Назад до Насочете се към положителното

Направете си убежище

  1. Направете си убежище
  2. Конструиране на убежището
  3. Как да се лекуваме
  4. Визуализирайте здраве
  5. Вслушвайте се във вашата болка

Ако учите дърводелство, вероятно ще имате нужда не само от инструменти, но и от работилница. Ако искате да станете художник, вероятно ще са ви необходими не само бои, но и ателие. Ако имате желание да станете готвач, вероятно ще ви трябват не само тенджери, купи и други съдове, но и кухня.

Ако искате да станете „визуализатор", освен владеене на техниката на визуализирането ще ви е нужно и място, където да я използвате. Такова място наричаме убежище. Убежището е място, което вие изграждате във въображението си. То е съкровено за вас, там визуализирате, съзерцавате, медитирате, утвърждавате, упражнявате духа си, решавате проблеми, получавате съвет, лекувате се, релаксирате, забавлявате се, плезите се, общувате със себе си и с другите.

Наричаме го убежище, защото вероятно думата включва качествата ценност, отделеност, сигурност, подходящо е за бягство от всичко и за подслон. Можете да наричате убежището на духа си както желаете. Някои му казват работилница, други — олтар или светая светих. Името не е важно. Важно е съграждането и използването му.

Вие си изграждате убежище във вашето въображение. Хубавото е, че времето между плана и изграждането почти не съществува. Вие можете да опитате нещо, да видите дали ви харесва, да го промените, да установите дали така е добре, отново да внесете изменения и всичко това за много кратко време.

За да ви покажем колко бързо може да стане това, представете си Статуята на свободата. Вижте как дясната й ръка държи факела нагоре, а лявата — плочиците. (В САЩ впрочем на плочиците на Статуята на свободата е гравирана датата 4 юли 1776 г. — денят на подписването на Декларацията на независимостта във Франция на плочиците на една далеч по-малка Статуя на свободата е изписано 14 юли 1789 г., датата, на която е щурмувана Бастилията.)

Представете си, че г-жа Свободата се е уморила през всичките тези години да държи нагоре дясната си ръка. (Всъщност майката на ваятеля е позирала за статуята.) Представете си, че тя разменя нещата в ръцете си и поставя плочиците в дясната ръка, а факела — в лявата. А после си я представете как държи нависоко факела с лявата ръка, а плочиците — в дясната. Нали не ви трябваше много време за това упражнение? А можете ли да си представите колко време в действителност би било необходимо за такава промяна? По дяволите, само за да я почистят им трябваха две години и Лий Йакока.

Както и преди сме споменавали, някои хора виждат ясни картини, други имат смътни представи, докато трети не виждат особено много, но слушат внимателно и „знаят", когато нещо се е случило. Ако ви помолим да направите груба скица на Статуята на свободата с факела в лявата ръка, вероятно ще можете да го сторите, въпреки че никога не сте я виждали. Вие бихте нарисували представата си чрез своето творческо въображение.

Преди да сътворите вашето убежище, може би ще трябва най-напред да прочетете цялата тази глава. По този начин вие ще имате представа колко голямо да бъде то, как ще изглежда, къде ще бъде и т.н.

Когато най-сетне решите да го построите, може би ще пожелаете да направите това със затворени очи, но прави и в движение. То помага на тялото да почувства, че неприкосновеното място, което градите, е истинско. Можете да наемете колкото си искате работници или само да щракнете с пръсти и нещата да тръгнат. Искате да смените цвета на цялото място? — Щрак и става. Искате да увеличите пространството два пъти? — Щрак, готово е.

Не забравяйте и следната история. Драматургът и продуцентът Мос Харт закупил имение извън Ню Йорк и започнал да го оформя. Преместил един голям хълм от едно място на друго, изменил течението на един поток и подредил дърветата така, че естетическият ефект да е по-добър. Когато Джордж С. Кауфман му отишъл на гости и видял промените, направени от Харт, той възкликнал: „Точно това би направил и Господ, ако имаше пари."

Когато строите вашето убежище, бъдете като Господ с много пари — защото във въображението си вие сте демиург.

Рейтинг:

Отзиви

Анонимен
Статуята на Свободата (на английски: Liberty Enlightening the World, по-известна като Statue of Liberty, на френски: La Liberté éclairant le monde) е неокласическа скулптура, огромен паметник, който се издига в пристанището на Ню Йорк на остров Либерти. Тя е проектирана от Фредерик Огюст Бартолди и открита на 28 октомври 1886 година. Густав Айфел, конструкторът на Айфеловата кула, проектира вътрешната носеща конструкция. Представлява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в другата, на която е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...