Назад до Обърнати пози

Халасана – Поза Рало

Халасана (Halasana) – Поза Рало

Изпълнение на позата стъпка по стъпка

 1. От поза Саламба Шарвангасана (Salamba Sarvangasana) издишайте и се наведете от края на тазобедрената става. Бавно поставете пръстите на краката си на пода, пред главата. До колкото е възможно поддържайте торса си перпендикулярно спрямо пода с изпънати крака.
 2. Повдигнете горната част на бедрата и опашната кост нагоре към тавана и издърпайте вътрешната част на слабините си дълбоко към таза. Представете си, че торса ви виси от височината на слабините. Изтеглете брадичката си далеч от гръдната кост и не стягайте гърлото си.
 3. Можете да продължите да притискате ръцете си срещу задната част на торса и да избутвате гърба си нагоре към тавана, като си помагате притискайки горната част на ръцете надолу. Друг вариант на изпълнение на позата е като махнете ръцете от гърба си и ги сложите зад вас на пода, срещу краката. Хванете ръцете си и притиснете раменете активно надолу за подкрепа, докато в същото време повдигате бедрата си към тавана.
 4. Халасана обикновено се практикува след Шарвангасана и отнема от 1 до 5 минути. За да излезете от позата поставете отново ръцете си на гърба и издишвайки се изправете в поза Шарвангасана. След това издишайки се обърнете по гръб и излезте от позата.

Анатомичен фокус

 • Шитовидната жлеза

Ползи

 • Успокоява мозъка
 • Стимулира коремните органи и щитовидната жлеза
 • Разтяга раменете и гръбначния стълб
 • Помага за облекчаването на симптомите на менопаузата
 • Намалява стреса и умората
 • Действа терапевтично при болки в гърба, главоболие, безплодие, безсъние и синузит

Тази йога поза не се препоръчва при:

 • Диария
 • Менструация
 • Наранявания на врата
 • Астма и високо кръвно налягане
 • Бременност

Съвет за начинаещи

При изпълнението на тази поза се наблюдава тенденция за пренатоварване на шията, тъй като раменете остават твърде далеч от ушите.  Горната част на раменете трябва да се повдигне леко нагоре към ушите, за да може врата и гърлото да останат отпуснати.

Вариации на позата

Една от вариациите на Халасана е поза Парсва Халасана (Parsva Halasana). Тя може да се практикува, само когато краката са на пода. Първо изпълнете поза Халасана, като ръцете останат на гърба ви. Издишайки преместете краката си наляво, колкото можете повече, запазвайки спокойно положение. Поддържайте таза си в неутрална позиция, а бедрата успоредно спрямо пода. Задръжте позата от 30 секунди до 1 минута, след това поставете краката си обратно в центъра. Направете 2-3 вдишвания, след това издишайте и направете упражнението и на другата страна.

Как да изпълнявате позата с партньор

Изпълнете поза Халасана, като краката ви са на пода или на стол. След това кажете на партньора си да възседне краката ви с лице към вас. Поставете каишка около горната част на бедрата, точно където е гънката между тях и слабините.  Партньора ви трябва да издърпа каишката, перпендикулярно на краката ви, като по този начин повдигне краката ви към тавана.

Подготвителни пози

 • Саламба Шарвангасана (Salamba Sarvangasana)
 • Сету Бандха Шарвангасана (Setu Bandha Sarvangasana)

Последващи пози

 • Адхо Мукха Шванасана (Adho Mukha Svanasana)
 • Пашчимотанасана (Paschimottanasana)

Задълбочаване на позата

Изпълнявайки тази поза можете да притиснете плешките си една към друга, като по този начин ще можете да повдигнете горната част на раменете си. Веднъж след като достигнете до това положение, изпънете раменните плешки по гърба, за противовес на горната част на ръцете. 

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

YOGA MAT KAILASH PREMIUM - постелка/шалте за йога, материал PVC, BODHI YOGA
46.20
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
ECOPRO - постелка/шалте за йога с натурална гума, BODHI YOGA
143.00
лв
Безплатна доставка + ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!
QI YO AJNA UNITY MAT - овална постелка за йога, QI YO MULTIYOGA
204.00
лв
Безплатна доставка + ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!
TPE YOGA MAT LOTUS PRO - постелка/шалте за йога, BODHI YOGA
96.20
лв
+ ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!

Отзиви

Коментирай
loading...