🎁 Подаръчен комплект за ❤️ СВЕТИ ВАЛЕНТИН ❤️
Назад до Насочете се към положителното

Обичате ли работата си?

Господин Дю Боа е знаел какво казва с тези редове. Това е посланието му до новородения му внук по повод 90-годишнината на дядото Дю Боа. Той е обичал работата си и не се е отказал от нея, докато не станал на 95 години.

Повечето хора като че ли схващат разликата между работа и игра по начина, който Марк Твен описва: „Работата е това, което си длъжен да направиш, игра — онова, което не си длъжен."

Някои хора обаче са преоткрили мисълта на Шекспир: „Ако цялата година минаваше в празници, те щяха да станат също толкова еднообразни, колкото и делниците." Или както Джером Джером пише: „Не бихме могли така пълно да се насладим на безделието, ако не сме много заети в останалото време."

Ако сте на работа, която ненавиждате, която ви налага да вършите омразни за вас неща, свързана е с хора, неприятни за вас, намерете си друга работа. И Халил Джубран пише: „Ако работата не ви носи удоволствие, а по-скоро досада и тягостно чувство, по-добре я зарежете."

Работата отнема доста много часове от времето, през което сме будни, и затова е нещо доста неблагодарно. „Всеки наистина способен човек, независимо в каква сфера на човешката дейност работи, ако искрено поговорите с него, би ви казал, че колкото и да му допада работата, тя далеч не е това, което би трябвало да бъде", пише Емерсън.

Намерете си работа, която ви харесва. Преди да я намерите, трябва да определите попрището, кариерата, като вземете предвид призванието и интересите си. „Благословен е този, който е намерил подходящата за него работа, пише Карлайл, не му е нужна друга благословия."

„За да са доволни хората от работата си, пише Джон Ръскин, е необходимо да са изпълнени следните три неща: хората да са подходящи за работата; да не прекаляват с нея и да добият чувството, че преуспяват в нея."

Самото понятие „работа" предполага, че вършиш нещо срещу възнаграждение. За повечето хора възнаграждението означава пари. Ако свързвате възнаграждението само с пари, тогава опитайте да вложите друг смисъл в думата „възнаграждение". Например обич или служене — осъзнайте, че доставяте на хората нещо, от което имат нужда.

Понякога не е нужно да сменяте работата си. По-скоро трябва да промените вашето отношение към нея. Много добри неща са казани за работата и труда през вековете: „Трудът превръща мечтите в действителност" (Бъртън Бралей); „Трудът ни предпазва от три големи злини: досада, пороци и нужда" (Волтер); „Работата е косата на времето" (Наполеон).

Ако желаете мечтите ви да се сбъднат, ще е нужно да работите—да вършите нещо, което не е непременно интересно, но което трябва да вършите в името на определена цел. Един от познатите на Томас Едисън е казвал за него: „За упорития труд заместител няма."

Някои хора стават религиозни на тема работа. Мотото на Бенедиктинския орден е: „Orare est laborare, laborare est orare" („Да се молиш, е работа, да работиш, е молитва.") Други като Карлайл казват поетично: „Всяка работа е като засятото зърно; то расте и се размножава и само отново се посажда." Докато пък трети, като нашия стар приятел Марк Аврелий Антоний, са по-прозаични: „Сутрин, когато не ти се става, нека в ума ти да звучат думите: „Събуждам се, за да работя, както подобава на един мъж."

Съмняваме се дали тази мисъл би събудила някого от нас, но следните думи на Джубран биха могли: „Трудът е онагледена обич."

Ако ние мислим за работата като начин да проявим любовта си, то тогава, каквато и работа да вършим, тя може да ни донесе удовлетворение.

Ако работите в Макдоналдс, вместо да си мислите: „О, божичко, още един автобус с туристи се изсипа да лапа голям Мак (вид хамбургер на Макдоналдс)!", може да си кажете: ДЦе помогна на толкова много хора да се нахранят, за да могат още по-пълноценно да се радват на екскурзията си." Което и от двете неща да си помислите, едва ли ще има разлика в броя на бургерите и порциите пържени картофи, които ще дадете. Но ако в ума ви се върти първата мисъл, ще се чувствате нещастни, докато втората ще ви изпълва с любов.

Следователно, ако мразите работата си, или я сменете с друга, или променете отношението си. Или едното, или другото. Не се впускайте в мрачни мисли във връзка с това.

Може да си кажете: „Не мога да си позволя да мина без тази работа." Ако сте безнадеждно затънали в неприязън към работата си, вие не можете също да си позволите да продължите да я вършите.

Ако страдате от сериозна болест, да възстановите здравето си е Работа №1. Докато Работа № 1 не се свърши, останалото е на второ място.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Veselka Reiki Ashram

Аз обичах работата си и горях в нея, докато не дойде нова директорка, която угаси пламъка. Една година се измъчвах, докато накрая взех решение да напусна. Не само това работно място, а образователната система. Сега превърнах работата си в служба за доброто на хората. И съм удовлетворена и щастлива, че мога отново да бъда учител, но вече и лечител и да продължавам да уча и се развивам всеки ден.

Profirms
Аз обичам работата си като юрист и счетоводител. Когато човек обича това, което прави, всички го виждат, той расте и се развива, създава свой собствен бизнес или ръководи добре чуждия. Имам много публикации по темата - вижте ги в блога на Профирмс - https://profirms.bg/blog/
Виж още отзиви
Коментирай
loading...