🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Видове йога

Локнат Йога

Махайоджи Шри Локнат Брахмачари е роден през 1730г. в Бенгал, който сега е част от Индия. Великият йога напуска дома си заедно със своя гуру Шри Бхагабан Гангулу, след свещена церемония, когато е бил едва на 10 години. След като напуска семейството си той започва да живее в гориста местност на брега на река Ганг и започва своята „Садхана” под духовните наставления на своя гуру. Няколко години той е изучавал Хатха йога, като накрая, за да убеди гурото, че е готов трябвало да му готви храна и да пали огън върху бедрата си.

След това двамата заминават за Хималаите за по-нататъшното обучение по съзерцание и божествен аскетизъм. В покритите със сняг пещери в Хималаите той прекарва почти 100 години в обучение и практикуване на всички етапи на Йога Садхана (Ащанга йога) и достига до най-високото ниво, което човек може да постигне. След това той пътувал до различни части на света през Афганистан, Персия, Арабския полуостров, Палестина, Европа, Китай и Сибир, като навсякъде се движел на бос крак. Той посетил Мека и Медина. След приключването на своите пътешествия той създал своя Ашрам в Баради в близост до град Дака, който днес се намира в Бангладеш.

Хора от всички общности и слоеве са идвали при него, за да се излекуват и да се справят с проблеми в живота си. Той ги лекувал, като изпращал Прана (жизнена енергия) от своето тяло към това на другите. Брахмачари живял в Бароди още 26 години и благословил хиляди хора със своята божествена благодат.

Сутринта на 1 юни 1890г. той привиква всички свои ученици в Ашрама си и им казал: „Днес в 11:40 часа аз ще напусна своето физическо тяло. Но това не е смърт, както вие я наричате. Това е само преход към една нова среда. За мен това е път към вечността. Но аз няма да ви изоставя, ако някой ме повика за помощ аз ще се отзова." След това Брахмачари застанал в поза Гомукхасана и починал точно в 11:40 часа.

Духовните идеологии на великият йога днес са следвани от милиони поклонници. Неговото дело продължава и днес от великия виж йога на Индия Шри Тхакур Янакинат Брахмачари, който неуморно работи подобряване на положението на потиснатите и насърчаване на учението Йога за самостоятелно развитие. Той предоставя и образование на бедните деца, като им осигурява храна, дрехи и подслон. Смята се, че той е духовно преродения Махайоджи Шри Локнат Брахмачари. Роден е на 14 януари 1965 г. в малко селце в източната част на Индия. Всички велики духовни водачи на Индия са отишли там по това време, за да приветстват раждането на учителя си, тъй като са знаели предварително за него.

Локнат Йога е традиционна система на йога, която е разработена от най-великият жив йога в Индия Шри Шри  Тхакур Янакинат Брахмачари.

Какво е Локнат Йога?

Това е традиционният начин за практикуване на йога и за постигане на крайната цел по себереализация. Тази система се основава на Йога сутрите на Махариши Патанджали. Цялата тази система се състои от 8 етапа, определяни като Ащанга йога. Неограниченото царство на Йога Шастра има своята вечна красота, която не може да се опише изчерпателно с думи. Баба Локнат е прекарал почти 100 години от живота си, практикувайки всички етапи на Йога Садхана. Това го е отвело до върха на неразбираемото за нас съвършенство. По-късно тази традиционна йога система е доразвита под духовното ръководство на Шри Янакинат Брахмачари, който следва духовната идеология на Шри Локнат Брахмачари.

Йогийската система Локнат подчертава правилното йогийски дишане (Пранаяма), внимателният подход към йога позите (Асана), Мудрите (Хсата, Кайя, Мана, Адхара и др.), съчетано с техники за концентрация и йога диета развита от великият йоги Шри Янакинат Брахмачари. В тази система трябва да се почива, след изпълнението на всяка една поза, посредством подходящ начин за релаксация, за да се постигне максимална полза от практикуването на йога. В първите етапи на практикуване се започва, като всяка поза трябва да бъде поддържана за поне 20-30 секунди. След това постепенно се увеличава времето в което се стои в определена поза, като по този начин се развива концентрацията и вътрешното осъзнаване и накрая се стига до Бог, посредством медитация. Ако практикувате тази система може да се предпазите от много заболявания или да постигнете прогрес в лечението си. Балансирането на петте основни елемента, посредством различни Хаста Мудри и чакрите, посредством чакра медитация са ключови за премахването на нарушенията в организма ви, използвайки йогийски техники.

Според великият светец Патанджали йогата е процес на придобиване на контрол над ума или казано с други думи господстване на ума над тялото. Затова, ако следваме пътят на Йогата ще се освободим от стреса и напрежението в ежедневните си трудни задачи. Ако няма стрес и напрежения, няма да има и психосоматични проблеми.

Контролирането на неспокойния ум е много трудна задача, но това е ключът към практикуването на Локнат йога. Концентрацията на ума се постига по-лесно, посредством рецитирането на Мантри. Това е много лесен и ефективен начин, който е полезен при всякакви ситуации. Мантрите трябва да се изпълняват по следния начин:

Вербално пеене – 10 пъти

Шепотно пеене – 10 пъти

Умствено пеене – 10 пъти

След един месец практика трябва да увеличите времето, за да постигнете повече ползи.

Локнат Йогата поставя акцент върху себереализацията, която трябва да се практикува всеки ден за поне 10 минути, преди да си легнете или след като сте се събудили рано сутрин. Това е един от най-важните етапи в Аштанга йога и поради това трябва да бъде включен в нашето ежедневие. Себереализацията на задължение на всички хора, всеки ден.

Хората могат да практикуват йога без значение към коя религия принадлежат, тъй като тя е предназначена за всички хора. Трябва някой да ви покаже правилния път и вие да му се доверите. Това може да бъде вашият гуру, духовен водач, Бога на който се кланяте, без значение дали се казва Исус, Буда или Мохамед. Всички те са взаимносвързани и следвайки техните благословии и духовни напътствия можем да постигнем много голям успех в практикуването на йога.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...