🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Водолечение

Водолечение

  1. Водолечение
  2. Поливане
  3. Вани
  4. Компреси
  5. Обвиване
  6. Пийте много вода

Обвиване

Обвиване на главата

  • Главата се измива и плътно се покрива със сух плат така, че да не пропуска въздух. Трябва да останат открити само бузите и очите. Върху ленения или памучен плат се слага лек вълнен шал. Щом косите изсъхнат, обливането се прави отново. Процедурата се повтаря 3 пъти подред. Да не се забравя, че всеки път главата трябва да се обвива със съвършено суха кърпа. При предпоследния и последен път процедурата трае по 30 минути. Това лечение е ефикасно при болки в главата, простуди, хрема, обриви и циреи по окосмената част на главата.

Преди последното обвиване бързо да се измиват шията и главата със студена вода и бързичко да се изтриват.

Обвиване на шията

Цялата шия се обвива с плат, сгънат на 4 пласта, потопен в студена вода и добре изцеден. Върху него се слага сух плат и най-отгоре шията се обвива с лек вълнен шал. Шийните обвивания се правят при възпаление на гърлото, болки в носоглътка и главата.

Добре е, за да се засили ефектът от обвиването, в същото време да се въздейства и на други части от тялото, например на краката да се обуят мокри чорапи. Прави се така: обуват се отцедени мокри вълнени чорапи, върху тях се слагат сухи вълнени чорапи. Ляга се в леглото и краката се завиват с топла завивка. Процедурата продължава час-час и половина.

Кратко обвиване

Приготвя се ленен или памучен плат, достатъчно голям, за да бъде сгънат двойно и да обвие 2 дори 3 пъти цялото тяло. Платът се намокря, изстисква се добре, за да не капе вода от него и се обвива плътно около тялото. Върху него се слага вълнена завивка и най-отгоре, за да се получи необходимата топлина, юрган или пухена завивка. При малокръвните и възрастни болни платът може да се намокри с топла вода. Процедурата трае 1-2 часа. Прави се веднъж на 2 седмици, при нужда - всяка седмица. Препоръчва се при болки в сърдечната област и стомаха, за прочистване на бъбреците, стомаха и черния дроб.

Мокра риза

Леглото на болния се приготвя, като се застила с вълнено одеало. Той облича наквасена с вода и добре изцедена платнена риза и ляга, като отгоре се завива плътно първо с вълнено одеало, а след това с юрган или пухена завивка. Лежи така час-час и половина.

Това лечение успокоява, намалява прилива на кръв в главата. Много добър ефект дава и при кожни заболявания.

Испански плащ

Нужен е плътен плат, от който да се ушие нещо като наметало с широки ръкави, достигащо до петите. Плащът се наквасва с вода и се изстисква добре. Ако болният е анемичен, възрастен или студената вода му е неприятна, да се намокри с топла. Съблеченият болен се намята с плаща, като стегнато загръща предните му поли една върху друга, ляга и се завива плътно с одеало и пухена завивка или юрган. Лежи 1-2 часа.

Това лечение е много благотворно при висока температура, треска, ставен ревматизъм.

Още по-добър ефект се постига, ако испанският плащ се потопи в отвара от сенни отпадъци, овесена слама или борови клончета.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...