Назад до Духовни учители

Рам Дас

Рам Дас за пръв път посещава Индия през 1967г. Тогава той все още е известен, като д-р Ричард Алпър, виден психолог от Харвард и психеделичен пионер с д-р Тимъти Лиъри. Той извършвал своите психеделични изследвания, до това съдбовно пътуване през 1967г. В индия той среща своя гуру Неем Кароли Баба, известен като Махараджи, който дава на д-р Алпърт името Рам Дас, което означава „Слуга на Бога”. Всичко се е променило, когато започва неговия силен Дхарма живот, който има ключово влияние върху културата, която отеква с думите: „Бъди тук сега”. Духът на Рам Дас е пътеводна светлина за милиони хора от 3 различни поколения.

От 1968г. Рам Дас упражнява набор от духовни методи и практики взаимствани от мъдростта на древните традиции, включително: Бхакти йога, фокусирана върху хиндуистото божество Хануман; будистка медитация в Тхеравадин, Махаяна Тибет и Дзен будистки училища и изследване на суфи и еврейски мистични проучвания. Може би неговото най-важно учение е това за карма йогата или духовното служене, което помага на милиони хора да открият най-дълбоките места в душата си. Рам Дас поддържа бодхисатва идеал за другите, като състрадателно споделя истинското знание и визия. Неговите уникални умения карат хората да чувстват божествената любов  без догми и все още оказват положително влияние на милиони хора по целия свят.

През 1961г. той провежда интензивни изследвания на човешкото съзнание в сътрудничество с Тимъти Лиъри, Ралф Метцнер, Олдъс Хъскли и Алън Гинсбърг. Те провеждат своите изследвания с LSD-25 и други психеделични химикали. От това изследване излизат 2 книги: Психеделичният опит (в съавторство с Лиъри и Мелтцнер и въз основа на Тибетската книга на мъртвите) и LSD (в съавторство с Сидни Коен и Лорънс Шилър). Поради изключително спорния характер на своите изследвания Ричард Алпърт и Тимоти Лиъри са станали персона нон грата и са освободени от Харвард през 1963г. След това те отиват в Мексико ядат гъби и от учени, започват да се превръщат в културни икони, легенди в собственото си време. За Рам Дас психеделичните изследвания се оказват прелюдия към мистичната страна на духа и източника на съзнанието. Разширяването на съзнанието посредством химически вещества се превръща в катализатор за духовно търсене. Това естествено го води на изток към дълбоката мистична култура на Индия. След поредица от случайни събития той се среща с Кароли Баба Неем и името му от Ричард Алпърт се променя на Рам Дас.

През 1974г. Рам Дас създава Фондация Хануман с нестопанска цел, предназначено да въплъщава това което той е усвоил от своя гуру. Фондацията разработва проекта „Затвора Ашрам”, който помага на затворниците да израстват духовно, когато са лишени от свобода и проекта „Dying Project”, който да помага на хората да се справят със страданието и смъртта.

Проектът „Затвора Ашрам” е продължен от Бо и Сита Лозов в Северна Каролина, а „Dying Project” сега е отделна фондация с нестопанска цел, начело на която е Дейл Борглум. Тя помага на много хора за развитие и подкрепа на съзнателният преход към смъртта.

Книгата на Рам Дас „Be Here Now” е много въздействаща и стои в основата на западното разбиране за източната философия, относно това как да живеем радостно през цялото време. „Be Here Now” продължава да бъде инструкция за поколения духовни търсачи. Четиридесет години по-късно тя все още актуално или казано с други думи „Be Here Now” е още тук.

Други негови книги са „The Only Dance There Is”; „Grist For The Mill”; „Miracle of Love: Stories of Neem Karoli Baba”; „How Can I Help?”;” Compassion in Action: Setting Out on the Path of Service”; „Still Here: Embracing Aging, Changing and Dying”; „One-Liners: A Mini-Manual for a Spiritual Life” и „Paths to God: Living the Bhagavad Gita”.

Рам Дас е съосновател и член на консултативния съвет на фондация Seva (Seva на санскрит означава „духовна услуга”). Сева подкрепя програми, предназначени да помагат за унищожаване на лечимата слепота в Индия и Непал, възстановяване на селскостопанският живот на бедните селяни в Гватемала, грижи се за здравето на американските индианци и привлича вниманието на обществото към проблеми, като бездомните хора и състоянието на околната среда.

През 1996г. Рам Дас започна собствено радио шоу, наречено „Тук и сега с Рам Дас”. Седем пилотни програми бяха излъчени в Лос Анджелис и Сан Франциско. Рам Дас планираше да пусне предаването в национален ефир, но това така и не се случи.

На 19 Февруари 1997г. Рам Дас преживява инсулт, който оставя парализирана дясната страна на тялото му и затруднява способността му да говори. Въпреки трудностите той продължава да учи и да предава своето учение на хората. През 2004г. след животозастрашаваща инфекция Рам Дас е бил принуден да съкрати пътуванията си и да се съсредоточи върху възстановяване на здравето си.

В момента Рам Дас живее на остров Мауи, където споделя своите учения, чрез интернет. Неговата работа продължава да вдъхновява старите му ученици и приятели, както и млади хора, които откриват пътя да бъдеш тук и сега. Последната му книга “Be Love Now” от 2010г. следва пътя на пробуждане на неговото собствено сърце и неговия стремеж да олицетворява безусловната любов, която той е усвоил от своя гуру Неем Кароли Баба.

Facebook: http://www.facebook.com/babaramdass

Сайт: http://ramdass.org/

Филм: Ram Dass - Fierce Grace / Рам Дас - Жестока Милост (2001)

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...