🎁 Подаръчен комплект за ❤️ СВЕТИ ВАЛЕНТИН ❤️
Назад до Насочете се към положителното

Висота и отношение

Друг „затворен кръг" (харесва ни да си представяме кръговете като спирали, насочени нагоре) е този на висотата и отношението. Когато сте „затънали" в нещо, което не ви харесва, можете да промените или висотата, или отношението и както би казал Питър Пан: „Ще излетите право нагоре."

Висотата всъщност е вашата гледна точка, вашият наблюдателен пункт. Колкото по-високо е той, толкова повече можете да видите. Колкото по-голям е обсегът на вашето полезрение, толкова повече е информацията. А колкото повече е тя, толкова по-добре обосновано решение ще вземете.

Въпросът, който трябва да получи решение, е: „Да мисля ли в мрачни краски за този момент или не?" Ние поддържаме, че ако сте на достатъчна висота, вашият спонтанен отговор ще бъде „не".

Не сте ли изпадали в положение, което за момента ви се е струвало ужасно, но в крайна сметка е довело до нещо прекрасно? Ако знаехте предварително, че лошата ситуация ще доведе до нещо много по-добро, щяхте ли да хабите толкова енергия да се безпокоите и тревожите? Вероятно не.

Какво бихте казали, ако това важи за всички ситуации в живота? А ако зад всяко събитие стои причина и зад всяко действие — план? Какво щеше да стане, ако от висотата, на която се намирате, можете да видите плана? Не непременно начина, по който всяка подробност ще се развие (колко скучен и сив би бил животът, ако знаехме точно какво ни очаква в бъдеще), а едно общо чувство, че „от това ще излезе нещо добро".

Отношението е начинът, по който ние подхождаме към нещата. Гледате ли на живота като на приключение, на което можете да се наслаждавате, или като на проблем, който трябва да се разреши? Съществуват безброй възможности да се изживее животът, независимо дали в Страната на приключенията или в Града на проблемите. Изборът, както изтъкнахме неведнъж, е ваш. Ключът е вашето отношение.

Връзката между отношение и висота се съзира лесно. Ако имаме добро отношение, нашата висота ще литне нагоре, а колкото по-високо се намираме, толкова отношението ни ще е по-доброжелателно. (Обратното впрочем също е вярно. Спиралите имат посока нагоре или надолу и са безкрайни в която и да е от двете посоки.)

Вие можете да се издигнете нагоре, като извисявате отношението или висотата.

Все по-голяма висота се постига чрез медитация, съзерцаване, молитва, упражнения за духа, творчество, служба — свързващи се директно по някакъв начин с извисяващата енергия на живота.

Отношението се издига на по-високо ниво чрез вдъхновяващи лекции, четива, семинари, терапия, помощни групи, филми, телевизионни постановки, чрез изучаването на концепции и механизми, които естествено водят до един възвишен подход.

Ако възвисите отношението, ще достигнете до по- голяма висота. Ако издигнете висотата, ще подобрите и отношението. И двата начина са възможни — изборът зависи от вас.

Разбира се, когато вършите нещо, за да извисите и отношението, и висотата, ще стъпите на устремена нагоре свръхспирала, която най-често се нарича радост.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...