🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Видове йога

Карма йога

В наши дни рядко се срещат хора, които вършат нещо, заради личното си убеждение, че то е правилно. Повечето от нас вършат неща само защото очакват да бъдат възнаградени за тези си действия. Например отиваме на работа и започваме да си вършим добре работата, но като компенсация очакваме нашата заплата да бъде увеличена. Това обаче не винаги трябва да е така, както се споменава в Карма йогата, която е хиндуистка концепция за това, че нашите действия трябва да са основани и на дълга.

При Карма йога се взима под внимание концепцията, че трябва да прави някои действия безкористно в името на Върховното Същество. Това означава, че ние доброволно предлагаме плодовете на нашия труд на Бог, вместо да се стремим да ги запазим за наша собствена употреба. Тези действия наистина ни освобождават, защото ние не се обвързваме с последствията от нашите действия.

Какво означава да бъдем освободени по смисъла на Карма йога? Това означава, че когато не се свързваме с нашите действия ние не се обременяваме от тях. Когато не сме обременени с нещо ние го правим много по-лесно.

Как Карма йогата може да се впише в ежедневието ни?

Вземете за пример грижите за един възрастен човек в старчески дом. Представете си, че вие сте един от болногледачите. Най-вероятната причина да приемете тази работа е защото очаквате да бъдете възнаградени за нея. Чрез фокусирането върху финансовата ви компенсация вие започвате все по-малко да се грижите за хората, това което всъщност трябва да правите и възприемате всяко задължение, като работа за вас.

Ако обаче се дистанцирате от финансовата компенсация за труда ви и се съсредоточите върху безкористната служба, както преподава Карма йогата, нещата ще стават много по-лесно. Това което вършите престава да бъде работа за вас. Вие ще започвате да се грижите много по-добре за възрастните хора, вместо да правите обичайната рутина за обгрижването им.

Ще започнете да виждате много по-ползотворни резултати от вашия безкористен труд, като например усмивката на човека за когото се грижите. Това не е финансова награда, но е страхотна награда, която е много по-ценна от парите, които получавате.

Както може би сте забелязали безкористната работа прави нещата по-лесни и се разпространява положителна репутация за вас сред хората. Когато тази доброжелателност се разпростре около вас, животът ви ще стане много по-лесен. Затова не губете време, разпространявайте любовта и научете как да изпълнявате тази йога практика!

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...