Боя COLOR & SOIN - ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - ЗА ПОВЕЧЕ ЦВЯТ И ЖИВОТ НА КОСАТА
Назад до Природа и здраве

Ползи за здравето при редовна консумация на банани - Тропическата супер храна

Бананите са едни от тропическите супер храни – богати на многобройни хранителни вещества включително: захароза, фруктоза, глюкоза и фибри. Ето защо бананите действат на организма като мощен енергиен бустер. Според медицински проучвания само два банана са достатъчни да снабдят тялото за 90 минути усилени тренировки. Знаем, че са и сред предпочитаните храни на редица спортисти.

Бананите имат различни ползи за здравето и положителен ефект срещу редица заболявания.

Депресия: Много хора страдащи от депресия изпитват значително подобрение след редовна консумация на банани (според проучване на MIND). Бананите са богати на триптофан, който се превръща в серотонин – невротрансмистер, който спомага за отпускане, преодоляване на депресията и подобряване на настроението.

Анемия: Редовната консумация на плода може да спомогне за подобряване на състояния като янемия. Бананите са богати на желязо, което е особено необходимо за страдащите от анемия. Желязото стимулира производството на червени кръвни клетки и следователно увеличава нивата на хемоглобина в кръвта.

Кръвно налягане: Поради високото им съдържание на калий и ниско съдържание на натрий поддържат здравословни граници на кръвното налягане. Някои организации по храните и лекарствата като тази в САЩ официално препоръчват по-редовна консумация на банани за понижаване на кръвното налягане и понижаване риска от инсулт.

Запек: Бананите са богати на фибри, които стимулират нормалното функциониране на чревната флора и облекчават запека.

Проблеми със стомаха: Пригответе си бананов шейк с мляко и мед, за да премахнете раздразнението в стомаха. Според някои банановият шейк е отлично и изпитано средство срещу сутрешен махмурлук.
Бананите помагат за премахване на киселини в стомаха, защото са източник на естествени антицианидни свойства. Само един банан може мигновено да успокои неприятните киселини в стомаха. Ако страдате от сутрешно гадене, то яжте по един банан преди всичко останало.

Ухапвания от комари: Вероятно ще ви учудим , но сърбежа от ухапване на комар намалява много бързо, ако втриете вътрешната кора на банан върху засегнатото място. Това ще намали значително раздразнението и подуването само за няколко минути.

Нервност: Бананите са богат източник на витамини от група B, които имат способността да успокояват и отпускат нервната система.Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...