🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Водолечение

Водолечение

  1. Водолечение
  2. Поливане
  3. Вани
  4. Компреси
  5. Обвиване
  6. Пийте много вода

Вани

За краката

Ваните за краката се разделят на студени и топли. Най-често се практикуват, когато болният не е в състояние да направи пълна или половин вана.

Водата трябва да стига до прасците или коленете.

Този вид вани се препоръчват при малокръвие, нервност, нарушения в кръвообращението, гърчове, главоболие, болки в гърлото. При всички случаи те действат успокояващо. Помагат и при потене, рани, отоци, натъртвания, схващания, ставен ревматизъм, възпаление на ноктите, пришки, мазоли.

В топла вода- 21 до 24°С, се слагат шепа сол и 2 шепи дървесна пепел. Водата се разбърква добре. Краката се потапят и се държат около 15 минути. Веднага след топлата вана трябва да се направи студена за 30 секунди.

Вместо сол и дървесна пепел, ваната с не по-малък успех може да се направи със сенни отпадъци или овесена слама (3-5 шепи се слагат във вряща вода, захлупват се и след изстиване се прибавят към водата във ваната). Тези бани са с продължителност 20-30 минути.

Бърз и сигурен лечебен ефект при своите бани Кнайп е постигнал и с така наречената „тройна промяна" - 10 минути топла вана, 1 минута студена, 10 топла, 1 минута студена и последно - 10 минути топла, като се завършва с 1 минута студена.

ВНИМАНИЕ! Хора с разширени вени не трябва да ползват вани с по-висока от 20°С температура и да топлят краката си малко над глезените.

Топла пълна вана

Ваната се пълни с топла вода - 26°С, а за възрастни хора с 2°С по-висока. Водата трябва да покрива цялото тяло. Стои се 25-30 минути. След това тялото се облива със студена вода бързо - най много 1 минута. Болният се облича без да се изтрива и започва да се движи из стаята, докато се затопли и изсъхне.

Много полезни са меняващите вани -влиза се в топлата вода за 10 минути, болният излиза, облива се със студена вода за 1 минута. Промените се разпределят така - 3 пъти в топлата вода, 3 студени обливания. Завършва се със студено обливане, защото студената вода затяга организма, сваля температурата, затваря порите и заяква кожата. Добре е ако във ваната се прибави отвара от свежи борови иглички и ситно нарязани клончета, варени 30 минути на тих огън или варени заедно с овесена слама и сенни отпадъци.

Очни вани

Според заболяването очните вани биват студени и топли. Студените се практикуват при отслабнало зрение, но здрави очи, а топлите при възпалителни заболявания и отоци.

Студена вана - лицето се потапя в студената вода и очите се отварят за 10-15 секунди. Главата се вдига, след 1 минута процедурата се повтаря.

Топла вана - при нея във водата се добавя отвара от копър или очеболец.

Вана на главата

Съд със студена вода се поставя на масата и болният потапя горната част на главата си за 1 минута. Тилът се облива с ръка.

Тази вана се препоръчва при пърхот, циреи, обриви.

След ваната главата се изтрива до сухо и при излизане се слага шапка до изсъхването на косата.

Закаляване

Кнайп отделя голямо влияние на закаляването. Средствата, които посочва са: ходене по мокра трева, по мокри камъни, по студена вода, по току що паднал сняг, студени измивания на ръцете и краката, общо поливане на тялото и студени (15-20°С) вани, които той разделя на половин вани, седящи и пълни вани. Тези вани, казва лечителят, са особено полезни за здравите хора. При тях водата не достига по-горе от средата на корема. Здравият човек сяда в приготвената студена вода и стои в нея от половин до 3 минути, след което бързо измива гърдите и гърба си. Върху мокрото си тяло облича дрехите и се движи с тях до изсъхване и затопляне.

Седящи вани

Водата трябва да покрива горната половина на бедрата, да стига до бъбреците. Теза вани са чудесно средство за закаляване и спокоен сън. В тях се стои 3 минути и трябва да се правят не повече от 3 пъти седмично.

Студени пълни вани

Тези вани се препоръчват за здрави хора по всяко време на годината. Те не само закаляват организма, но прочистват и кожата.

Зимно време да не се правят повече от 2 пъти в седмицата. За тях е готов човек, когато е затоплен от работа, вървене или е бил в топла стая. Никога да не се прави студена вана преди затопляне - силно затоплен, потен здрав човек без страх може да влезе в студена вана, при условие, че се съблече бързо, седне във водата, бързо умие гърдите си, бързо се потопи до шията и веднага излезе и се облече, без да се изтрива. След това се движи или работи до изсъхване на тялото и възвръщане към нормалната температура.

Кнайп не препоръчва тези вани повече от 2 пъти месечно на съвършено здравите хора.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...