🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Видове йога

Дхяна йога

Дхяна йога е един от осемтe духовни пътя на йогата. Това е седмият път на йогата, който се концентрира върху една точка, търсейки истината. Думата Дхяна означава медитация. На санскрит думата “Dhyai” означава да се мисли за нещо. Това е съзерцанието и медитацията на духовните неща. Популярна форма на Дхяна йога е Кундалини йога.

Йога упражненията също са част от Дхяна йога, както и дишането и психическия контрол. Практикуването на Дхяна йога се изразява върху медитирането върху една идея. В това състояние се задълбочава процеса на концентрация върху избрания обект. Асаните, Пранаяма и всички останали форми за подобряване на концентрацията помагат на ума в този процес.

Има различни форми на Дхяна йога. Целта е сетивата ни да се концентрират само върху един обект и да игнорират напълно всички останали обекти. Дхяна йога води до състояние на спокойствие. Нейната цел е да се изчисти подсъзнанието, да се развие концентрацията, да се изчисти ума и това да доведе до единение с Бога.

При Дхяна йога основно се практикува медитация. Тя помага на практикуващите да успокоят ума си и да погледнат навътре във вътрешния си свят, без отвличане на вниманието. По този начин хората, които практикуват Дхяна йога могат да постигнат повишено ниво на информираност. Медитацията, съзнанието и опита са взаимно свързани и по същество са едно цяло. Ако мислите да започнете да практикувате Дхяна йога е важно да знаете и да помните 3 неща:

  1. Еднопосочност на ума – контролиране на движенията му.
  2. Определяне на граници в живота ви, които ще ви помогнат да постигнете това – преди да предприемете някои действия претеглете и измерете ефекта от вашите действия.
  3. Трябва да достигнете до ниво на уравновесеност на вашата визия – трябва да имате способност да мислите глобално от гледна точка на целия свят.

Дхяна йога е система за успокояване на тялото, ума и интелекта, което се постига под формата на медитация. Когато медитираме ние успокояваме ума си и това ни помага на преустроим нашита същност по правилния път. Ако имаме по-малко мисли ние имаме по-малко притеснения. Това означава, че ние също сме в състояние да живеем обикновен живот. Прекалено многото отвличания на вниманието не са добри за нашия живот. Целта ни трябва да е вникваме внимателно само в по-важните неща и да успеем да се свържем с нашата вътрешна същност.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...