Назад до Самоконтрол и мотивация

Защо хората се пристрастяват към негативността

Чудили ли сте се защо някои хора в живота ви просто са пристрастени към негативността? Всеки от нас познава такива хора, които никога нямат какво да кажат в позитивен план. Сякаш те буквално са пристрастени към негативното мислене и не искат нито за момент да се откъснат от него.

Истината е, че негативността наистина действа пристрастяващо. Това е обичайно поведение, което помага на хората да избегнат краткосрочната болка, като същевременно получават краткосрочно удоволствие, точно както действа всяко упойващо вещество.

Представяме ви няколко причини, поради които хората са пристрастени към негативизма:

Негативността ни е добре позната

Много хора са отгледани буквално обгърнати в негативност. Децата прекарват години наред в оплаквания, страх и фокусиране върху негативното. Поради тази причина е много трудно да се превърнем в позитивни личности, въпреки че го искаме толкова много.

Старите навици умират трудно, затова е нужда доста упоритост, за да можем в крайна сметка да се развием като позитивни личности. Както и при останалите видове зависимости, след като дадено поведение е насадено е нужно значително съзнателно усилие, за да го променим.

Негативността ни помага да се впишем в обстановката

Ако се огледаме наоколо ще разберем, че негативността е статукво за по-голяма част от обществото. Сигурно сте забелязали, че е много по-лесно да започнеш разговор с някой относно проблемите съпътстващи живота, а не радостите. Например, ако споделите на приятел за някаква неприятна случка или заболяване, вероятно ще получите много повече внимание и съчувствие, отколкото ако му споделите някаква положителна новина.

В действителност една голяма част от обществото не гледа с добро око на прекалено щастливите и радостни хора. Ако споделяте много положителни неща някои дори ще ви обвинят в наивност или още по-лошо в безчувственост.

Затова, когато се оплакваме получаваме повече социално одобрение и внимание, отколкото ако излъчваме позитивност. В краткосрочен план това кара хората да се чувстват добре, точно както повечето наркотици или упойващи вещества.

Поемането на отговорност е болезнено за егото

Когато се оплакваме и сочим другите с пръст, ние избягваме приемането на лична вина за негативните обстоятелства в живота си и по този начин защитаваме егото. Негативността ни кара да се чувстваме като жертви на обстоятелствата, а не като господари на собствената си съдба.

Поемането на отговорност е много вдъхновяващо и освобождаващо преживяване, но за съжаление повечето хора не знаят нищо за него. Ето защо те предпочитат да използват негативизъм, за да избегнат болката причинена от личната вина.

Негативността се подсилва чрез Закона за привличането

Закона за привличането действа така, че получаваме повече от нещата върху които се фокусираме. Затова, когато се фокусираме върху негативното ние получаваме още причини, за които да се оплакваме. Постоянното привличане на негативни събития и обстоятелства кара много хора да се олицетворяват с негативността. В живота на един отрицателен човек има много повече негативни, отколкото положителни неща.

Негативизма се превръща в един порочен кръг от който е много трудно да се измъкнете, а за съжаление някои хора остават в плен на отрицателното за цял живот.

Както може би сте забелязали, хората пристрастени към негативното не са непременно лоши хора. Те просто са се пристрастили към вредния навик, който се подсилва от общественото одобрение и внимание, помагайки им да избегнат болката от поемането на отговорност.

Добрата новина е, че колкото и силно да сте пристрастени към негативността, надежда за промяна има. Посредством изучаване Закона за привличането и пробуждане на съзнанието, много хора успяват да се освободят от оковите на егото и да се концентрират върху положителните неща.

Когато се фокусирате върху положителното, живота става по-лек и приятен, а краткосрочните ползи от негативността вече не са толкова изкушаващи. Отказвайки се от негативността откриваме колко по-големи са ползите от положителното мислене.

Помислете какъв човек сте в момента и вижте какво можете да направите, за да се превърнете в една по-добра и положителна личност.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...