Назад до Преглед на чакрите

7 прекрасни билки, активиращи и хармонизиращи чакрите

Чакрите са енергийни центрове, като всяка една от тях се свързва с определени органи, жлези и системи в организма. Те оказват пряк ефект върху тяхното нормално функциониране. Когато даден орган, жлеза или система не функционират както трябва, съответстващата на тях чакра също не функционира добре, и обратно, когато организма е здрав и балансиран, чакрите също са активирани и хармонизирани.

Тази взаимосвързаност на физическото и етерното тяло се осъществява и в обратната връзка. Ако дадена чакра се дисбалансира, например в резултат на емоционално разтройство, това отслабва и свързаните с нея физически органи и системи. Затова е много важно да се справяме не само с физическите дисбаланси, посредством билки и промяна в начина на живот, но и с енергийните дисбаланси, посредством дишане, медитация, йога, ароматерапия и др.

В традиционната китайска медицина всеки орган отговаря на специфични емоционални състояния. Това е много важна особеност, тъй като емоциите също оказват влияние върху функционирането на чакрите. Негативните емоции нарушават функциите на чакрите, а положителните емоции ги подобряват. Оттук следва извода, че използването на билки за балансиране на основните органи, жлези и системи на организма, влияе положително на чакрите и емоциите ни.

Съществуват много различни практики за изцеление и балансиране на чакрите, които са ефективни в различна степен. За постигане на оптимален положителен резултат трябва да стимулирате както физическото тяло, така и енергийните центрове. Освен воденето на по-здравословен живот съществуват няколко мощни и ефективни метода, свързани с правилното използване на билкови лекарства, които допринасят за балансирането на тялото.

Използването на определени билки, съчетано с балансиран начин на живот и енергийни практики (дишане, медитация, йога и т.н.) ще донесе максимална полза за тялото, както на физическо, така и на енергийно ниво. Първо трябва да разберете кои чакри, органи, жлези и системи в тялото са дисбалансирани. Ако разполагате с тази информация ще знаете, коя от изброените по-долу билки е най-подходяща за вас, за да възвърне баланса и хармонията на физическо и енергийно ниво и да активира всяка конкретна чакра или част от тялото.

Първа чакра - Коренна чакра (Муладхара) – хипофизна жлеза и полова система

Препоръчвана билка – Мумио (шилажит)

Въпреки, че не е билка в традиционния смисъл на думата, мумиото е вторичен продукт на стотици различни билки, тъй като е втвърдена смола от праисторическите гори, запазена под скалите от много векове. Мумиото подпомага заземяването и е богато на минерали, които подмладяват организма и възстановяват тялото на базово ниво. В този смисъл Коренната чакра също е базова и помага да останем зазимени на енергийно ниво.

Втора чакра – Сакрална чакра (Свадхиштхана) – полови органи и бъбреци

Препоръчвана билка – Шизандра (плод)

Шизандра е невероятна билка с много положителни ефекти за организма. Най-известна е с това, че укрепва и тонизира половите органи, както при мъжете, така и при жените. Билката е слаб диуретик, който пречиства енергийните канали, минаващи през този район на тялото. Особено подхранваща е за бъбреците, което я прави отлична билка за активиране и хармонизиране на Сакралната чакра.

Трета чакра – Чакрата на слънчевия сплит (Манипура) – храносмилателен тракт, черва и надбъбречни жлези

Препоръчвана билка – Боров прашец

Манипура може да се разглежда като енергийния склад на тялото, както на физическо, така и на енергийно ниво. Нашата храносмилателна система превръща храната в жизнена енергия, необходима за функционирането на тялото. Когато храносмилателната система е слаба, всяка част на тялото страда. Третата чакра се свързва още със самочувствието и личната сила. Следователно дисбаланса на тази чакра води до проявата на страх, тревога и безпокойство, все емоции свързани с липсата на самочувствие. Боровия прашец е едно от най-ценните природни лекарства, които балансират храносмилателната система. Той е богат на дехидроепиандростендион (ДХЕА), силен хормонален прекурсор на организма, който пряко подхранва надбъбречните жлези и балансира цялата ендокринна жлезиста система. Боровия прашец е много богат на важни и редки хранителни вещества и подхранва тялото в дълбочина. Той подобрява храносмилането и носи енергия за тялото, без значение на какъв етап от живота си се намираме.

Четвърта чакра – Сърдечната чакра (Анахата) – сърце и бял дроб

Препоръчвана билка – Гъбата Рейши

Според даоистките традиции Рейши се смята за сърдечен Ци тоник, което означава, че увеличава потока на жизнена енергия към сърцето и по този начин го прави по-силно. Освен това Рейши успокоява и балансира нервната система, подобрявайки цялостния емоционален баланс, най-вече сърцето. Гъбата се смята и за билка, която подхранва духа. Рейши увеличава притока на кръв към сърцето и белите дробове, подпомагайки системите от органи, свързани със сърдечната чакра.

Пета чакра – Гърлената чакра (Вишудха) – щитовидната жлеза

Препоръчвана билка – Келп (кафяви водорасли)

Има много фактори, които влияят на здравето на щитовидната жлеза, но най-важния е наличието на достатъчно количество йод в организма. Няма по-добър естествен източник на йод от водораслите. Освен йод те са богати и на други важни минерали и хранителни вещества, които се набавят много трудно от организма, дори и да следваме някоя здравословна диета. Йода и минералите в морските водорасли укрепват цялата ендокринна система.

Шеста чакра – Чакрата на третото око (Аджна) – епифизната жлеза, мозъка

Препоръчвана билка – Готу Кола (азиатска центела)

Това е една от най-предпочитаните билки в древната индийска система за лечение – Аюрведа. Това е силна билка, която подпомага мозъка и свързаните с него жлези и системи. Готу Кола увеличава притока на кислород към мозъка и клетките на организма като цяло. Доказано е, че в дългосрочен план увеличава интелигентността на хората, които приемат тази билка. Повишава и хармонизира транс-сферичната комуникация в мозъка, поради което често се използва от хората практикуващи медитация. Синхронизацията на мозъчните полусфери води до промени в алфа, гама и тета спектъра на мозъчните вълни, водещи до повишаване на съзнанието. Готу Кола действа директно върху епифизната жлеза, тъй като е вазодилататор, предизвиквайки едновременно повишаване притока на кръв и кислород към ключови области и жлези в мозъка и тялото.

Седма чакра – Коронна чакра (Сахасрара) – хипофизната жлеза

Препоръчвана билка – Градински чай

Градинския чай обикновено е билка, която се намазва външно, но може да се приема и вътрешно. Тя пречиства физическото и етерното тяло, премахва енергийните блокажи, дисбалансите и разрушителните влияния. Коронната чакра е връзката между тялото и по-високите нефизически измерения. Съвременни проучвания показват, че градинския чай увеличава информираността, интелигентността, подобрява мозъчните функции и памет, повишава чувствителността към към фините енергии. Точно за това Градинския чай се препоръчва за активиране и балансиране на коронната чакра. Комбинацията на Градински чай и Готу Кола засилва още повече действието, като подпомага всички органи, жлези и системи свързани с коронната чакра.

Билките не трябва да се подлагат на термична обработка с много висока температура, за да запазят своите активни съставки и полезно действие. Започнете с приемането на малки дози, докато тялото ви привикне и се адаптира към техните ефекти. Не забравяйте, че трябва периодично да спирате консумацията на билките, за да може тялото да си почине и интегрира към промените.

Рейтинг:
4.7/5 на базата на 7 оценки

Свързани продукти

ВИТАЛИТИ - жизнена енергия - 325 мг. x 90 капсули
43.00
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
ИММЮНИТИ -  подсилване на имунитета - 275 мг. x 90 капсули
43.00
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
ВЪЛШЕБНА КОЛЕКЦИЯ ОТ МИНЕРАЛИ - 42 броя
70.00
лв
65.10
лв
Промоция -7% + ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА! 100% Естествени камъни
КРИСТАЛНО МАХАЛО С ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ
18.00
лв
17.10
лв
Промоция -5% 100% Естествени камъни
КРИСТАЛНО МАХАЛО С ОПУШЕН КВАРЦ, АВИР
22.00
лв
20.90
лв
Промоция -5% 100% Естествени камъни
НАТУРАЛЕН ЧЕРЕН ОНИКС - укрепва силата на духа, Зен Лайф
8.00
лв
7.60
лв
Промоция -5% 100% Естествени камъни

Отзиви

Еми
Това глупости няма такива неща имам специални книги за лекуване и с точки и пред. Богородица
Stefi
Много полезна статия, от известно време се опитвам да ползвам основно билки за справяне с различни здравословни проблеми в семейството и забелязвам, че работи много добре. Най-трудно е да убедя потърпевшия :) От скоро набира популярност китайската Диета 159. Сега тествам, но тези процеси са по дълги, ако някой е тествал https://diet159.com/diet159-one-box.html моля да сподели опит. Благодаря
ркм
красивата гъба е Trametis versicolor
Виж още отзиви
Коментирай
loading...