Назад до Самоконтрол и мотивация

Мъдростта на Шимон Перес - за живота, битката и бъдещето

 Шимон Перес, известният политик на Израел разказва за успеха, за битката, за бъдещето:

Мечтаехме за своя земя. Но земята, която получихме, не беше мечта. Това беше малко парче от Изтока. Тази земя не се отнесе добре с нас. Там имаше блата и комари, на юг пустиня и камъни. Можехме да избираме между комарите и камъните. Имаше две езера – едното мъртво, другото умиращо. Имаше знаменита река, но в нея нямаше вода. Вода всъщност въобще никъде нямаше. Никакви природни ресурси – ни злато, ни нефт. Тогава казваха , че в Близкия Изток има два типа страни – нефтени страни и свети страни. Нашата беше абсолютно свята – в нея нямаше абсолютно нищо.
Бяхме самотни. Нямахме братя по религия, сестри по език, съседи по история. Дойдохме тук след Холокоста и не знаехме какво да правим. Истински не знаехме.
Хората питат – как да успеем? Много е просто. Пресметнете постиженията си и мечтите си. Ако мечтите са повече от постиженията, значи още сте млади.
Най-голямото богатство на природата е човекът. Хората обогатяват земята, а не земята хората.
Всички станахме учени. Всеки фермер в Израел, всеки кибуц се научи да развива селско стопанство без вода и без земя. Ние сме първото стопанство в света, основано на хай-тек. Сега ние имаме достатъчно вода. Водата обикновено я намират. Ние я произвеждаме.
Ето ви я истинската тайна на успеха – за бъдещето не е важно какво намирате, а какво произвеждате.
Ние нямахме хора, въоръжение, никога не бяхме воювали, нямахме опит. Какво да правим?
Първо хората трябваше да станат мъжествени и храбри. Да разберат, че нямаме избор– трябва да победим. Един път ако загубим – и край. Много работихме.
Повечето хора предпочитат да помнят, вместо да си представят. Това е голяма грешка. Какво искате да помните? Всички грешки, които са били направени? На историята не може да се вярва – историците са глашатаи на кралете, на хората на власт. Те говорят каквото е нужно на властта.
Младите днес презират политиците, казват – политиката е корумпирана, тя не е за нас. Аз им казвам – вие сте честни, вие искате честна политика? Много добре, идете и направете политиката честна.

Забравихте ли да мечтаете?

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...