🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Насочете се към положителното

Смехът

Щом след време нещо е смешно, значи то е смешно и в момента

Вероятно някои от най-хубавите анекдоти в личния ви репертоар са истории за това, как са ви сполетели беди. С времето повечето трагедии се превръщат в комедии.

ДЖОН-РОДЖЪР: Веднъж пътувах във връзка с изнасянето на лекции. Самолетът закъсня и багажите на останалите пътници се появиха, но не и моят. Някъде в града неколкостотин души ме очакваха в голяма зала, за да чуят лекцията ми — може би на тема „Колко е важно да бъдем точни", а времето напредваше ли, напредваше.

Най-сетне и моят багаж започна да пристига. Един от куфарите се беше разтворил и дрехите се бяха разпилели по цялата конвейерна лента. Другият бе очевидно пострадал. Хората, които пътуваха с мен, бяха много притеснени.

Накрая аз казах: „Успокойте се, та това е смешно. След няколко седмици ще разказваме тази история и ще се смеем над нея. Щом след време ще се смеем над това, значи то е смешно и сега." И ние започнахме да гледаме на тази ситуация така, както се гледа филм на Уди Алън. Когато един от куфарите не пристигна, ние се смяхме. Когато се оказа, че фирмата за даване на коли под наем не е получила нашата резервация, ние пак се смяхме. Когато чухме, че шофьорите на таксита стачкуват, ние се смяхме до сълзи.

Естествено всички ни взимаха за луди, но ние прекарахме добре. Когато най-сетне стигнахме до мястото, определено за лекцията, аз произнесох голям монолог, с който я открих.

Започнете да гледате на „неприятните" ситуации в живота като на суровина за вашия "встъпителен монолог". Забелязали ли сте някога колко хумор стои в основата на нещастието? В какво се състои разликата между това да се смееш на нещо и да плачеш за нещо? В отношението. А вие кое от двете бихте избрали?

Да, понякога и плачът има място, ние не искаме от вас да превърнете смеха във форма на отказ. Но често смехът е най-добрата реакция на примките и стрелите на жестоката съдба. С нарастване на напрежението кажете си: "Това е чудесно! Не мога да се стърпя да не го разкажа на еди-кого си!!!"

Разговаряйте често с тези от вашите познати, които лесно се смеят.

Смехът

Преди много години на Нормън Казинс била поставена диагноза „безнадеждно болен". Лекарите му давали още шест месеца живот. Шансът да се възстанови бил едно на петстотин.

Той разбрал, че притеснението, депресията и гневът през живота му са допринесли и, разбира се, помогнали да причинят болестта. „Ако болестта може да се причини от негативност, то положителното отношение към живота не би ли могло да създаде добро физическо състояние?" се чудел той.

И решил да експериментира със себе си. Смехът бил една от най-положителните дейности, които познавал. Той взел под наем всички комедийни филми, които можело да се намерят. (Това се е случило преди нахлуването на видеоапаратите, така че той е взимал под наем самите филми). Четял, а понякога негови приятели му четели смешни разкази. Помолил ги да му се обаждат, когато някой каже, чуе или направи нещо смешно.

Болките му били много силни. Не можел да спи. Той констатирал, че ако цели пет минути се смее, болките се облекчавали за няколко часа и тогава заспивал.

Казинс се възстановил напълно от болестта си. Днес той е жив и е добре. (Неговото излекуване е описано подробно в книгата „Анатомия на една болест".) Той приписва заслугата за оздравяването си на способността си за визуализация, на любовта на семейството и приятелите си и на смеха.

Някои хора мислят, че смехът е „загуба на време". Това е лукс, казват те, фриволност, нещо, на което човек може да се отдава твърде рядко.

Нищо не е по-далече от истината. Смехът е важен за нашето равновесие, за нашето добро състояние, за нашата жизненост. Ако не сме добре, смехът ще ни помогне да се подобри състоянието ни. Ако пък сме добре, смехът ни помага да продължим да се чувстваме добре.

След като Казинс подготви почвата чрез субективния си труд, научни проучвания показаха, че смехът има лечебен ефект върху тялото, ума и емоциите.

Следователно, ако обичате да се смеете, правете го винаги когато можете. Ако не обичате смеха, то тогава си пийте лекарството, но все пак - посмейте се.

Използвайте всичко, което ви кара да се смеете — филми, плочи, книги, анимационни филми, вицове, приятели. Позволявайте си смях — продължителен, на висок глас — винаги когато нещо ви се стори смешно. Хората край вас могат да си помислят, че сте чудак, но веднага или след време и те ще се присъединят към вас — дори ако не знаят за какво се смеете.

Някои болести могат да бъдат заразни, но никоя не е така заразна както лекарството — смехът.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...