Назад до Технологии и развитие

Tesla Motors предвижда да пусне на пазара батерии, които да захранват цели домакинства

Компанията Tesla Motors си е поставила амбициозната цел в рамките на 6 месеца да произведе батерии, достатъчно силни да осигурят необходимата енергия на цяло едно домакинство. От компанията дадоха това смело обещание по време на обявяването на данните за продажбите на новия автомобил Model S, които се оказаха по-малки от очакваното. 

Изпълнителният директор на компанията Елон Мъск заяви: „Съвсем скоро ще пуснем на пазара домашните батерии Tesla, които ще са подходящи както за дома, така и за офиса.“ Елон Мъск добави още, че етапа на проектиране на батериите вече е завършен.

Главния технологичен директор Джейби Страбуел дори бе още по-оптимистично настроен и заяви, че очаква новите батерии да се появят на пазара до един-два месеца. Той заяви още, че е много развълнуван от новите батерии, без да разкрива допълнителна информация по техния дизайн или параметри.

Идеята за батериите бе загатната миналата година, когато от Tesla Motors заявиха, че са готови да представят нов продукт, свързан с домакинствата.

„Опитваме се да създадем стационарна батерия за дома“ - заяви Мъск. „Ще наподобяват батериите на автомобила Model S с красив външен вид, интегриран двупосочен инвертор и система за пускане и спиране.“

Съобщението бе направено на фона на мрачните прогнози за продажбите на автомобили. Tesla Motors са доставили само 9834 автомобила Model S, през 4-то тримесечие на 2014г. Това е доста по-малко от плановете да продадат 11 200 коли за тримесечието. Общо компанията е произвела 12 000 автомобила за последното тримесечие.

След неприятните новини акциите на фирмата отчетоха спад с 4.6%, като в абсолютна стойност всяка акция загуби $0.13 от цената си, вместо очакваната печалба от $0.32 на акция.

През декември миналата година изпълнителния директор се опита да привлече китайски купувачи в опит да се увеличат продажбите на автомобили. Той предложи на потенциалните купувачи отстъпка в размер на $100 000 за кола, ако върнат стария си автомобил Tesla.

Рейтинг:
loading...