Назад до Фън Шуй в екстериора

Дървета

Дърветата и озеленяването допълнително подобряват ци - лошите ветрове или уличният шум и замърсяване. Освен това защитават къщата от различни зловещи гледки, като гробища, църкви или стреловидни шосета, прицелени право в къщата. Когато са посадени по склона на хълма, дърветата и храстите предпазват богатата почва от ерозия и свлачища. Самото присъствие на дървото като живо същество подобрява ци на парцела или района. Растенията с лъскави зелени листа са признак за добра, хранителна ци. Дърветата представляват също така жизнената сила на обитателите. Вечнозелените дървета - традиционен символ на дълголетието - са за предпочитане пред листопадните видове, които изглеждат мъртви през зимата. Трябва, обаче, да са засадени така или да са толкова високи, че хората да не са в обсега на клоните с игличките.

Дърветата могат да се използват за балансиране на парцели или сгради с неправилна форма. Ако сградата е с Г-образна форма например, дървото може символично за допълни квадрата на жилището, възстановявайки целостта му. Дърветата могат също да внесат хармония в парцела земя, който е твърде голям за построената къща. Но ако дърветата са зле разположени, непосредствено пред входната врата или пред прозорците, те стават разрушителни и потискащи. Това възпрепятства потока на влизащата ци и вреди на енергията на обитателите.

Корекция: Въпреки че някои китайци изписват на нивото на очите йероглифите на добрия късмет върху препречващите пътя дървета, "Бъди благословен", за да поздравяват излизащите с пожелание за късмет, ба гуа огледалото също върши работа, като символично прониква в потискащите качества на дървото. Избягвайте да садите близо до алеите растения с тръни или бодливи листа. Те трябва да са поне на една ръка разстояние от хората.

Като едно от Деветте основни лечения, дърветата често се използват за коригиране на неравновесията в пейзажа или във формата на къщата. Следващите примери показват как дърветата могат да подобрят - а понякога и да навредят на пейзажа.

Дърво вдясно от къщата1. Присъствието на това дърво е благоприятно. Разположението на входа към къщата и автоалеята ще определят каква област от живота на човека ще се поощрява от дървото. Ако входът е от страна А, обитателят ще бъде известен; ако е от страна Б, семейството ще процъфтява; от страна В, се очертават професионални успехи; а от страна Г, децата ще просперират.

Дърво зад къщата2. По принцип е препоръчително зад къщата да има дърво, особено ако отзад се издига планина. Докато дървото расте, домът ще се радва на все по-голяма стабилност, а животът на обитателите постоянно ще се подобрява.

 

Дървета между църква и дом3. Тези дървета са особено важни, защото предпазват къщата от нещата, които напомнят за смъртта. Когато е разположен срещу църква, домът може да натрупа лошия късмет, излъчван от погребенията и помените, които превишават по брой радостните събития, като кръщене и венчавка. Без защитата на дърветата, обитателите са уязвими за болести, нещастия и внезапни, неочаквани неприятни събития. За тях е виновна излишната ин ци.

 

Дъвета охраняващи имота4. Тази конфигурация е добра, а дърветата се издигат като телохранители на имота. Те не допускат вредното въздействие на пътя отвън. Трябва да се посади редица от 3, 6 или 9 (3 и 9 са ян числа, но 6 е ин число) здрави, добре виреещи дървета. Мъртвото дърво символизира западаща ци на обитателите. Всъщност дърветата могат да представят късмета и съдбата ви. Ако дървото умре, това предвещава някакво тъмно събитие; възможно е да преживеете трудности, злополука или дори смърт в семейството. Но това може и да не се случи, ако си представите, че дървото не е нищо повече от растение.

Дърво което пази от Ци5. Това дърво е добро за обитателите, ако не е прекалено близо до къщата. Ако пътят се насочва право към къщата, дърветата пазят жилището от убийствената ци. И тук пропорциите са от основно значение. Ако дървото е твърде голямо или прекалено близо, то не може да уравновеси вредните въздействия на пътя. Формата на дъговидната автоалея е благоприятна за обитателите и може да разреши проблемите на потискащо дърво, ако пътеката е достатъчно широка, за да отдели визуално къщата от дървото.

Дърво за семейството и кариерата6. Това положение също е добро за семейството и кариерата, ако дървото не е прекалено близо до входа и не го засенчва.

 Дърво близо до прозореца7. Не бива да се сади дърво в прекалена близост до прозорец. Обитателите ще страдат, ако през прозореца не влиза слънце. Това не само накърнява потока на ци в дома, но и вкорененото в земята (ин) дърво внася прекалено много ин енергия. Всъщност дървото е ян, защото е живо, но неговата сянка е ин, защото спира живителните слънчеви лъчи. Ако слънцето (ян) си пробива път през клоните, ин се неутрализира. Ако дървото ви вдъхва усещане за красота, значи е добро. Ако ви потиска и пречи на хубавия изглед, значи е лошо.

Дърво което коригира формата на къща8. Дърветата могат да коригират формата на къща, в която липсват един или повече сектора. Без наличието на това дърво обитателите можеха да са в положение, при което околните щяха да изпитват нежелание или неспособност да им помагат. Когато дърветата бъдат окастрени или отсечени до дънера, това може да се отрази върху живота, крайниците или зъбите на обитателите, освен ако не приложат следното лечение: Посадете бръшлян и увивайте дънера с него. Преди да отсечете дървото, смесете една чаена лъжица джу-ша с 99 капки току- що отворена алкохолна напитка и напръскайте със сместа земята около дървото, като използвате Трите тайни, и ще бъдете защитени от наранявания на крайниците, костите и зъбите. Подобни ритуали не са от практиката на Фън Шуй, но няма пречка да се прилагат.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Рейтинг:

Отзиви

Кое му е "зловещото" до къщата ти да има църква? Направо ви се чудя...
Виж още отзиви
Коментирай
loading...