🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Природа и здраве

Постбиотикът BIBIOTIC – революция в грижата за чревната микробиота

През 2016 г., в ЕКОКОМ ГРУП възникна идеята, да се разработи продукт, в който да отсъстват недостатъците на пробиотиците. Така се стигна до концепцията, да се предоставим на организма вместо живи пробиотични бактерии, които да се мъчат да произведат метаболити в неблагоприятните за тях условия на стомашно-чревния тракт, директно произведените от тях метаболити. Само, че произведени извън организма, в идеални производствени условия, в оптимални хранителни среди и без борба, с каквато и да е имунна система и разни други бактерии. Освен метаболитите обаче, се зароди и идеята, заедно с тях, да предостявим на организма и инактивираните, т.е. умишлено умъртвени пробиотични клетки на бактериалните щамове, наричани още „лизати“, защото те съдържат също изключително полезни за организма биологично активни вещества.

Така се появяви концепцията за разработване и производство на постбиотикът BIBIOTIC. Терминът постбиотик (postbiotic) е комбинация от термина „пост“ (post), префикс, означаващ «след» и термина „биотик“ (biotic), дефиниран като „свързан с живи организми или възникващ от тях“. Заедно, тези два термина определят значението на термина постбиотик, като „след живота“. А логото бибиотик (bibiotic), е комбинация от префиксът „bi“, означаващ двоен и термина „биотик“, т.е. двоен биотик, защото постбиотикът BIBIOTIC, съдържа метаболити плюс лизати.

През 2017 г. в биопредприятие „AUTOBIOTIC“ създадохме лабораторна и производствена база, с най-съвременно оборудване, за разработка и производство на постбиотични продукти.

Около година ни трябваше за да отработим технологията, но повече от 3 години ни трябваха, за да усъвършенстваме продукта и го направим действително работещ. Основният проблем беше, че продукта е нов, иновативен и без аналог. Без практически опит и дори теоретически познания за производството му. Всичко се правеше по принципа проба-грешка. Беше трудно, но от друга страна – истинско предизвикателство. За това, когато се появиха първите положителни резултати, удовлетворението бе неописуемо.

Всички сме чували за чревната микробиота (предишно „микрофлора“) и милиардите полезни бактерии в нея. Но не всички знаем, какво тези полезни бактерии правят в организма ни и как ни помагат. Отговорът е колкото сложен, толкова и прост. Нашите полезни бактерии, разграждат в червата ни неразградените от нашите ензими хранителни вещества, превръщайки ги в други вещества, наречени метаболити. Те имат собствени ензими за това. С някои от тези метаболити те се „хранят“, с други – „комуникират“ помежду си, с трети – „защитават“ популацията си от други чревни бактерии, с някои – подпомагат за благосъстоянието на „съседите“ си, а останалите предоставят на нас, като отплата за подслона, храната и топлината. И това е основната им функция. Да произвеждат метаболити. И именно тези метаболити, а не самите бактерии, принасят ползи за организма. Метаболитите са различни изключително ценни биологично активни вещества, без които не можем да съществуваме, както без вода, храна, въздух и гравитация.

Задачата на пробиотиците е същата. Пробиотичните бактерии съдържащи се в пробиотиците, попадайки в благоприятните условия в червата ни, трябва да произвеждат метаболити, с които, както да увеличават и защитават популацията си, така и да допринасят за благополучието на подслонилия ги организъм.

Какво научихме за метаболитите след клиничните проучвания върху животни

През 2015 г. компанията реши да разшири дейността си с производство на пробиотици за животни. За целта създадохме три различни многовидови пробиотика и наехме професионален екип от ветеринарни научни сътрудници, които да проведат клинични изпитания за ефективността им, върху здравето на различни животни, като прасенца, прасета, пилета, кокошки, зайци, агнета, телета. След година и половина клинични проучвания и сериозна финансова инвестиция получихме резултатите за ефективност, които показаха, че пробиотиците не оказват никакво влияние на животните. И когато се запитахме защо, отговорът се появи от само себе си. Защото животните са еволюирали така, че никакви чужди бактерии „от вън“, да не могат да просъществуват „вътре“ в организма им. Иначе просто нямаше да ги има.

Например, всички знаем в какви условия живеят прасетата и че могат да ядат развалена и замърсена храна, която е пълна с всякакви вредни и прочие микроорганизми. А тревопасните, които пасат замърсена с какво ли не трева? А кокошките, които кълват всичко попаднало им? Но не се разболяват и не получават разтройство. И са живи и здрави. Следователно, всички „чужди“ за тях бактерии не се развиват в организма им.

Е, след като чуждите за тях бактерии не могат да се развиват в организма им, защо очакваме тогава пробиотичните бактерии съдържащи се в пробиотика, които също са чужди за тях, да се развиват? Естествено, че няма да се развиват. В организма им се развиват само и единствено, собствените им бактерии.

При хората, нещата са аналогични. Вредните бактерии, които ние приемаме с необработените термично продукти, като плодове, зеленчуци, ядки, сурови или сурово-сушени риби и месни продукти, също не ни разболяват. Т.е., те също не се развиват в организма ни. Ние също сме еволюирали така, че никакви чужди бактерии „отвън“, да не могат да просъществуват „вътре“ в организма ни. В организма ни, също се развиват само и единствено, собствените ни бактерии.

Още един пример. Ако консумираме развалена храна, в която има много вредни микроорганизми, ще получим чревно разтройство. Но то не е от това, че вредните микроорганизми се развиват в организма ни, а от вредните токсични вещества, които са произвели в развалената храна. Тя затова е и развалена. Но след ден-два, разтройството ще изчезне, защото организмът ще се детоксикира, а вредните микроорганизми, като чужди, ще се потискат и унищожават от имунната система и за ден-два – ще се изхвърлят от организма ни. Ако вредните микроорганизми се развиваха в организма ни, разтройството никога нямаше да премине, защото развивайки се, те постоянно ще произвеждат токсични вещества и организмът не ще може да се детоксикира. Следователно, те не се развиват в организма ни.

И тук изводът е същият. Чуждите микроорганизми, включително и пробиотичните бактерии съдържащи се в пробиотиците, не могат да се развиват в организма ни.

Разбира се, всяко правило има изключения. В природата съществуват различни изключително агресивни микроорганизми, които имунната система трудно или въобще не може да пребори. Те успяват да изместят собствените ни бактерии и на тяхно място да се развият в организма. Така се нарушава баланса в микробиотата и се появяват бактериални или гъбични инфекции. За преодоляване на тези състояния са създадени ваксините и антибиотиците. Но това е друга тема.

За да се развиват и произвеждат метаболити обаче, те трябва да се заселят в червата ни. И не където и да е, а в биофилма, който е разположен върху лигавицата на епитела и където живеят нашите собствени бактерии. Друго място, където могат да се заселят, просто няма. Биофилмът покрива изцяло червата ни отвътре. Но нашата собствена (резидентна) микробиота и местна имунна система, не допускат каквито и да било чужди микроорганизми да се заселят в него. Няма как да бъде другояче. Иначе, в биофилма биха се заселили всякакви вредни и какви ли още не микроорганизми, които ще нарушават постоянно баланса на чревната ни екосистема. А в организма ни, за да е здрав, както и в природата, всичко трябва да е балансирано. И съдбата на приеманите пробиотични бактерии е като на всички чужди микроорганизми – да преминат транзитно през лумена на червата ни и естествено да се изхвърлят от организма ни. Обикновено в течение на 1-2 дни. Освен това, след като нашата имунна система разпознае чуждите микроорганизми, то целият ни организъм, с всичките си механизми започва борба срещу тях. Като при трансплантация на донорни органи и тъкани. В резултат, на голяма част от тях организмът ще окаже бактериостатично въздействие и ще ги инхибира, т.е. ще спре растежа и размножаването им, а на друга част, ще окаже бактериоцидно въздействие, т.е. ще ги унищожи.

Малкото останали пробиотични бактерии, които въпреки всичко успеят да преминат активни през чревния ни тракт и за краткото време на транзитното си преминаване, не ще успеят да произведат достатъчното количество метаболити, необходими за допринасяне на съществени ползи на организма. И ефекта от пробиотика върху здравето ще бъде минимален, или въобще няма да го има.

Постбиотикът BIBIOTIC – ново поколение постбиотик

Постбиотикът BIBIOTIC се произвежда в специални биореакторни установки, където култивираме подбрани чревни пробиотични щамове, в специално подготвени хранителни среди, съдържащи всички необходими за развитието им хранителни вещества. В тях се поддържат оптималните за популацията на бактериите условия, като температура, безкислородна среда, определена концентрация на въглероден диоксид, честота на разбъркване и пр. Там, използвайки различни технологични техники и тактики, ние заставяме пробиотичните щамове да произведат, както максималното възможно разнообразни, така и максимално възможното количество метаболити. Например, определено време ги подхранваме, определено време ги държим гладни, определено време ги стресираме, определено време ги презаселваме и т.н. Така в различните условия, те произвеждат различни ценни метаболити. И колкото са по-различни и повече метаболитите, толкова по-ефективен е постбиотикът. След като произведат всички възможни метаболити, метаболитите концентрираме, а пробиотичните бактерии – инактивираме, т.е. умъртвяваме. Като живи, пробиотичните бактерии няма да допринесат ползи за организма, защото както вече отбелязах, като чужди за организма, те не могат да го колонизират и да се развиват в него. Но инактивирани, те ще предоставят на организма клетъчните им биопродукти, които съдържат много различни биологично активни вещества, като ДНК, РНК, ензими, биосурфактанти, тейхоеви киселини, пептидогликани, полизахариди и пр., които също оказват съществена полза за здравето.

Постбиотикът BIBIOTIC съдържа всички метаболити произведени от подбрани чревни пробиотични бактериални щамове, както и техните инактивирани клетки, частици и биопродукти от тях.

Постбиотикът BIBIOTIC не съдържа живи микроорганизми.

Постбиотикът BIBIOTIC е 100% натурален и естествено създаден от пробиотични бактериални щамове продукт. В него няма консерванти и синтетични вещества. Създаден е без използване на генно модифицирани организми. Той отговаря на всички условия за ефективен постбиотик. Освен това, бибиотик е концентриран продукт, което в пъти подобрява ефективността му. Той е в течна, а не суха форма, за по-правилното му разпределение по повърхностите на организма и по-лесното му усвояване.

Всички съставки на постбиотика BIBIOTIC са разградени до напълно усвояеми за организма и чревната микробиота вещества. Поради това, се усвоява напълно и бързо.

Няма специални изисквания за съхранението му. Съхранява се на стайна температура. Трайността му при стайна температура е 2 години.

Ползи от постбиотика BIBIOTIC

Постбиотикът BIBIOTIC действа директно, като снабдява организма с всички ценни вещества, които в идеални условия би трябвало да произведат неговите собствени пробиотични бактерии. Както и всички ценни вещества, които се намират в самите бактерии.

Постбиотикът BIBIOTIC има пет основни механизма на действие, допринасящи ползи на организма: модулиране на резидентната микробиота; подобряване на функциите на епителната бариера; модулиране на локалните и системни имунни отговори; модулиране на системните метаболитни реакции и системно сигнализиране чрез нервната система.

 • Вирусни инфекции. Вирусните инфекции не се лекуват. С тях се справя човешкият имунитет. Ако имунната система получи помощ отвън, тя ще пребори болестта по-бързо.
  Например. Ваксините са предназначени да провокират и укрепят имунната защита на организма срещу съответните вируси, като създадат „памет“ в имунната система. Те имитират естественото инфектиране, стимулирайки имунната система да развие специфичен имунен отговор. По-голяма част от антивирусните препарати, като правило са предназначени за активиране на имунитета. Приема на витамини, също е предназначен за стимулирането му. Приема на други лекарства, цели само облекчаване на симптомите – температура, кашлица, хрема, разстройство и т.н. Т.е., лечението на вирусните инфекции се изразява в активиране и модулиране на имунната система.
 • Постбиотикът BIBIOTIC е мощен имуномодулатор. И може би това е едно от най-ценните му качества. Като такъв, той е изключително ефективен при всякакви грипни вируси, коронавируси и прочие вирусни инфекции и може да се използва като основно терапевтично средство. Практиката показва, че постбиотикът BIBIOTIC е изключително ефективен противовирусен препарат и при вирусни инфекции изправя на крака за ден-два. Освен това, намалява вероятността вирусната инфекция да прерастне в бактериална.
  Като имуномодулатор е показен и при компрометирана имунна система.
 • Антибиотична терапия. Антибиотиците са необходими за борба с бактериалните инфекции. Без тях трудно бихме се справили с вредните бактерии. Но наред с унищожаването на вредните, антибиотикът унищожава и нашите полезните бактерии. Те намаляват и съответно се намалява и количеството на произвежданите от тях ценни за здравето метаболити. Това води до появявата на чревни дисбиотични състояния, като антибиотик-асоциирана диария, болка и спазми в корема, коремен дискомфорт, подуване, тежест, гадене и пр. Освен това се нарушава правилното храносмилане и усвояване на веществата. Отслабва имунната система и организмът става податлив за развитие на други заболявания. Приемът на пробиотик няма да помогне, защото антибиотикът ще унищожи и неговите пробиотични бактерии.
  Постбиотика BIBIOTIC е изключително ефективен при антибиотична терапия. На него антибиотикът не му действа. Той ще компенсира организма с недостигащите вследствие приема на антибиотици ценни метаболити, ще активира имунната система и предотврати появата на нежелани чревни прояви. BIBIOTIC ще подсигури на организма и антибактериални метаболити, които ще намалят възможността бактериалната инфекция да прерасне в гъбична. В допълнение, постбиотикът BIBIOTIC ще подобри чревната бариера, с което ще ограничи възможното проникване на токсини в организма и появата на допълнителни осложнения. А приемът му след антибиотичната терапия, ще помогне за бързото и качествено възстановяване баланса на чревната микробиота.
 • Алергични и дерматологични прояви. Постбиотикът BIBIOTIC е ефикасен при различни алергични и дерматологични прояви, защото подобрява функциите на епителната бариера и така предотвратява интоксикацията на организма, подпомага детоксикирането му, коригира собствената микробиота и регулира имунната система. Например, при дерматологични проблеми, като акне и атопичен дерматит показва много добри резултати.
 • Хранителна непоносимост. При хранителна непоносимост, постбиотикът BIBIOTIC ще снабди организма с недостигащите ензими, които организмът сам не може да произведе, но са необходими за разграждането на съответните хранителни вещества. Например, при лактозна непоносимост. Той ще снабди организма с ензима лактаза, който ще помогте за разграждане на лактозата и преодоляване на лактозната непоносимост.
 • Храносмилателни проблеми. Постбиотикът BIBIOTIC ще разреши храносмилателни проблеми, като коремен дискомфорт, подуване, тежест, разстройство и пр., тъй като регулира чревния метаболизъм и микробиота и подпомага разграждането и усвояването на веществата. Отзивите при използването му при подуване, вечния проблем при жените, са изключително позитивни.
 • Гастроентерологични проблеми. При гастроентерологични проблеми, постбиотикът BIBIOTIC ще подпомогне за разрешаването им, като въведе ред във функционирането на чревната екосистема и имунитет и допринесе за възстановяване на чревната лигавица и епител. Вече имаме наблюдения за ефективността му при по-сериозни гастроентерологични заболявания, като дивертиколит и улцерозен колит.
  И въобще, постбиотикът BIBIOTIC показва сериозна ефективност при почти всички чревни и имунологични проблеми.

Най-голямата ценност на постбиотика BIBIOTIC е профилактичното му използване.

То ще допринесе за благосъстоянието на собствената микробиота, правилното функциониране на чревния тракт и поддържането на имунната система на правилното ниво, както и ще предотврати появяването на много нежелани процеси в организма.

Здравето е най-ценното нещо в живота на човека. Не отлагайте за „после“. Грижете се своевременно за него, особено профилактично.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...