Назад до Фън Шуй в екстериора

Земни парцели

Къща на склонКвадратните и правоъгълните парцели са за предпочитане. Но височината, широчината, наклонът и посоката на хълма също се вземат под внимание. Дори на планински склон, равният парцел е по-добър от стръмния. По принцип, ако парцелът е наклонен, разположете къщата в по-високата част на земята, вместо в по-ниската част. Когато обаче земята се спуска надолу от къщата, ци, възможностите и парите ще се опитват да се изтърколят надолу.

Корекция: За да балансирате високите и ниските части на неравен терен, поставете лампа или прожектор, които да връщат обратно ци и парите.

Трапецовидни парцелиИзбягвайте върховете на хълмовете, които излагат къщата на брулещите ветрове. Трапецовидните парцели е по-добре да се стесняват откъм задната страна. Това осигурява една странна, смесена метафора: формата на парцела наподобява "боклукчийска кофа" и събира в себе си всмуканата хубава ци. Тази конфигурация може да се разглежда и като парцел-мида, затова къщата трябва да се построи в средната част на мидата, за да задържа ци и парите. (Според Лилиан Ту, специалист по фън шуй и автор на много книги по темата, по-добре е, ако парцелът е с тясна предна страна; това задържа парите в обитателите. Явно, както и при много други неща, това е въпрос на тълкуване и лична преценка)

Ако парцелът е по-тесен отпред, бъдещето на обитателите постоянно ще се свива и стеснява.

Корекция: Оформете отпред извивка, като използвате цветя, каменна пътека или автомобилна алея, така че конфигурацията да наподобява на портмоне.

Парцелите с неправилна форма представляват още по-голямо предизвикателство за специалиста по фън шуй.

Парцел скорпионТворческата намеса обаче може да съживи и да направи благоприятна неправилната форма. Необичайно оформените парцели понякога пораждат чувство за обърканост в обитателите, затова се налага да се приложи "балансиращият метод" за коригиране на несъвършенствата. При необичайната форма на парцела, показана вдясно, осветителният стълб и двата живи плета допълват конфигурацията, като й придават солидност и прилика със скорпион, увеличавайки силата на обитателите.

Разполагане на къщата върху земния парцел

Връзката на сградата с пътя е мястото, през което възможностите, богатството и здравето влизат в дома. Разстоянието между пътя и къщата трябва да се равнява поне на половината дължина от предната до задната врата на къщата. В противен случай обитателите ще се чувстват смазани от пътя и ще трябва да се борят във всички свои начинания.

Корекция: Инсталирайте дифузно осветление или фонтан между къщата и пътя, за да насочите ци нагоре.

Другите методи включват добавяне на малък ветропоказател на покрива или, по-слабо ефективен, окачане на вятърен чан или огледало на къщата.

Идеално положение на къща в парцелРазположението на къщата трябва да допълва парцела. Къща, построена в средната третина на парцела, създава най-балансираната ситуация. Задната третина е за предпочитане пред предната част.

 

Небалансираното разположение на къщата коригирано с лампа

Корекция: Ако къщата не е в средата на парцела, посадете дърво, инсталирайте осветителен стълб или поставете голям камък в противоположния край на парцела, за да уравновесите къщата.

Видове форми на земните парцели

Къща в кръгъл перцел1. Кръглият парцел предлага много възможности за развитие и напредък в живота. Той прилича на главината на колелото, от която се излъчват всички неща. Ако в центъра на парцела се построи къща с квадратна форма - конфигурация, напомняща на древните китайски пари - обитателите ще се радват на изключително добро финансово положение.

 

Къща в квадратен парцел2. Квадратният парцел по принцип е добър. Но ако къщата се намира в предната му част, късметът на обитателите ще започва добре, но впоследствие ще се вгорчава. Най-добре е къщата да се разположи в средата на парцела за по-уравновесен живот, успешна кариера и растящо благосъстояние.

Корекция: Поставете прожектори в центъра в задната част на парцела и в двата предни ъгъла и насочете светлината към покрива на къщата.
 

Правоъгълен парцел3. Правоъгълникът в общи линии е същият като квадрата. Ако къщата е в предната половина на парцела, използвайте описаното по-горе лечение за квадратните парцели.

 

Къща в заоблен парцел4. Тази форма със заоблена предната страна е предвидлива и притежава потенциал за израстване; тя ще привлича пари и успех. Ако парцелът е заоблен отзад, а къщата се намира в центъра или в задната му част, обитателите ще водят уравновесен живот. Ако къщата се намира в предната третина на парцела, обитателите ще имат нестабилна кариера и често ще боледуват.

 

Къща в парцел с форма на ромб5. Ромбът е благоприятен. Къща, построена в средата или в предната част на парцела, ще спомага за бързото професионално развитие на обитателите. Ако къщата е в задната част, кариерата на обитателите ще бъде стабилна, но няма да се развива толкова динамично.

 

Къща в парцел с форма на диамантКъща в парцел с форма на диамант 26-7.    Къщата върху парцел с формата на диамант е добра, ако е успоредна на страните и ако входът към парцела не се намира в някой от ъглите.

Корекция: Ако къщата е ориентирана под ъгъл, балансирайте я с високо дърво, знаме на пилон или дифузно осветление зад постройката. В противен случай обитателите може да пострадат от съдебен процес, злополука или да претърпят голям катаклизъм.
 

Къща в триъгълен парцел8. Не е желателно вратата да гледа към някой от ъглите на триъгълен парцел. Вратата на къщата трябва да е обърната към равна страна. Най-доброто място за къщата е в широката част на тази опростена мидена форма, за да задържа парите. Ако къщата е в центъра и е обърната под ъгъл, финансовият път на обитателите ще се стесни и рязко ще секне. Следващото поколение също ще бъде обречено на провал; няма никаква надежда за успех.

Корекция: Поставете знаме или растение, което да уравновесява и скрива ъгъла.
 

Къща в парцел с форма на полукръг9. Парцелът във формата на полукръг е добър, особено ако къщата е построена в средата, за да имитира половината на китайска монета.

 

Къща в парцел с форма на двугърба камила10. При парцела, оформен като гърба на двугърба камила, къщата трябва да се построи в центъра, ако той е достатъчно широк. (Предницата на парцела трябва да е широка колкото височината на къщата, умножена по 2.) Не е добре къщата да се разположи в някоя от гърбиците. Ако се намира в лявата гърбица, ще пострада семейството, а ако е в дясната гърбица, децата ще имат проблеми.

Корекция: Изградете допълнение в сектор "семейство" (лечение за лявата гърбица) или в сектор "деца" (лечение за дясната гърбица) на главната спалня.

Къща в Г-образен парцел11. Г-образният парцел или теренът с липсващ ъгъл може да са неблагоприятни, защото ще отсъства някаква страна от живота на обитателите.

Корекция: Ако къщата не е вече построена, разположете я косо на главния ъгъл и поне на 6 метра от него. Зад къщата засадете високо дърво или поставете лампа и посадете нещо по продължението на липсващия ъгъл, така че успехът да идва въпреки неблагоприятната форма.

 

Къща в Т-образен парцел12. Проверявайте къде се намира входа на Т-образните парцели. Входът в основата на ствола подпомага професионалното развитие, но разколебава учението и възпрепятства помощта на околните. Ако входът се намира по продължение на напречната черта на Т-то, ще страдат бракът и финансите на обитателите.

Корекция: Посадете лоза от долната страна на рамената на Т-то.

 

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Рейтинг:

Отзиви

дворната врата ли се взема или тази от етажа за да се построи схемата на ба гуа за посоките
Виж още отзиви
Коментирай
loading...