🎁 Подаръчен комплект за ❤️ СВЕТИ ВАЛЕНТИН ❤️
Назад до Самоконтрол и мотивация

"Вътрешната проститутка", която "блудства" с нашата същност

Когато чуем думата „Проституция“ повечето от нас логично си мислят, че става въпрос за хора, които си продават телата, с цел да получат пари.

В тази статия обаче ще разгледаме една друга дефиниция на думата проституция, такава каквато няма нищо общо със секса за пари. Вместо това в тази статия ще говорим за т.н. „Вътрешна Проституция“. В книгата „Свещени Договори“ на Каролин Мис вътрешната проституция се разглежда като архетип, който всеки човек притежава и оказва влияние на живота му по различни начини. Архетип е образ, модел или начин на поведение, присъстващ в човешката психика, който се наследява от поколение на поколение.

Ние всички притежаваме вътрешна проституция до известна степен – това се отнася както за жените, така и за мъжете. Вътрешната проституция се проявява в живота ни, когато метафорично казано искаме да „продадем“ част от себе си, с цел да спечелим нещо.

Как действа вътрешната проституция

Вътрешната проституция процъфтява благодарение на страховете, свързани с оцеляването и сигурността. Енергията на този архетип е свързана най-вече с Първа Чакра (Коренната чакра). Това може да доведе до негативно засягане или запушване на Чакрата, породено от житейския опит и убежденията. Често хората, които се борят с вътрешната проституция са имали физическо или емоционално нестабилно детство.

С цел да осигури чувство за сигурност, вътрешната проститутка ще вземе необходимите мерки, за да се чувства дадения човек сигурен и защитен. Ето кои са най-честите неща, които нашата вътрешна проститутка е готова да изтъргува:

 • Жертване на мечтите за повече комфорт;
 • Игнориране на ценности, с цел социално одобрение;
 • Правене на нещо с цел финансова изгода, а не страст или убеждения;
 • Придържане към оскърбителни или вредни връзки, с цел емоционална, социална или финансова сигурност, вместо смело обръщане към неизвестното;
 • Фалшиво добро държание с хората, с цел да се спечели нещо от тях;
 • Правене на неща, които са в разрез с вашата етика;
 • Манипулиране на хората, с цел да се получи някакво предимство.

Изразяването на вътрешната проституция по същество е това: „Аз ще ти сам всичко, което искаш (за сметка на твоята вяра, самоуважение и почтеност), докато ми осигуряваш това, което искам в замяна (обикновено под формата на финансова или лична изгода).

Изучаване на архетипа „Проститутка“

Както се вижда архетипа „Проститутка“ е готов да пожертва всичко, за да получи в замяна чувство на безопасност и сигурност. Няма нищо свещено за вътрешната проституция, всичко се продава и разграбва.

Въпреки това, независимо колко „лоша“ или „негативна“ е вътрешната проституция, тя всъщност е една напълно неутрална сила. Тя става проблем само когато не сме осъзнати за нейната енергия в живота ни. В книгата си Каролин Мис има едно много интересно определение за вътрешната проститутка като „пазител на вярата“, защото тя действа като аларма, когато сме склонни да продадем част от себе си с цел физическа облага.

Разбирането на архетипа вътрешна проститутка помага да се открият нещата, които сме готови на продадем или преотстъпим на други хора. Доверието е един от най-важните уроци, когато става въпрос за архетипа проститутка. За да имаме доверие ние трябва да вярваме в способността да изпитаме силата, благополучието и изобилието. Когато се уповаваме на външните богатства, удобства и награди, ние откриваме, че нашето чувство на несигурност непрекъснато се възпроизвежда. В резултат на това компулсивното поведение на вътрешната проститутка продължава.

Прилагане на душевните преживявания към вътрешната проституция

Единствения начин за неутрализиране на вътрешната проститутка и да се учите от нея е като развиете дълбоко чувство на вяра в себе си. За да развиваме вярата в себе си трябва да осъзнаем кои сме всъщност, отвъд нашите маниери пред хората, титли, които носим, работа, мисли и физическо тяло.

Как може една колебаеща се личност, остаряващо тяло, временна работа или съзнание, което не можете да контролирате да вдъхнови вярата във вас. За да си научим уроците от вътрешната проституция и възвърнем нашата цялост, трябва да се свържем отново с онова място в нас, което никога не се променя – нашето съзнание.

Това, което наричаме душевно преживяване обхваща всяка традиция и път, но най-вече включва обучение за това, как да се свържем с нашата душа. Душата е нашата същност и самата истина, за това кои сме в действителност, с други думи това е нашия уникален поток на съзнанието. Душата е безгранична, просторна, безкрайно мъдра и любяща, това е нашата лична връзка с Духа, който е основния източник на всичко в тази Вселена.

Когато изследвате ефекта на вътрешната проституция върху живота си, трябва напълно да се откъснете от егото, за да може да видите нещата обективно, без да се идентифицирате с него.

Вътрешната проститутка не е ваш враг, нито пък е нещо, от което трябва да се срамувате. Това е нормален защитен механизъм, който в различна степен присъства във всички нас. Не е нужно да го „поправите“ или да изчезне по някакъв магичен начин, но трябва да сте добре осъзнати за него. Когато сте наясно ще предотвратите това вътрешната проституция да диктува вашите действия и решения.

Ето някои въпроси, които ще ви помогнат да бъдете наясно с вашата вътрешна проститутка и това как тя влияе на различни области от живота:

 • В кои области на живота сте избрали да жертвате вашите истински и душевни нужди за пари, физически облаги, популярност, сигурност, комфорт или уважение?
 • Имате ли в момента лични или работни взаимоотношения, за които е ясно, че са вредни за благополучието ви?
 • Кои части от вашата идентичност сте „продали“ на другите? (Например: време, интелект, обич, сърцето, душата, творчество, приятелство и т.н.)?
 • Готови ли сте да продадете или пожертвате своя морал и за какво?
 • Някога подпомагали ли сте компрометирането на други хора, с цел да имате власт над тях?
 • До къде сте готови да стигнете, за да получите сигурност и безопасност?
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...