🔴🟠🟡🟢🔵🟣⚪️ 🎁 ВЕЛИКДЕНСКА ПРОМОЦИЯ 🎁 ⚪️🟣🔵🟢🟡🟠🔴
Назад до Насочете се към положителното

Визуализацията

Съзидателната визуализация съдържа представа за посоката, в която искаме да вървим, за това, което искаме да постигнем, за нещата и хората, с които искаме да бъдем, за онова, което искаме да станем. Тя използва по възможност всички сетива.

Ако ви помолим да нарисувате квадрат, триъгълник и кръг, вие вероятно ще сторите това, без да се затрудните. Вие имате достатъчно ясна представа за всяка една от тези фигури. Тази представа се получава чрез визуализацията.

Извеждането на термина ,,визуален"(зрителен) като част от „визуализация" е може би подвеждащо. Да, някои хора виждат ясни, ярки представи а ла Техниколор, но при други по-силни са усещанията, породени от представния образ, докато за трети визуализацията е повече процес на слушане. Визуализация може да се получи чрез всяко едно от сетивата ни или чрез каквато и да било комбинация от тях.

Може би е по-добре да казваме „представям си" — в съзнанието ни веднага се включва представа за нещо. Но и двете думи вършат чудесна работа. Ние ще предпочетем визуализация, защото това е термин, с който обикновено се описва процесът на съзнателното създаване на физическа реалност чрез ума и емоциите.

Ние казваме „съзнателно", защото често несъзнателно използваме визуализацията при сътворяването на живота ни. Почти всичко, което сме направили, вероятно е било в мислите ни, преди да го извършим, а в мислите ни се включва и визуализацията. Ние се опитваме да си представим какво ще стане. Представяме си нещата, както ни се иска да бъдат. Заедно с това обаче ние си представяме и какво може да се провали.

Тук е трудността. Много хора създават своя собствена ужасна реалност чрез негативна визуализация. На няколко пъти сме цитирали поговорката: „Това, от което се страхуваш, може да ти дойде до главата."

Негативната визуализация е процесът, чрез който става това. Ние толкова много се безпокоим за дадено нещо, че си създаваме представа за провал, ужас и страхотии. А после тръсваме да изпълняваме това, което ни се е привидяло.

Все пак провалът не е пълен. В крайна сметка ние излизаме „прави". „Знаех си! — казваме си ние. — Това не е било напразно безпокойство, а предчувствие за действителни неща."

Както казва Хенри Форд: „Прави сте, ако си мислите, че можете да направите нещо, но също и ако мислите, че нищо не можете да направите." Хубавото в това съждение е, че рядко нещата се оказват толкова лоши, колкото сме си ги представяли. Въздъхваме с облекчение, когато разберем, че въображаемата катастрофа е просто малка неприятност.

Ние, естествено, ви препоръчваме да използвате това мощно оръжие на въображението за вашето усъвършенстване, добро здраве и радост, да си служите с него, за да постигнете онова, което искате, без, разбира се, да навредите на някого.

Визуализацията на приятни неща върши добро по същия начин както лошите мисли водят до зло. Тя ни помага да „предвидим" цели, кара ни да се чувстваме добре в действителността, която създаваме, и ни уведомява кога да кажем „да" и кога „не" при избора на възможности (да следваме тези, чрез които представите ни се изпълняват, а да пропуснем тези, които са в противоречие с тях). И някак си мислите ни привличат към нас реалностите, които въображението ни създава.

За да постигнем баланс, когато използваме думата „визуализация", ще имаме предвид визуализацията на приятни неща.

Просто искахме да знаете, че всяко мислене включва и визуализация и че всяка визуализация има склонност се прояви във физическата реалност. А как протича този процес при вас? Кои сетива доминират? Как го правите? Лесно е да се започне викайте образа на Айфеловата кула. А сега на Статуята на свободата. Представете си един лимон. А после — роза. Какъв цвят е розата? Ако е червена, направете я жълта; ако е жълта, направете я червена. Представете си езеро. Представете си чаша вода.

Както и да сте си представили тези неща, вие вече знаете как се повикват представи, т.е. как се визуализира.

Един важен момент при визуализацията: във въображението си никога не играйте ролята на губещ. Във въображението си вие можете да имате нещата точно така, както ги желаете. Представяйте си ги по този начин. Когато визуализирате, вие не сте ограничени от някаква „физическа" реалност. Вие можете да летите. Можете да бъдете винаги весели. Винаги напълно здрави. Вие можете да бъдете много обичани. Вие можете да обичате щастливо. Оставете нещата така.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 5 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...