Назад до Самоконтрол и мотивация

9 неща, за които в бъдеще несъмнено ще съжалявате

„От всички думи на света най-тъжните са: Би могло да бъде!“
Кърт Вонегът

Всеки човек може да сети за много неща от живота си, които е искал да направи по различен начин или изобщо да не е правил. Често се питаме, какво би се променило, ако по-упорито се опитваме да бъдем по-добри. Ето списък с неща за които след време ще съжалявате:

  1. Позволявате на други хора да формират вашия светоглед – вие сте архитектите на собствения си живот. Когато разберете кои сте всъщност и какво искате най-много, вие откривате 2 от най-важните неща в живота си. Изисква се смелост и упоритост, за да тръгнете към това, което искате да постигнете. Много хора се страхуват от този вид отговорност и обикновено оставят други хора да определят мечтите им. Може би защото не сте достатъчно смели, за да създадете свой собствен жизнен път или сте прекалено уплашени да го направите сами. Може би се страхувате да не бъдете съдени от другите хора или да ви сметнат за луди. Истината е, че ако има несъгласни с вас, значи отстоявате нещата в които вярвате. Отстоявайки своите възгледи вие слушате сърцето си и никога няма да съжалявате за това.
  2. Придържате се към старите си лоши навици – повечето хора имат лоши навици, които не искат да променят. За съжаление малко са онези, които имат волята и търпението да се откажат от своите стари и вредни навици и да изградят нови и здравословни такива. В дългосрочен план може да погледнете назад и да ви се иска да сте започнали да променяте това което не харесвате в себе си по-рано. Стремете се да бъдете най-добрата своя версия и не се примирявайте с по-малко от това, което заслужавате. Не чакайте промяната да се случи, направете така, че да се случи.
  3. Отказвате се лесно – неуспехът не винаги е нещо лошо. Той просто е една възможност да научите нещо ново, да израснете и да опитате отново в подходящия момент. В живота нещата не винаги се развиват по начина по който сме очаквали, но това не трябва да бъде причина да се отказваме. Успешните хора не са тези, които се отказват лесно. Това са онези хора, които продължават своя път напред, дори в най-трудните моменти. Вероятно сте чували поговорката, че спокойното море не прави моряците опитни.
  4. Криете истинската си същност зад „маска“ – непосилно е постоянно да скривате истинската си същност, под една фалшива маска. Ако не изразявате емоциите и мислите си ще се чувствате още по-нещастни и може да загубите част от приятелите. Носенето на „маска“ е нещо много рисковано, тъй като рано или късно ще осъзнаете, че сте загубили истинската си същност в опит да впечатлите другите хора. Да не знаете кой сте всъщност е едно наистина страшно преживяване. Затова не се опитвайте да задоволите очакванията на хората около вас. Просто проявявайте истинската си същност и се вслушвайте във вътрешния си глас. По този начин ще останете верни на себе си и няма да имате нужда от одобрението на другите хора.
  5. Непрекъснато чакате подходящия момент – много хора си намират различни извинения, за да не предприемат определени действия веднага. Някои изчакват до утре, други чакат подходящия момент или знак на съдбата. Проблемът е, че си мислим , че разполагаме с повече време, отколкото имаме в действителност. Това може да ни накара да чакаме вечно. Още днес трябва да предприемете действия, които да помогнат да сбъднете мечтите си. Без никакви оправдания, че ще направите нещо утре или другата седмица. Сега е вторият най-добър момент да започнете промените. Най-добрият е бил вчера.
  6. Допускате до себе си хора излъчващи негативна енергия – отрицателната енергия е заразна. „Храненето“ на душата с негативна енергия ще отнеме радостта и ще ви кара да се чувствате уморени. Внимателно подбирайте хората, които допускате по-близо до себе си, защото енергията им може да ви засегне пряко. Какво предпочитате сърдити и мразещи хора или положителни и любящи? Избора е изцяло ваш.
  7. Опитвате се да контролирате всяко едно дребно нещо – живота е за да се живее, а не да бъде нещо съвършено. Не хабете сили да се борите с неща, които са извън вашия контрол. Понякога всичко от което имате нужда е просто да се отпуснете и да оставите живота да тече от само себе си. Не е нужно да знаете точно какво ще се случи в бъдеще.
  8. Не се грижите за здравето си – много хора живеят забързан живот и забравят да спрат за момент и да помислят за това как се отнасят към телата си. Злоупотребата с храната и затлъстяването е един от най-често срещаните проблеми. Отделете повече време и се образовайте как да подобрите функциите на тялото си. Това ще помогне и на съзнанието ви.
  9. Прекалено мързеливи сте – ако сте прекалено мързеливи и стоите на едно място дълго време няма да стигнете далеч. Може да мечтаете и да планирате много неща, но в действителност да правите много малко. Не забравяйте, че сами сте отговорни за живота си и ако постоянно стоите в една комфортна среда няма да спечелите много битки. Затова откажете се от удобния диван и започнете да изграждате живота на мечтите си още днес. Вие знаете, че го заслужавате.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...