🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Видове йога

Бхакти йога

Бхакти йогата по своето същество е предан стил йога. Това е един от най-старите видове йога и нейните корени могат да бъдат проследени обратно до свещеният хиндуистки текст, наречен „Ведите”. В индуизма Бхакти йога подчертава предаността към Бога. Това се смята за един от начините да бъдете лично свързани с Бог. Думата „бхакти”, произлиза от думата „бхак”, което означава да бъдете свързани с Бога.

Нивото на любов и преданост, което се практикува при Бхакти йога прави изживяването много емоционално. Има 9 традиционни начини по които човек може да развива близостта си с Бога. Практикуващите Бхакти могат да изберат някои от тези 9 начина:

  • Шравана е мястото, където учениците научават от своя учител или гуру за славата Божия и неговите добродетели.
  • Киртана се отнася до пеенето на химни и танци за Бог.
  • Смарана се отнася до непрекъснатото поддържане на Бог в ума ви, посредством медитация и молитви.
  • Падавесана е служене на Бог, като помагате на други хора, например болните.
  • Арчана се отнася до поклонението посредством физическо или умствено изображение.
  • Вандана е молитва при която човек се прекланя ниско до земята.
  • Дасия Бхакти е служене на Бога, чрез медитация и придържане към писанията.
  • Сакхия Бхава – формирането и поддържането на любящо приятелство с Бога.
  • Атма Ниведана се отнася до саможертвата в името на Бог, като се жертват личните желания.

Как се практикува Бхакти йога? Йогинът се позиционира на своята постелка и започва да медитира дълбоко. Препоръчва се носенето на удобни дрехи, за да могат йога практиките да се извършват по-лесно и може човек да съсредоточи своята енергия към предаността.

Бхакти йогите визуализират Бог пред себе си и изпитват любовта му. Някои Бхакти йоги се изпълват с толкова силни емоции, че се просълзяват. Любящата връзка между Бог и поклонника изгражда връзка, която създава много приятно настроение и прави йогите много по-осъзнати в неговото обкръжение.

Йогите могат да изпълняват мантратаОМ” или да си мислят за нея. Тази дума според индуисите има много силен успокояващ ефект върху тялото. Поклонника може да реши да повтаря тази мантра, използвайки броеница. Броениците също имат успокояващо действие върху ума.

Бхакти йогата, както и някои други видове йога се придържа към вегетарианската диета, която е пълна с естествено отглеждани храни. Освен своята хранителна стойност йогите избират тези храни и за да запазят телата си спокойни и да не ги стимулират прекалено. Поради тази причина посветените йоги не употребяват и кафе и алкохол.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...