Назад до Влияние на мислите

Представете си, че имате всичко. Какво ще се промени?

Веднъж след проповедта си Буда се оказал заобиколен от голям брой хора. Той им разказал за изкуството да се следва Дхарма и предизвикал у хората недоумение и много въпроси, които по същество водели само до едно нещо: Как да намерят своето призвание, как сред многото земни грижи да узнаят какво е и да изпълнят своето предназначение?

Буда им предложил да изпълнят любимото му упражнение за духовно развитие:

Представете си, че имате всичко“, казал Учителят, „пари, жилища, приятели, слава, сила, власт – всичко, което ви е необходимо.

Вие сте умни и красиви, тялото ви е здраво. Имате всичко, което сте пожелали, във всички светове. И изведнъж се събуждате сутринта, ставате, започвате нов ден. Какво ще правите сега?

Отначало било много трудно за хората да си представят това – по инерция мислите им се връщали към удовлетворяването на обичайните битовизми и потребности.

Но един човек успял да абстрахира, после друг, след това трети – и упражнението започнало да дава резултати. Някой заговорил за това, че ще се заеме с възпитанието на децата, друг видял себе си как изследва движението на звездите, а трети поискал да гради градове, които са удобни за живеене.

А някой просто казал, че ако има всичко, той ще започне да го споделя с нуждаещите се.

– Току-що вие ми разказахте за вашата мисия – заключил Буда, – Значи, без да губите време, започнете да я изпълнявате, затова побързайте!

Абсолютно вярно, получава се и по други начини, но накрая е важен резултатът ...
Хубаво е да намериш пътя си, а още по-хубаво да успееш да го следваш!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 5 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...