Назад до Йогананда

Йогананда

  1. Йогананда
  2. Биография на Йогананда

Биография на Йогананда

Йогананда е роден в Горакхпур, Утар Пандеш Индия в благочетиво семейство. Още от най-ранно детство неговото ниво на съзнание е далеч над нормалното. През младежките си години той търси индуитски мъдреци и светци из цяла Индия, надявайки се да намери своя учител, който да го ориентира в неговите духовни търсения.

Йогананда намира своя гуру Свами Юктешвар Гири през 1910г., когато е на 17 години. Йогананда описва първата си среща с Юктешвар, като възобновяване на една връзка, която е траяла в продължение на много животи. Той описва срещата по следния начин:

„Влязохме в единството на мълчанието. Красноречието течеше в беззвучно пеене от сърцето на учителя към ученика. С неоспоримо прозрение усетих, че моят гуру познава Бога и ще ме заведе при него. Затъмнението на този живот изчезна в крехката зора на предшестващите раждането спомени. Драматично време! Минало, настояще и бъдеще се редуваха последователно.”

По-късно Юктешвар информирал Йогананда, че той е бил изпратен при него от Маха Бабаджи, за някакви специални цели.

Йогананда завършил колежа към Шотландската църква през 1915г. специалност изобразителни изкуства. Неговата диплома съответствала на съвременната бакалавърска степен. След това прекарал повече време в ашрама на Юктешвар в Серампур. През 1915г. той официално се присъединява към монашеския орден „Свами” и става Свами Йогананда Гири. През 1917г. Йогананда основал училище за момчета в Дихика, западен Бенгал. В училището се комбинирали тогавашните съвременни образователни техники с йога обучение и духовни идеали. Една година по-късно училището се преместило в Ранчи. Това училище по-късно щяло да стане Yogoda Satsanga Society of India, индийския клон на американската организация на Йогананда.

През 1920г. Йогананда се преместил да живее в САЩ. Той отплавал с кораба Спарта, като участник в Международен конгрес  на религиозните либерали в Бостън. Същата година той основал и Self-Realization Fellowship (SRF) с цел разпространяване  по целия свят на древните учения и практики на Индия, философията на йогата и традицията на медитацията. През следващите няколко години той преподавал своето учение, главно по източното крайбрежие на САЩ. През 1924г. Йогананда предприел по-мащабно турне из цялата страна. На неговите лекции идвали хиляди хора. През това време той привлякъл в редиците си редица знаменитости, като Амелита Гали – Курчи, Владимир Росинг и Клара Клеменс, която била дъщеря на Марк Твен. На следващата година той създал международен център за Себеосъзнаване и реализация в Лос Андженис и това се превърнало в духовното и административно сърце на неговото нарастващо учение. Йогананда бил първият индуитски йога учител, който прекарал по-голяма част от живота си в Америка. Той живее там от 1920 до 1952г., като само през периода 1935-1936г. се завърнал в Индия, за да посети своя гуру.

Посещение в Индия 1935 – 1936г.

През 1935г. Йогананда се завърнал в Индия, за да посети Юктешвар и да подпомогне създаването на Yogoda Satsanga в Индия. По време на това посещение той се срещнал с Махатма Ганди, бенгалският светец Анандамои Ма, известният физик Чандрашекхар Венката Раман и няколко ученици на своя гуру Юктешвар. По време на това посещение Юктешвар дал на Йогананда монашеската титла Парамаханса. Парамаханса означава "върховен лебед" и се дава само на достигналите най-високото духовно постижение. Докато Йогананда бил на посещение в Калкута, Юктешвар умира в град Пури.

След завръщането си в Америка, той продължава да изнася лекции и основава църкви в южна Калифорния. В дните преди смъртта си той започва да намеква, че е дошло времето му да напусне този свят. На 7-ми март той е поканен на вечеря от индийския посланик в САЩ в Билтмор хотел в Лос Анджелис. В края на банкета Йогананда говори за Индия и САЩ  и  техният принос към световният мир и човешкият прогрес, както и за тяхното бъдещо сътрудничество. Той споменава за мечтания от него обединен свят, който да комбинира ефективността на Америка и духовността на Индия. В края на речта си Йогананда се свлича на земята и умира. Погребението му се състои на хълма Корковаду във Вашингтон  и на него присъстват стотици хора. Неговият ученик Раджарси Янаканада извършва свещен ритуал, който трябвало да освободи тялото му към Бог.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...