🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Парапсихология

Парапсихология

  1. Парапсихология
  2. История на парапсихологията
  3. Области в парапсихологията
  4. Критика и измами в парапсихологията

История на парапсихологията

Изучаването на телекинезата.

През 1911г. в Станфордският университет са проучени екстрасензорните възприятия и психокинезата в лабораторни условия. Това е първата академична институция в САЩ, която се занимава с тази тема.

През 1919г. за пръв път в наказателното производство е използвано "Walkabout", за разследване на престъпления с цел получаване на заключения за възможното използване на медиуми в работата на разследването. През 1930г. в университета Дюк в Дърам започва изучаването на екстрасензорните възприятия и психокинезата в лабораторни условия. По това време това е втората по големина академична институция. За демоснтриране на явленията са използвани карти или зарове. Резултатите са анализирани и подредени статистически.

През 1950г. в Германия е основан института за психология и психична хигиена във Фрайбург от Ханс Бендер.

През 1979г. в Принстън е основана лаборатория за изследване на аномалиите. Тя е известна със своите експерименти и търсенето на доказателства за глобалното съзнание.

Областите на научните изследвания се променят и разширяват непрекъснато. Хипнозата е научно приета и вече е част от парапсихологията. Има също и нови области. Като прераждането и отдалеченото виждане. Задължително трябва да проучите психокинетичните възможности на Нина Кулагина от Русия.

Парапсихологията днес

В сравнение със 70-те години пара-психологичните изследвания днес са намалели значително в световен мащаб. Търсенията за парапсихология са намалени драстично в Гугъл. Изследователските институти не изнасят информация, а много университети затвориха своите отдели по парапсихология.

Все повече парапсихологични изследвания се провеждат от частни институции, извън университетите, финансирани от спонсори и частни дарители.

Рейтинг:

Отзиви

Емил
Последният нашумял случай на проведени експерименти, които са целяли да да докажат съществуването на парапсихични явления(по-специално ясновидство), бяха проведени от корнуолският професор Дарил Бем. Статистическият резултат е бил твърде значителен(над 50%) и все пак беше отхвърлен и обявен за неуспешен и това положение остава при все фактът, че някои от неговите експерименти са били успешно репликирани (повторени) от други учени: http://www.dailygrail.com/Mind-Mysteries/2014/1/Is-Precognition-Real-Positive-Replications-Daryl-Bems-Controversial-Findings Това все пак не пречи на скептиците(или "скептиците") да продължат да твърдят, че черното е бяло. Вярно, в парапсихологията(а би било на този клон от знанието да се сложи друго име) липсва централна теория, липсва обяснение на пси-явленията, но това не е причина те да бъдат отхвърляни. Лично аз предполагам, че истинските причини пси-явленията да са табу е, че освен като аспект на окултизма, те са били винаги важна част от религията(т.нар. "личби", "чудеса" , "пророчества"). Особено монотеистичните религии са основани именно на "откровения" , термин, който днес в Ню Ейдж се нарича "ченълинг". Религията столетия наред е доказвала своята реалност именно чрез чудесата. Те са пътя, по който простосмъртните се убеждават в реалността на Божественото. А какво ще стане, ако се окаже, че т.нар. чудеса не са чудеса а природни феномени, които са непознати? Е, днес някои от тях са си намерили естественото обяснение, като плацебо ефектът(Лука 8:48), както и нещата около самото възкресение на Христос. Знаем за това, че има "неписан договор" между науката и религията, да не се месят взаимно в делата си - а парапсихологията точно това прави! Също, много учени все още подсъзнателно са повлияни от започнатото през ерата на Просвещението - опит да се ликвидира суеверието и религията чрез образование. Между наука и религия има все още упорита борба, която няма изгледи да стихне. При положение, че пси-явленията нямат(все още) научно обяснение, парапсихологията няма работеща централна теория, която да ги обясни, но при все наличието(макар и малко) на статистически потвърждения и репликации, това би поставило науката в неудобно положение: един вид църквата може да приеме това като научно потвърждение на догмите си и "да вирне нос". А особено днес тя създава ужасни проблеми. Не биха били нещата така, ако наистина науката покажеше, че познава природата на парапсихичните феномени и може да я управлява. Тогава с религията щеше да е свършено, но...тук се намесва трета сила, която дава парите за научни изследвания: държавата. Какво би станало с държавата ако рухне религията, а?
мхм
Знам, че не тук е мястото, но предполагам имате мнение за това, каква храна трябва и е добре да се консумира. Потърсих из сайта, но не намерих нищо п темата за храната. А храната е едно от най - важните неща тук. Ще се радвам, ако направите отделна тема за храната. Благодаря.
Анонимен
Да уточня - основателят на парапсихологията носи фамилията Дресоар, а не Десор.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...