което е сериозна предпоставка за инциденти.

Tianmen Mountain Road, Китай

Пътят е дълъг 11 км. Има точно 99 завоя и води до върха на Тиенмън планина, където се намира популярен Буда храм. В някои участъци разстоянието между две коли може да е изключително малко, което изисква повишено внимание.

Road through Salar de Uyuni, Боливия

Пътят преминава през много сухи участъци и е доста запрашено. На места достига до 3 650 м надморско равнище. Пейзажите тук са толкова необичайни, че е лесно да се загубиш в тях. Мобилните телефони са безполезни. През нощта темературата достига до - 30 ° C.

Road through Skippers Canyon, Нова Зеландия

Висящ мост с множество внезапни завои, стръмни спускания и скалисти участъци - това е истинско предизвикателство за водачите. Местните агенции отдаващи коли под наем дори не предлагат застраховка, ако ви предстои преминаване по този път.

The James W. Dalton Highway, Аляска

Само 155 км от тази 666 километрова магистрала са покрити с битум, а останалата част е изградена само от чакъл. По пътя има само три селища и три места за зареждане и само един медицински център в рамките на магистралата.
Местната полиция проверява всички преминаващи дали са снабдени с достъчно храна и провизии за предстоящото пътуване в трудните условия на Аляска. Това трасе е дълго 217 км и по време на пътуването влакът преминава през 21 тунела, 42 моста и виадукта, 2 спирали и още 2 констукции в зиг-заг форма. Поради височината на която е изграден пътя, пътниците се движат буквално над облаците.

За някои изследователи и търсачи на приключения тези маршрути са невероятни туристически атракции, изпълнени с приключенски емоции и спиращи дъха гледки. Шофирането не е за неопитни водачи и изисква повишено внимание и концентрация, както при всяко едно движение!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...