Назад до Живот и лечение с Аюрведа

Лечение с цветове

В Аюрведичната терапия се използва лечебната сила на различните цветове. Седемте естествени, основни цвята (цветовете на дъгата) са свързани с различните тъкани в организма и с тридоша. Следователно, за да се поддържа равновесието в организма, може да се използва действието на различната дължина на вълната на седемте цвята.

Ако стъклена чаша, пълна с вода, обвием с парче цветна хартия и я изложим на въздействието на слънчевата светлина за 4 часа, след този период от време водата ще бъде заредена с вибрациите на съответния цвят. Такава вода с успех може да се приема при редица заболявания. В Аюрведа се използват следните цветове :

Червено

Този цвят е свързан с кръвта, има загряващи свойства, усилва цвета на червените кръвни клетки и стимулира тяхното образуване. Червеният цвят създава топлина и стимулира кръвообръщението. Спомага за поддържане цвета на кожата и доставя енергия на нервната тъкан и костния мозък. Червеният цвят облекчава влошената вата и кафа.

Но ако човек е изложен дълго време на въздействието на този цвят, това може да доведе до натрупване на питта в определени части на тялото, резултатът от което са възпалителни заболявания Продължителното излагане на червена светлина може да предизвика конюнктивит.

Оранжево

Оранжевият цвят - подобно на червения - затопля и притежава лечебна енергия. Той помага на стремящите се към духовно развитие да се откажат от светския живот. В същото време повишава силата и енергията на половите органи. Ето защо оранжевият цвят трябва да се използва при въздържане от полов живот, за да спомогне за преобразуването на сексуалната енергия в енергия на Висшето съзнание. Човек, който не се въздържа от полов живот, ще бъде свръхстимулиран сексуално при прилагането на този цвят. Той облекчава влошените вата и кафа. Премахва задръстване и поддържа блясъка на кожата. Прекомерното използване на този цвят може да доведе до влошаване на питта.

Жълто

Под въздействието на този цвят енергията се изкачва нагоре към коронната чакра. Жълтият цвят стимулира интелигентността и разбирането. В духовен аспект е свързан с окончателната смърт на Его- то. Прекаленото използване на жълтият цвят предизвиква излишно натрупване на жлъчка в тънките черва и може да доведе до увреждане на питта. Жълтият цвят действа добре при излишък от вата и кафа.

Зелено

Този цвят успокоява ума и създава чувството на свежест. Той спомага за отвеждането на енергията към сърдечната чакра. Зеленото успокоява и чувствата, създава чувство за щастие. При излишък на вата и кафа зеленото действа успокояващо, но уврежда питта. Прекалената употреба на зеления цвят повишава концентрацията на жлъчка, което може да доведе до образуване на камъни в жлъчния мехур.

Жълто-зелено

Притежава качествата на зеления и на жълтия цвят. Облекчава вата и кафа, но може да увреди питта. Има успокояващ ефект върху ума.

Синьо

Това е цветът на Чистото съзнание. Той успокоява и охлажда тялото и ума. Синьото регулира променената пигментация на кожата. Действа добре при чернодробни заболявания и при питта нарушения. Прекалено използване на този цвят може да доведе до увреждане на вата и кафа и да предизвика конгестия.

Пурпурно (виолетово)

Това е цветът на Космическото съзнание, което води до пробуждане на осъзнаването. Създава чувство на лекота и отваря вратите на възприятието. Пурпурният цвят действа благоприятно при питта и кафа заболяване. Прекалената му употреба може да предизвика увреждане на вата.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

СОРИОН КРЕМ ПРИ СУХА, СЪРБЯЩА И ЛЮЩЕЩА СЕ КОЖА -  50 гр.
40.87
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.

Отзиви

Коментирай
loading...