Назад до Самоконтрол и мотивация

Признаци, че живеете своя собствен живот, а не живот съобразен с очакванията на другите

Хората много лесно могат да изпаднат в състояние да се притесняват прекалено много от това, какво мислят другите за тях. Ние често се опитваме да изглеждаме, говорим и действаме, както останалите около нас. В резултат на това много хора остават затворени в себе си и не смеят да покажат истинската си същност, понеже се страхуват, че останалите ще им се подиграват. Въпреки желанието на хората да се приобщят към порядките на обществото, съществуват много начини да живеете собствения си живот, вместо този на останалите.

Не става въпрос за това да имате коренно различни възгледи във всеки един аспект на живота, а по скоро да позволите на нещата, които ви правят различен да бъдат видени и чути. Истинският въпрос е: Готови ли сте да разкриете истинската си същност пред останалите хора?

Ако някои от изброените по-долу твърдения са верни за вас, значи сте направили важни избори в живота си и сте решили да бъдете себе си, независимо какво мислят другите.

 1. Казвате „Не“, когато някой ви накара да направите нещо от което се чувствате неудобно.
 2. Търсите работа или хоби, които ви вълнуват, независимо дали останалите мислят, че това е странно, нереалистично или нелепо.
 3. Обличате се според собствените си предпочитания, а не според модните тенденции. Това означава, че се чувствате комфортно и спокойно да се обличате различно от начина по който се обличат вашите връстници.
 4. Поради личните си предпочитания сте избрали да живеете по-различен живот от повечето хора (например живеете в малък дом, живеете извън цивилизацията и т.н.)
 5. Напускате работа или не завършвате училище, защото това, което учите или работите не ви пасва.
 6. Достигате до собствени заключения и имате собствено мнение, относно теми като политиката и религията. Вашите политически и/или религиозни възгледи могат да бъдат коренно различни от тези на приятелите и роднините.
 7. Готови сте да изречете на глас мислите си, знаейки, че най-вероятно те ще бъдат неразбрани и осъдени от другите.
 8. Предпочитате да сте открити и да покажете на околните всеки един аспект от своята същност. Много хора предпочитат да скрият от останалите някои черти от своя характер.
 9. Когато дадена връзка (независимо дали става въпрос за приятелски отношения или интимен партньор) се е изчерпала и няма какво повече да ви даде, предпочитате я приключите, вместо да продължавате да се преструвате, че всичко си е по старо му. Автентичните взаимоотношения са от изключителна важност във взаимоотношенията ви.
 10. Разочаровали сте своите родители, учители или шефове, понеже следвате сърцето си, а не правилата и очакванията.
 11. Формирате близки отношения с някой, който е пропаднал в очите на обществото. Вероятно хората не одобряват тази връзка, защото има различия в годините, расата или социално-икономическия статус. Това обаче не може да повлияе на чувствата ви, защото сам избирате кой и защо да обичате.

Това е само една малка част от изборите, които трябва да направите, за да живеете собствения си живот и да не се ръководите от очакванията на другите. Не е задължително всички описани по-горе ситуации да се отнасят за вас. Въпреки това, ако сте преживели няколко от тези неща, значи сте избрали да живеете своя собствен живот, без да се притеснявате от това, че останелите могат да ви съдят и критикуват.

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...