Назад до Фън Шуй в екстериора

Форма на дома според Ба Гуа

Не всички хора живеят в квадратни жилища, където Ба Гуа е удобно балансирана, а дори и да е така, други фактори могат да изхвърлят енергията Ци извън борда. Повечето хора живеят в апартаменти или къщи или пък работят на места, които не са квадратни отвън. Следователно от гледна точка на Ба Гуа на тях им липсва "някое парче".

Според правилата на Фън Шуй хора, които живеят или работят в така оформени места, са склонни към проблеми с партньорите, клиентите и децата си, съобразно липсващия участък. Тези проблеми може да не започнат още от деня на нанасянето, но в един момент небалансираната енергия на мястото ще започне да влияе върху живота им. Така че апартаменти с такава форма са по-удобни за самотни или разделени хора, или за хора, които са имали трудности със създаването на удовлетворяващи връзки.

Липсващи ъгли на взаимоотношениятаЗа да илюстрираме тази позиция, обърнете внимание на фигурата, където са показани наблюдавани в последните дванадесет месеца къщи с липсващ ъгъл на "взаимоотношенията/брака" (като се погледне откъм входната врата, се вижда,че горният десен ъгъл липсва и не е балансиран). Четири от семействата в показаните жилища били в процес на раздяла и процедура по развод и не били направили корекции на липсващия ъгъл. Петото семейство, обаче, било щастливо, както винаги. Тъй като направили интуитивно балансиране на липсващия ъгъл с павирана пътека, простор за пране и къщичка за птици, те нямали проблемите на другите четири. Всички тези корекции генерират Ци и балансират Ба Гуа. Всяка корекция или лечение могат да бъдат използвани в помощ на енергетичното обогатяване на липсващия ъгъл.

Изображенията на липсващите ъгли могат да се приложат по същия начин за повечето останали форми. Необходимостта, обаче, от нагласяне на формата на мястото се появява само в зависимост от желанието на жителите му какво да променят в живота си. Безсмислено е да се коригира ъгъла на взаимоотношенията, ако някой е напълно щастлив да си живее сам на този етап от живота му.

Като общ принцип формата обикновено се приема за официалните граници на вашия апартамент офис, или земя. Въпреки това жилищните форми повдигат и други въпроси като: перголи (конструкции подобни на арки, предназначени за увивни растения), гаражи, веранди и открити навеси за коли. За начало доверете се на интуицията си за това каква усещате, че би трябвало да е формата, която енергетично представя дома ви. Един начин да установите формата е като си представите, че все едно сте в хеликоптер и гледайки надолу към дома си, преценявате каква, е формата на покрива на обитаемите стаи. В осемдесет процента от случаите този начин ще определи формата, която да сe ползва при прилагането на Ба Гуа. Ако обаче имате открит навес за кола или гараж, прикрепени за някоя от страните на къщата, това като цяло не е част от формата, освен ако линията на покрива обхваща и пространството между жилището и навеса. Този принцип се прилага и при други подобни ситуации. Ако се съмнявате, проверете, като задавате въпроси с махало. Трябва винаги да се отчита разликата между вътрешния обитаем обем на жилището и външните пространства, където духа вятър.

Негативно пространство в едно място е това, което липсва от формата, подобно на ъгъла на взаимоотношенията, който очевидно липсваше в предния пример.

Форми с негативно пространствоКакво става обаче, ако липсващото парче е само малко? Но колко голямо е малкото? Илюстрацията на фигурата показва два ясни отделни примера на негативно пространство. Третата рисунка сочи ъгъла на богатството (А), който вероятно липсва, или проекцията на ъгъла на взаимоотношенията и известността, който от своя страна зависи от размера на пространството, отбелязано с "Х".

Не е възможно да се даде точна дефиниция на това какво е проекция и какво е негативно пространство. За яснота, пространството, обозначено с "А" би било негативно, ако размерът на "X" беше по-голям от около 0.5 м. Това е така при повечето случаи. Напротив, ако беше по-малък от около 0.5 м, местата на взаимоотношенията и известността биха се видели като проекция. Докато отрицателното пространство посочва нещо липсващо в плана на мястото, проекцията показва областта, върху която можем най-вече да наблегнем при нечий живот, базиран на принципите на Ба Гуа.

Този пример дава обща насока за това как да използваме негативното пространство и проекцията. Никога не се страхувайте обаче да включите интуитивните си чувства относно това как тези принципи могат да се прилагат за вашето място.

Проекция на сектор Слава в Белия ДомКласически пример за проекция е Овалният кабинет, разположен в секцията на известността в Белия дом.

* редактор - Фън Шуй

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...