🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Лечители

Дийпак Чопра

Дийпак Чопра е американски лекар от индийски произход. Той е известен писател и мислител, автор на десетки книги в областта на алтернативната медицина и мистиката. Мнозина го възприемат, като гуруто на новата епоха. Дийпак Чопра завършва медицинското си образование в Индийския университет по медицински науки. Преподавал е медицина в университетите в Бостън и Харвард. След това става директор на New England Memorial Hospital в Масачузетс. През 1985 г. Дийпак Чопра се запознава с Махариши Махеш Йоги, който го кани да учи Аюрведа. Скоро след това Чопра напуска болницата в която работи и основава Американската асоциация по аюрведическа медицина.

През 1996 г. Дийпак Чопра и невролога Дейвид Симон основават „Чопра център за благоденствие” в който се включва и обучението по Аюрведа. Чопра е автор на повече от 75 книги от които 21 са се превърнали в бестселъри. Неговите книги са преведени на 35 езика и са продадени повече от 20 милиона копия по целия свят.

Дийпак Чопра е противоречива фигура. Според статия в списания „Тайм” от 2008 г. той е „магнит за критиците”, особено учените ангажирани в областта на науката и медицината. Според критиците му препратките към квантовата теория, които Чопра излага са „безсмислени”. Неговите твърдения, че съвременната медицина е неефективна дават според тях „фалшива надежда” на много болни хора.

Детство и образование

Дийпак Чопра е роден през 1947г. в Ню Делхи, Индия. Баща му Кришан Чопра (1919 – 2001) е бил виден индийски кардиолог, ръководител на катедрата по медицина и кардиология повече от 25 години в болницата Mool Chand Khairati Ram Hospital в Ню Делхи. Освен това баща му е бил и лейтенант от британската армия. Неговият дядо по бащина линия също е бил сержант в британската армия. Дядо му е използвал Аюрведа за лечение на сърдечни заболявания, когато западната медицина не помагала.

Чопра завършва основното си образование в училището Св. Колумба в Ню Делхи и след това се дипломира в All India Institute of Medical Sciences.

Кариера

Кариерата на Чопра се разделя на две части. Първо Чопра практикува съвременна медицина. След това става защитник на алтернативната медицина и богат бизнесмен.

Практикуване на съвременна медицина

Дийпак Чопра емигрира в САЩ през 1968 г. и започва работа в Muhlenberg Hospital в Плейфилд, Ню Джърси. След това специализира и в Lahey Clinic в Масачузетс и университетската болница във Вирджиния. Чопра получава лиценз да практикува медицина през 1973 г.  След това той започва да специализира ендокринология и става член на Американската медицинска асоциация, Американския колеж на лекарите и Американската асоциация на клиничните ендокринолози. Дийпак Чопра започва да преподава медицина в Tufts University, Boston University и Harvard University. Става и директор на New England Memorial Hospital в Масачузетс.

Влияние на трансценденталната медитация

След като прочитат книгата за техниките на Трансценденталната Медитация, Дийпак Чопра и съпругата му се научават да я практикуват през 1981г.  Същата година Чопра се запознава и с Брахаспати Дев Тригуна, който практикува Аюрведа. Тригуна съветва Чопра да продължи да изучава техниките на Трансценденталната Медитация.

През 1985 г. Чопра се запознава с Махариши Махеш Йоги, който го кани да учи Аюрведа. През същата година Чопра напуска поста си в болницата и става създател и президент на Американската асоциация по аюрведическата медицина. По-късно центъра е преименуван на Maharishi Ayurveda Health Center for Stress Management and Behavioral Medicine. Отначало Чопра е единствения акционер и след 3 месеца започва да продава продукти на Махариши свързани с Аюрведа. През 1989 г. Махариши присъжда на Чопра званието "Dhanvantari” (властелинът на безсмъртието – пазител на перфектното здраве за света).

Като практикуващ алтернативна медицина

От 1992 г. Чопра помага на Националния институт по здравеопазване, където води специализирана група по алтернативна медицина. През 1993 г. Чопра става изпълнителен директор на института Sharp Institute for Human Potential and Mind–Body Medicine и получава $30 000 субсидия от службата за алтернативна медицина към Националния институт за изследване на аюрведическата медицина. По късно през 1993 г. Чопра се премества със семейството си в Южна Калифорния, където живее със съпругата си и двете си деца Готъм и Малика.

Прекъсване на връзките с движението по трансцендентална медитация

Чопра напуска движението по Трансцендентална медитация през януари 1994 г.  Официалната причина за неговото напускане е, че той е бил обвинен от Махариши Махеш Йоги, че се опитва да го измести от позицията му на гуру. Според Робърт Тод Карол Чопра напуснал организацията защото обстановката там станала твърде стресираща и той я определял като пречка за успеха си.

Частна практика

През 1996 г. Чопра и невролога Дейвид Симон основават Chopra Center for Wellbeing в Калифорния. В центъра се изучава Аюверда и няколко медицински университета пращат там лекари за обучение по определени програми. През 2002 г. Чопра и Симон преместват центъра в La Costa Resort and Spa in Carlsbad, California продължавайки да предлагат програми за благоденствие на ума и тялото, медицински консултации и обучение по медитация, йога и аюверда.

Чопра и Симон възраждат и една древна мантра-базирана медиативна практика. Те пътуват до Индия, за да изследват произхода на тази техника, известна като Primordial Sound Meditation. Тази форма на медитация се преподава в центъра на Чопра от сертифицирани инструктори, които получават своето образование в Chopra Center University.

Чопра пише за различията между спиритизма и науката в своята книга от 2011г. „Войната на мирогледи – Науката срещу Спиритизма”. Съавтор на тази книга е професора по физика Леонард Млодинов. В книгата Чопра споделя, че уважава и се възхищава на научните методи, но според него науката е силно ограничена. Той споделя, че има нужда от една нова разширена наука , която включва реалността и изследва съзнанието.

Други дейности

Той основава Фондацията Чопра през 2009 г.  с мисията тя да допринесе за каузата му за духовно, умствено и физическо изцеление. Фондацията има за цел да събира средства за научни изследвания на избрани проекти.

През 2010 г. Фондацията на Чопра подкрепя първият симпозиум на учените и мъдреците. На него участие взимат редица учени и хора на изкуството от цял свят. Вторият такъв симпозиум се състоя през февруари 2011 г., а третия през март 2012 г.

От 2000 г. Чопра е съветник на Националната аюрведическа медицинска асоциация. Той има седмична рубрика в San Francisco Chronicle и е редовен сътрудник на The Washington Post.

През 2006 г. Чопра основава Virgin Comics LLC заедно със сина си Готам Чопра и предприемача Ричард Брансън. Целта на компанията е да разпространява мира и информираността, чрез комикси и търговски карти и да се показват традиционни кабалистични символи и истории.

Дийпак Чопра има дългогодишно приятелство с Майкъл Джексън. Той от години критикува докторите, които предписват на знаменитостите медикаменти, които водят до пристрастяване и се надява, че след трагичната смърт на Майкъл Джексън най-накрая ще се вземат някакви мерки в тази насока.

Мнения за Дийпак Чопра

В научните списания

Според медицинския антрополог Ханс Беър, Чопра като един преуспял бизнесмен е типичен пример за американската история на успеха. Според него обаче Чопра не е успял да изследва изцяло потенциала и преимуществата на алтернативния и холистичен подход към здравето. Вместо това той предлага алтернативна форма на медицинска хегемония, предназначена предимно за заможната прослойка от обществото.

Джон Гамел също признава бизнес успеха на Чопра. Според него той е най-богатия от практикуващите алтернативна медицина в САЩ. Според Гамел Чопра е един вид заместител на плацебо, като използва методи, които според Гамел са древни и недоказуеми или древни и с доказано никаква стойност.

От скептиците

През август 2005 г. Чопра пише поредица от статии за еволюцията, развитието и противоречивия интелигентен дизайн. Те са силно критикувани от научния писател Маикъл Шърман, който е основател на The Skeptics Society.

Чопра е критикуван от физиците за честите си позовавания на връзката между квантовата механика и оздравителните процеси. Според тях той допринася за общото объркване в популярната преса по отношение на квантовото измерване, несъгласуваност и принципа на Хайзенберг за неопределеността. През 1998 г. Чопра е „награден” със сатирична нобелова награда по физика за „уникалната си интерпретация на квантовата физика, която се отнася до живот, свобода и стремеж към икономически щастие".

В популярните медии

През 2000 г. списание Time Magazine включва Дийпак Чопра като една от стоте най-значими личности на 20-ти век. През 2008 г. статия в същото списание на Птолемей Томпкинс заявява, че през по-голямата част от живота си Чопра е бил като магнит за критиката. Томпкинс пише, че медицинските и научни среди се отнасят с пренебрежение или направо осъдително спрямо Чопра защото неговите възгледи за ефективността на алтернативното лечение може да отдалечи много болни хора от тяхното ефективно лечение. Томпкинс обаче смята, че това което е направило Чопра богат са призивите му към любов, здраве и щастие, защото точно това вълнува хората.

През март 2010 г. Чопра и Жан Хюстън дебатират със Сам Харис и Майкъл Шърман на въпроса „Има ли Бог бъдеще?” Харис и Шърман критикуват научната терминология използвана от Чопра за обяснението на несвързани помежду си духовни понятия. Шърман заявява, че Чопра е самата дефиниция на псевдонауката.

През април 2010г. Асийм Шикла критикува Чопра, заради предположението му, че йогата не се корени в индуизма, а е по-стара индийска духовна традиция. По-късно Чопра заявява, че йогата се корени в самото съзнание и тя отразява вечната мъдрост на живота, следователно съществува много преди появата на индуизма. Шикла му отговаря, че той е пример за това как се преподава хиндуиска философия без тя да се нарича хиндуиска.

Публикации

Чопра е автор на 75 книги от които 21 са се превърнали в бестселъри. Книгите му са преведени на 35 езика и са продадени повече от 20 милиона копия по целия свят. Първата му книга Creating Health му носи международна слава, а The Seven Spiritual Laws of Success остава в списъка с бестселъри на New York Times повече от година. Друга негова книга The Way of the Wizard също е бестселър по това време. След нея популярни негови книги са The Return of Merlin, Quantum Healing, Ageless Body Timeless Mind, Perfect Health и Reinventing the Body, Resurrecting the Soul. Всички тези книги включват принципите на Аюверда към модерния подход за изцеление.  Книгите му Peace Is the Way: Bringing War and Violence to an End и The Book of Secrets: Unlocking the Hidden Dimensions of your Life печелят престижни награди. Серията му от бестселъри свързани с духовни преживявания включва The Third Jesus, Buddha: A story of Enlightenment, How To Know God, Jesus: A Story of Enlightenment, Muhammad: A Story of a Prophet и Life After Death: The Burden of Proof.

The Wall Street Journal споменава неговата книга The Soul of Leadership, като една от най-добрите бизнес книги за 2011 г. за постигане на успех в кариерата. Някои от неговите скорошни бестселъри са The Shadow Effect (2010) със съавтори Деби Форд и Мариан Уилямсън, The War of the Worldviews (2011) със съавтор Леонард Млодинов, Spiritual Solutions (2011), God: A Story of Revelation (2012) и др.

Награди и отличия на Дийпак Чопра

Доктор на науките от Hartwick College.

Доктор Хонорис Кауза от The Giordano Bruno University.

През 1997 г. Чопра получава наградата Golden Gavel, която се присъжда от Toastmasters International.

Той е награден с медал от президента на Република Италия. За него Михаил Горбачов казва, че е един от най-вдъхновените философи на нашето време.

През 2006 г. Чопра е награден с Медала на честта от National Ethnic Coalition of Organizations.

През 2009 г. Чопра получава наградата Oceana,  а през 2010 г. хуманитарна награда Starlite.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Мари
Ако все още сте научили, да ви информирам, че Дийпак Чопра идва в България,София на 13 май . Аз вече си закупих билет. Ако имате желание направете го и вие от сайта на организаторите www.inspiretalks.bg
Виж още отзиви
Коментирай
loading...