🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Видове йога

Вини йога

Йогата е придобила голяма популярност по целия свят, заради умствените и физическите ползи за хората, които я практикуват. Не всеки знае обаче, че съществуват различни стилове йога. Някои стилове йога са много интензивни, докато други се концентрират около спокойното дишане, докато се практикуват Асаните. Именно към такъв стил йога се причислява и Вини йогата.

Вини йога е разновидност на Хатха йога, която е предавана за пръв път от Шри Кришнамачария. Той внимателно изучил йога сутрите на Патанджали. Неговото учение е продължено и от сина му Т.К.В. Десикачар през 70-те години на 20-ти век. Този стил йога се различава от всички останали заради подчертаването на уникалността на способностите на всеки йога практикуващ. Следователно тази йога обикновено се практикува един на един с гуру или йога учител.

Терминът Вини йога означава „приложение”. Това означава, че тази йога практика се прилага в съответствие с нуждите и възможностите на всеки практикуващ. Продължителността и интензивността на тренировката се коригира в зависимост с възможностите на човека.

Асаните при Вини йога се различават от тези при останалите стилове йога по четири причини. Първо йога позите се извършват многократно и не се стои просто в определена поза. Второ целите на Асаните тук не са постигането на най-добрата форма, а това да се постигне най-добър ефект върху тялото на практикуващия. Трето начините на дишане играят много важна роля, тъй като то оказва влияние върху изпълняваните движения и тяхното въздействие върху организма. Четвърто и най-важно различните движения се смесват и се адаптират спрямо нуждите и възможностите на всеки човек в определен момент.

Асаните не са единственото нещо, което се практикува при Вини йогата. Учението Йога само по себе си се стреми да постигне физическо, духовно и психическо благосъстояние и това в пълна сила важи и за Вини йога. Тук се учи също пеене на мантри, медитация и изучаване на текстове.  Преподаването им зависи от конкретните нужди на обучаващия се.

Техниката един на един при Вини йога я прави по-релаксираща от Ащанга йога или Силова йога. Тя е разновидност на Хатха йогата, където движенията са интензивни за онези, чиято цел е да развият сила и издръжливост. Уникалният подход на Вини йога към всеки човек гарантира, че всеки ще може да се развива със своето собствено темпо. Това кара йога учениците да се чувстват спокойни и отпуснати. Тя си е спечелила репутацията на един терапевтичен стил йога.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...