🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Насочете се към положителното

Какво е предназначението ви в живота?

Животът на всеки човек има някакво предназначение. Малцина знаят какво е то. А вие?

Дадено предназначение може да се обобщи с няколко думи. Обикновено се започва с „Аз съм...". То е просто, но силно изявление за това, защо сте тук и какво желаете да свършите.

Всъщност това е нещо, което от дълго време вече вършите. Цял живот сте преследвали и изпълнявали необходимото във връзка с това предназначение, дори да не сте осъзнавали какво е то.

Предназначението не е цел. То никога не може да се постигне и да се отбележи, че е постигнато. То се изпълнява непрекъснато, във всеки момент. Цели, които могат да се определят, да се постигнат и отбележат, са само спирки в истинското ви предназначение в живота.

Можете да определите предназначението така: „Аз съм един ентусиаст — изследовател", „Аз обичам живота", „По дух съм служител", „Аз нося щастие", „Аз непрекъснато изучавам живота", „Аз съм пионер", „Аз съм на този свят, за да служа на човечеството", „С удоволствие давам", „Аз поучавам и уча", „Чрез знанието израствам", „Аз тихичко давам своята дан", „Аз уча с радост", "Аз съм голям познавач", „Аз съм творец — с леко сърце" и т. н. Схванахте ли идеята?

Формулирането на предназначението е достатъчно обширно, за да отговаря на различни ситуации в различни моменти от живота, но то е и достатъчно специфично, за да се отнася именно до вашата личност. „Аз непрекъснато изучавам живота" става почти за всеки, но ако се каже „Аз уча с радост", вече може да е точно за вас.

Може би имате желание животът ви да се развива в дадена насока. Това обаче не е непременно вашето предназначение в живота. Изявленията за вашите желания за живота ви могат да се нарекат твърдения. За тях ще говорим по-нататък. Вашето предназначение е това, което вече вършите. Може да се върнете мислено в минали периоди от живота си и ще откриете: „Да, та аз непрекъснато съм вършил това." После можете да погледнете в бъдещето и да заявите: „Да, та това е нещото, което ще върша отсега нататък."

Предназначението като понятие предполага насочено действие и движение. „Аз съм тук" или „Аз съм човешко същество" или „Аз съм Божие чедо" може да е точно, но такива изявления не посочват движение. Предназначението включва и движението, и посоката.

За да откриете вашето предназначение, започнете да си повтаряте, че искате да го узнаете. Може веднага да ви стане ясно какво е то, но за да се прояви, вероятно ще е необходимо време.

А сега мислено се върнете във вашето минало. Запишете думите, които характеризират дейността ви, и това, на което сте посветили живота си досега. Докато пишете, някои могат да ви се сторят точни. Можете да помолите хора, които добре ви познават, да предложат думи, които се отнасят за вас (със стимулиращо влияние, моля).

Напишете думите, които изглеждат верни за вас, на отделен лист хартия. Експериментирайте с тях. Може би две или три от тях ще изразят истината за вашия живот.

Предназначението не е нещо, създадено от вас; това е нещо, което вие откривате.

Веднъж разбрали какво е вашето предназначение, то се превръща в златен божествен жезъл. Когато се питате: „Това ли да направя или онова?", обърнете се към вашето предназначение в живота.

Ако някои от вашите действия съответстват на Целта ви, а други — не, изборът на пътя, по който трябва да тръгнете, се улеснява. Ако никое от тях не отговаря на предназначението ви, потърсете повече възможности. Ако всички са в съответствие с целта ви, то тогава изборът ви е ясен.

Може би е добра идея да запазите за себе си своето предназначение. Това ще бъде вашата малка тайна. По този начин запазвате силата си и се предпазвате от коментари като: „Към мен пък никога не си се проявявал като веселият дарител", и пазите откриването на вашето предназначение от превръщането му във функция на вашето его. („Да видим сега какво би прозвучало действително добре?")

Щом веднъж сте открили вашето предназначение, вие сте си отговорили на извечния въпрос: „Защо съм тук?"

Ако сте наясно с предназначението си, но не сте успели да изявите всичките си възможности, може да се чувствате недоволни.

Ако знаете, че предназначението ви в живота е „Аз съм веселият дарител", но сте се проявили по-скоро като завистлив дарител или като весел скъперник, това може да блокира вашата енергия, да породи чувството, че не принадлежите към тази категория, че нещо не е както трябва (и всички лоши мисли, които го придружават).

Когато се стремите да бъдете в съответствие с предназначението си — по един ангажиращ, активен, действен начин, — ще забележите, че енергията ви не среща прегради, че напрежението в тялото ви изчезва и вие ставате по-активен, по-жизнерадостен и енергичен - т. е. по-здрав.

Рейтинг:
2.8/5 на базата на 5 оценки

Отзиви

Анонимен
prostotiii nqma smisal jivota
Виж още отзиви
Коментирай
loading...