🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Видове йога

Спирална гимнастика

Защо точно спирална гимнастика?

Спиралните движения под формата на спирална гимнастика и спирална йога са най-новата система за профилактика и възстановяване на здравето, оформяне на красива фигура и енергийно равновесие. За практикуването им няма възрастови и здравословни ограничения, тъй като всички движения и позиции са комфортни и естествени. Траекторията на спиралата е най-меката и най-съвършената – с минимални усилия в „началото" ще можете да получите максимални резултати „накрая", без страх от увреждания. Такъв е „законът на спиралата". Освен всичко друго, това е най-съвършеният начин за възстановяване на енергийните потоци в тялото, защото корените на спиралния фитнес водят началото си от древната медицина на Изтока. Благодарение на спиралната траектория, ефективно работят всички мускулни групи, включително и най-дълбоките. Щадящите спирални движения в ставите и гръбначния стълб внимателно възстановяват тяхното хранене и подвижност, премахват спазми и блокажи. Препоръчват се при артрит, артроза, остеохондроза, сколиоза, и дори при междупрешленните хернии. В упражненията участват вътрешните органи, тяхната функция се възстановява до нормализиране на обменните процеси. Спиралната йога и гимнастика са ефективни при затлъстяване, диабет и дори атеросклероза. Пречиства се черният дроб, бъбреците, ставите, нормализира се нивото на кръвната захар, което осигурява физиологична загуба на тегло. Енергийните упражнения са ефективни при застой в малкия таз, гинекологични проблеми, включително фиброматозни образувания при жените и заболяване на простатата при мъжете.

Oт древни времена са съхранени и дошли до нас знанията за оздравителните гимнастики на Китай чи-гун и тай-чи, чието широко разпространение по цял свят и днес говори за голямата полза от тях. Съществуването обаче на различни интерпретации навежда на мисълта, че за дълго време е бил загубен основният ключ към тяхното усвояване. Съвременните разработки на южнокорейския учен проф. Пак Чже Ву, автор на теорията за Триначалието, която обяснява създаването на света, ни дава чудесен ключ за разбирането и възможностите на логическия подход към усвояването на тези знания. Плод на тези разработки е Туист терапията. Метод, при който усукващите движения на цялото тяло или определени части от него са чудесно средство за лечение и профилактика на тялото. Чрез тях се повишава жизнената активност и се стимулира енергообмена и протичането на метаболичните процеси, което води до оздравителен ефект на цялото тяло. Опитът и практиката на лекари и специалисти по Туист терапия – от Русия, Индия, Израел и много сртани от Източна и Северна Европа, убеждава по-добре от всякакви думи в ефективността и перспективността на това ново, стремително развиващо се направление на безлекарствената медицина.

Всички комплекси от спирални движения под формата на гимнастика, йога, спирално ходене, тай-чи и др., са разработени според принципите на Туист терапията.

Спирална гимнастика

Спиралната гимнастика представлява красив, плавен танц, под звуците на хармонизираща музика - танц за гръбначния стълб, ставите и частите на тялото. Простотата на движенията осигурява изключителна лекота в овладяването на гимнастиката на хора от всякаква възраст и дава възможност и на лица със здравословни проблеми да я практикуват.

Траекторията на спиралата в движенията, в посока на разтягане и посока на свиване, осигурява работа на мускулите без интензивно натоварване, но с усукване (като пружина), като амплитудата на всяко едно движение може да се увеличава постепенно, без опасност да се излезе от комфортния диапазон. Дори при леки усуквания се активират и най-малките и дълбоки мускули. Поради това, за минимален период от време, гръбначният стълб и всяка става преминават през всички свои възможни пространствени позиции. Гимнастиката става много компактна, отнема малко време и не изморява. Спиралната гимнастика има още едно чудесно свойство. Когато се изпълнява в бързо темпо, тялото се зарежда с енергия, а при бавно темпо, обратно, тялото се отпуска и се освобождава от натрупаното напрежение.

Системното практикуване на комплекса, способства за корекция на теглото и укрепване на гръбначния стълб. Всички движения са естествени и се изпълняват само в зоната на комфорт и с такова натоварване на ставите, което не предизвиква неприятни усещания. Затова спиралната гимнастика няма противопоказания. Подходяща е както за оформяне на красива фигура, така и за решаване на много здравословни проблеми,

Спирална Йога Усмивка

Днес най-популярната форма за фитнес е йогата. Този избор се обяснява с представата, че йога е синоним здраве. И това наистина е така. Заниманието с йога, това е не само физическа активност, но и начин за възстановяване на енергията, а чрез нея на здраве и жизненост. Преди всичко йогата е най-добрият лек за стрес, противопоставянето му и придобиването на емоционална стабилност. Защото стресът и неговите последствия имат най-разрушителното въздействие върху здравето.

За много хора класическата йога е доста трудно изпълнима физически и те често се отказват от нея. Спиралната йога от своя страна е съставена от ефективни разтягащи и свиващи чрез усукване позиции, които позволяват изпълнение в различна трудност в зависимост от физическото състояние на изпълняващия. Ефектът е бърз и осезателен независимо от нивото на трудност при изпълненията, затова тази йога е подходяща за всички.

Основната част от йога позициите се извършва в състояние на релаксация. Усукването в това състояние помага за облекчаване на мускулните спазми и блокажи, правилно разтяга гръбначния стълб, а принципът на Туист терапията, забраняващ движение при болка и дискомфорт, осигурява тяхната безопасност. Всеки извършва движения само в комфортния за него диапазон.

С какво се отличават спиралните движения

Това не е просто набор от полезни упражнения - това е една стройна система от движения, основаващи се на фундаменталната теория на Триначалието. Валидността на тази теория, която лежи в основата на една от областите, в миналото известна като Су джок акупунктура, е потвърдена днес от огромен международен опит на лекари, включително клинични опити, проведени от учени от научно-изследователски институти.

Заложеното във всяко движение целенасочено въздействие за регулиране на енергийния поток на тялото, включително на най-важните спирални потоци от енергия, осигурява възможно най-висока ефективност на спиралните движения. Всеки набор е енергийно обмислен и балансиран, като се взема предвид целият опит на източната медицина и лечението на енергията в различни посоки.

Заниманията са изключително емоционални, всички упражнения се изпълняват с музика като плавен танц. Паралелно с работата върху тялото, по време на занимания се работи върху позитивното отношение към здравето. Състоянието на усмивка, хармония и комфорт е основен компонент на спиралния фитнес. Това е един от най-добрите начини за преодоляване на депресия и невротични състояния.

Людмила Стоицова - инструктор по спирални движения

Център за спитални движения „Усмивка"

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...