🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Духовни учители

Уейн Дайър

Уейн Дайър е американски доктор и международно признат автор. Той изнася множество лекции в областта на самостоятелното развитие. Автор е на над 30 книги и е създал множество аудио и видео програми и се е появявал в хиляди телевизионни и радио програми. Уейн Дайър е роден на 10 май 1940 г. в Детройт, Мичиган. В момента постоянното му жителство е в Мауи, Хавай.

Ранен живот и образование

Уейн Дайър прекарва по-голяма част от детството си в дом за сираци в югоизточната част на Детройт. След дипломирането си от Denby High School Дайър служи във военноморските сили на САЩ в периода от 1958-1962г. След това той се дипломира в Wayne State University.

Кариера

Дайър е работил като съветник в гимназия в Детройт и като асистент в университета Сейнт Джон в Ню Йорк. Той е искал да си изгради академична кариера, започва да публикува статии в списания и отваря кабинет, където провежда своите терапии. Неговите лекции в университета Сейнт Джон са фокусирани върху позитивното мислене и мотивационни техники  и по този начин привлича много студенти. Един литературен агент го убеждава да документира своите теории и така се ражда първата му книга озаглавена „Your Erroneous Zones”. Скоро след това Уейн Дайър напуска университета в който преподава и започва да обикаля цялата страна. Започва да бъде търсен от медиите и скоро стига и до национални телевизионни изяви, като шоуто на Мерв Грифин и Фил Донахю.

Дайър продължава да гради своята успешна кариера, като прави лекционни обиколки, записва серия от аудиокасети и редовно публикува нови книги. Той често разказва анекдоти от семейния си живот и многократно използва собствения си жизнен опит, като пример. Дайър казва на читателите си да се упражняват по самостоятелност. Той свързва това да разчиташ на себе си с религията и предлага на читателите си да подражават на Исус Христос, който според него е най-добрият пример за самостоятелно актуализиран човек и проповедник на самостоятелност. Дайър критикува общественото фокусиране върху вината, която той вижда като нездравословен начин на обездвижване в момента, дължащо се на действия предприети в миналото. Той препоръчва на читателите си да видят как техните родители, институциите и дори те самите налагат вината върху себе си.

Дайър първоначално не е искал да го наричат духовен автор, но след 90-те години на ХХ-ти век неговите послания включват повече компоненти на духовността. Той описва тази духовност в книгата си „Истинска Магия” (Real Magic), а по-късно описва и по-високите нива на съзнание в книгата си „Your Sacred Self”.

Критика

Дайър е критикуван от някои зрители на PBS, заради появяванията си в PBS. Според тези зрители  учението на Дайър се характеризира с повърхностни баналности, които имат ограничена практическа или интелектуална стойност.

През май 2010 г. Стивън Мичъл, който е съпруг на New Age авторката Байрон Кейти завежда дело за плагиатство срещу Уейн Дайър. Става въпрос за 200 реда, които според него са взети от неговата интерпретация на Дао Дъ Дзин и са приложени в книгите на Дайър „Living the Wisdom of the Tao” и „Change Your Thoughts – Change Your Life”.

Личен живот

Уейн Дайър е бил женен 3 пъти. Той има една дъщеря от първата си жена Джуди и няма деца от втората си съпруга Сюзън. Има пет деца от третата си съпруга Марселен, която има и две деца от предишен брак. Те се разделят през 2003 г., след 20 години семеен живот, но все още не са се развели.

Д-р Уейн Дайър е наричан от своите фенове „бащата на мотивацията”. Въпреки детството си прекарано в сиропиталища и приемни семейства д-р Дайър е преминал през много препятствия, за да сбъдне мечтите си. Днес той прекарва по-голяма част от времето си показвайки на другите как да постигнат това, което той е успял. Когато не е на път из САЩ, за да изнася лекции д-р Дайър обикновено в дома си в Мауи, където пише своите книги.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...