🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Видове йога

Йога на сърцето

Йогата на сърцето подобрява работата на сърцето, ума и емоциите, посредством стимулиране на физическото, умствено и духовно ниво. Всичко това води до силно тяло, здрав ум и здраво сърце.

Освен тези ползи Йогата на сърцето помага за изграждането на отношения, поддържа връзките, подхранва внимателност и отговаря на емоционалните нужди. Това е един от най-нежните стилове йога, който се състои основно от активна медитация, йога пози и дихателни практики.

Йогата на сърцето се фокусира върху вътрешните механизми на тялото, особено на сърцето, както и върху прилагането на основните принципи на будизма. Йогата на сърцето се основава на будистки текстове написани преди хиляди години. Тяхната цел е да служат като ръководство за тази прогресивна практика.

Йогата на сърцето започва да се прилага в Индия, когато йоги започнали да използват Хатха йога за постигане на духовно просветление. В крайна сметка те се насочили към по-нежните йога практики. Яма и Нияма станали правила за поведение. Йога практиките останали, но много от практикуващите се насочили към медитацията.

Корена на този стил йога е разделен на две между тибетските будисти и йогите. Двете групи обаче следват осемте пътя в йогата на Патанджали. Йогата на сърцето съчетава и двата подхода заедно, сред хората практикуващи съвременната йога. Всеки може да участва в упражненията по Йога на сърцето, независимо от своята възраст, физическо състояние или ниво на способност.

Йогата на сърцето акцентира върху енергийните сили, наречени Вайу или вътрешни ветрове, които засягат мислите на човек и неговото дишане. Вътрешните ветрове текат през цялото тяло, посредством два канала, които се наричат Ида и Пангала и представят мъжката и женската страна.

Освен вътрешните ветрове при Йогата на сърцето се акцентира и на етиката. Йогите, които практикуват йога на сърцето проверяват по 6 пъти на ден дали следват 10-те правила на Ямите и Ниямите. По този начин йогите проверяват дали спазват чувството си за морал.

Йогата на сърцето ни подтиква към това да споделяме своите блага с другите. Разбирането за кармата е застъпено в тази йога практика. Тази йога практика е предназначена за споделяне, а не към практикуващия. Затова когато йогите, практикуващи Йога на сърцето търсят любов и състрадание те трябва да насочат тези чувства първо към някой друг.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...