Назад до Необяснимо и загадъчно

11 факта за сънуването, които може би не знаете

Точната биологична функция и състоянието на съня все още не са много добре разбрани. Сънищата са чест обект на интерпретации още от най-древни времена. Някои от тях ни карат да усмивхваме след сън, други да се замислим, трети ни плашат... 

 

 

 

 

 Емоция

Емоцията е водещ фактор при сънуването. Научно доказано е, че сънуваме повече, когато се намираме в така наречената фаза на тревожност или тогава когато отрицателните емоции надделяват над положителните.

Не всички сънища са цветни

Според някои учени около 12% от хората събуват в черно-бяло. Изследвания в периода от 1915 г. до 1950 г. сочат, че по-голяма част от сънищата на хората взели участие в проучването са били черно-бели. С течение на времето и след 1960 година черно-белите сънища постепенно намаляват. Проучвания отдават това на факта, че днес цветовите модели са много повече. Новите технологии са все по-цветни и ярки, а това се отразява и на нашето подсъзнание.

Сънищата са символика

Ако сънувате все сънища свързани с една и съща тема. Това е дълбоко символичен знак, който отразява и вашите емоции и психически нагласи.

Животните също сънуват

 

Изследвания направени върху различни животни показват, че всички те имат идентични мозъчни вълни по време на сън като хората. Наблюдавайте как животните правят различни физиономии по време на сън или издават странни звуци.

Забравяме около 90% от своите сънища


В рамките на едва 5 минути след разсънване е напълно вероятно да сте забравили всичко, което сте сънували по време на спане. Възможно е след отминал период те да се появят като дежа вю.

Може да имаме от 4 до 7 различни сънища

 

Това е напълно възможно при поне 8 часов сън (предимно през нощта).

В сънищата си виждаме лица, които вече сме срещали

 

Нашият ум не измисля лица – в сънищата си виждаме реални образи, които сме срещали през живота си, но не винаги помним. Срещаме хиляди лица през живота си, но не винаги съхраняваме визуалният им образ. Според учените е твърде възможно в сънищата си да срещаме и образи от наши отминали животи, както и такива на сродни души.

Сънищата при жените и мъжете са различни

 

Мъжете сънуват повече други мъже, това показва. Това потвърждават около 70% от запитаните мъже. От друга страна в сънищата на дамите се срещат почти равен брой сънища с мъже и жени. Доказано е, че мъжете изпитват по-агресивни емоции по време на сън, отколкото женската половина.

Сънна парализа

 

Парализата се среща като част от бързото движение на очите. Може да се случи и когато заспиваме и когато се събуждаме. Парализата може да трае от няколко секунди до няколко минути, в някои редки случаи продължава с часове. Когато няма наличие на нарколепсия, сънната парализа се свързва с изолираната сънна парализа. При някои лица тя може да бъде свързана с различни и страшни халюцинации или силно усещане за страх и опасност. Според Маркус Кокс и Сюзън Блекмор от университ намиращ се в Западна Англия отвличанията от извънземни същества се свързват със сънната парализа. Двамата учени се позоват на направени от тях доклади.

Всеки човек сънува


Всеки човек сънува (освен в случаите с изключително психологическо разстройство).Ако мислете, че не сънувате, то несъмнено грешите. Вие сънувате, но просто не помните вашите сънища – нещо съвсем нормално.

Сънищата и мечтите

 

Нашият ум непрестанно е атакуван от различни външни фактори. Това означава, че понякога в съня си може да интерпретираме нещо случващо се в момента по съвсем различен начин. Ето какво имаме в предвид: Ако сте се отпуснали приятно и сънувате, че сте на концерт на любимата си група или изпълнител, то много вероятно е в този момент детето ви да си играе с детски музикален инструмент в другата стая.

Рейтинг:
3.8/5 на базата на 6 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...