Назад до Видове йога

Свара йога

Чувствата на космическа хармония и единство не са нещо което обикновените хора изпитват в ежедневието си. Това е едно от нещата, които практикуващите йога могат да изпитат.

Възприемането на единството на Вселената на едно по-високо ниво е същността на Свара йога. Тя се занимава с изследването на дишането в зависимост от фазите на луната и коя част от денонощието е.

Анатомия на носа и трите Свари

В духа на телесната хармония, практикуващите Свара йога смятат, че носа действа като мозъчен превключвател, който влияе на телесните течности. Концепцията на Свара йога се върти около идеята за трите Свари, които стимулират лявото и дясното полукълбо на мозъка.

Хората, които изследват моделите на дишане са наясно, че едната ноздра винаги доминира над другата, която е относително затворена. Преобладаващата ноздра се сменя приблизително на всеки 2 часа, като по време на прехода има един кратък период в който двете ноздри работят равномерно, без някоя от тях да доминира.

Пингала нади или Сурия нади - Тази Свара се отнася до дишането с дясната ноздра. Така се активира лявото полукълбо на мозъка, която контролира рационалните, аналитични, логически и математически способности на човека. Тази част от мозъка контролира и дясната част на тялото.

Ида нади или Чандра нади – Тази Свара се отнася до дишането с лявата ноздра. Тя активира дясното полукълбо на мозъка, което отговаря за по-артистичните способности на човек, като художествени и музикални дейности, креативност, интуиция и психически преживявания. Тази част от мозъка контролира лявата част от тялото.

Третият нади Сушумна – Това се отнася за преходния период, когато едната ноздра измества доминиращата позиция на другата ноздра. По това време лявото и дясното полукълбо на мозъка са балансирани и представляват състояние на чисто съзнание. Този период обикновено продължава между 7-8 вдишвания и е най-подходящото време за медитация.

При Свара йогата се смята, че хората трябва да извършват дейност, която съответства на доминиращата им ноздра, тъй като това влияе на мозъчната дейност. Например, когато лявата ноздра е в доминиращо положение хората трябва да вършат неща, които съответстват на дясната половина на мозъка. За да станат нещата още по-сложни Сварите се свързват и с космическата дейност. Така дясната ноздра съответства на слънцето, а лявата на луната.

От сутрин до здрач

Говори се, че Свара йога засяга всички аспекти на живота. Тя започва със събуждането рано сутрин (първата крачка трябва да се направи с доминиращата свара) и продължава през целия ден. Познанието и контролирането на Сварите ще хармонизира вашите дейности и по този начин ще намали значително стреса и ще подобри вашето здраве.

Свара йогата има своите корени в древните цивилизации, точно преди ведическия период преди около 10 хиляди години. Вярвало се е, че който притежава тези знания е свят човек, тъй като тези знания са Божествени. Свара йогата се е използвала за да се правят предсказания и е била използвана, като средство за решаване на физически, умствени и емоционални проблеми. Тази древна практика днес е достъпна и за нашето поколение.

Рейтинг:

Свързани продукти

YOGA MAT KAILASH PREMIUM - постелка/шалте за йога, материал PVC, BODHI YOGA
46.20
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
ECOPRO - постелка/шалте за йога с натурална гума, BODHI YOGA
143.00
лв
Безплатна доставка + ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!
QI YO AJNA UNITY MAT - овална постелка за йога, QI YO MULTIYOGA
204.00
лв
Безплатна доставка + ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!
TPE YOGA MAT LOTUS PRO - постелка/шалте за йога, BODHI YOGA
96.20
лв
+ ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!

Отзиви

Коментирай
loading...