Назад до Фън Шуй в екстериора

Естествени земни форми

Която и Ци-потока върху земята около мястото, което вие оценявате. Следете за влиянието на реки, пътища, планини, дървета, сгради и т.н. около жилището или офиса, подложени на преценка. Търсете особено за тези неща, които ще засегнат Ци-потока около, срещу или навън от мястото и източника на Ци. Когато следите за източника на Ци наблюдавайте за запушвания или свръхнезащитени места.

Фън Шуй класическо разположениеОт диаграмата може да се види, че традиционно най-благоприятното място за разполагане на дома или офиса ви е по средата на склона на планината между защитните "ръце" на хълмовете, прегърнали всяка страна, подобно формата на старо кресло. Към този пейзаж се прибавя и нежно течаща река пред лицето на разтварящата се планина. По този начин домът е защитен отзад и отстрани и се радва на плавния поток на Ци, донесен около вашето място от "вятъра". "Водният" контейнер на Ци се намира между хълмовете.

Много малко от нас имат възможността да живеят при такава обстановка. Ние можем обаче да отнесем общите принципи към мястото, където живеем или работим. Трябва да се съобразят общите белези на местата, където живеем, от гледна точка на естествената и създадената от човека среда около нас.

Стръмен и плавен склонПо принцип избягвайте стръмните, отвесни възвишения и склонове, които превеждат ци прекалено бързо и могат да предизвикат свлачища.

Плавните наклони са най-добри; тези склонове са подходящи за строеж на къща и осигуряват добро отводняване.

Къщи на възвишениеСтройте откъм страната с по-плавен наклон, никога на върха на възвишението или върху скала.

Ориентацията на къщата е важно съображение. Желателно е къщата да е с гръб към планината и да гледа надолу към леко полегат склон. Разположението на къщите върху склоновете е добро, ако къщата не гледа към възвишението. Къща, която гледа към възвишение, е лоша за богатството и кариерата на обитателите. Ако пред къщата има път на по-високо ниво от нея, той утежнява този проблем.

Корекция: Ако къщата гледа към планина и задният двор е градина, поставете прожектор в края на градината и го насочете да свети към покрива на къщата или пък поставете знаме на висок пилон в задната част на градината, за да уравновесите ци.

За начало хълмовете от класическата диаграма на външния пейзаж могат да се заместят с дървета или други сгради от вашата нормална жизнена среда. Сега обърнете внимание и преценете главните белези на местността около вашето място. Те помагат ли да защитите гърба и страните си, или ви правят уязвими? Това е деликатен баланс, който може да бъде решен само от вашата преценка за пропорциите. Отново: не искайте крайни примери за сгради, планини, дървета (твърде много Ян енергия) да бъдат точно на върха на дома или офиса ви.

Като застанете пред вашата сграда и погледнете отстрани и отзад, съобразете пропорциите на заобикалящата ви среда. Ако те са твърде големи (много Ян), енергията на тази обстановка може да се нуждае от модифициране. Ако вие сте прекалено уязвими (много Ин), вероятно имате нужда от осигуряване на необходимата защита.

Могат да се прилагат и други решения или лечения при определени обстоятелства, базирани на Деветте основни лечения. Моля запомнете: няма значение какво е решението, то трябва да е правилно за вашата култура, социалното ви положение и околна среда. Първата стъпка при Фън Шуй преценката на кое да е място, е съобразяването на влиянието на заобикалящите постройки и природния пейзаж.

Река

Правилото гласи, че къща, разположена близо до и с изглед към вода, ще процъфтява. В идеалния случай къщата трябва да гледа към езеро, река или море.

Анализът на реките - жизнените и пътните артерии на ранните китайски поселища - винаги е бил цяло изкуство. Притежаващи потенциала едновременно да подхранват посевите и търговията и да унищожават чифлиците и домовете, техните конфигурации породили голям брой предположения. Най-желателна била лъкатушещата река, тъй като можела да напоява по-голяма земна площ. Правата река и реката с остри завои са опасни; ако нищо не усмирява буйното й течение, ци преминава твърде бързо и не успява да обогати района.

Качеството на водата също е важно. Тя трябва да е жива - чиста и активна, признак на жизнената, чиста ци - а не мъртва. Застоялата и тъмна вода показва нечиста ци и мръсни пари.

Корекция: За да привлечете отдалечената вода, окачете огледало, в което се вижда отразена вода – тя е като магнит за  възможностите за печелене на пари. Един художник-график от Ню Йорк установил, че месец след като окачил над леглото си огледало, за да привлече водите на река Хъдсън, получил 40-процентно увеличение на заплатата за работа, която започнал само преди три месеца.

Къщи около рекаОбитателите на къщата ще се радват на богатство, особено ако къщата е обърната с лице към реката. Жилището е обгърнато от водата, която символизира парите.

Ако реката се извръща от къщата, обитателите вероятно ще виждат възможните печалби, но никога няма да успяват да ги постигнат (за разлика от океанския залив).

Корекция: Поставете вътре в къщата огледало, в което да се вижда отразената вода.

Къща край река с прекалено Ша ЦиРека насочена право срещу къщата е в неблагоприятно разположение при което има прекалено много Ци, насочена срещу нея.

 

Посоката на речното течение е друго важно съображение. Добре е реката да тече към предната врата. Ако тече в обратната посока, обитателите ще страдат от финансови загуби.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...