🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Балансиране на Първа чакра

Балансиране на Първа чакра

  1. Балансиране на Първа чакра
  2. Медитация за заземяване
  3. Заземяване на разума
  4. Физически упражнения за първа чакра

Медитация за заземяване

Намерете удобен стол и седнете с изправен гръб и с плътно поставени върху пода стъпала. Поемете дълбоко дъх. Почувствайте, че тялото се разширява и свива, докато дишате. Почувствайте краката си, стъпалата си и пода или земята, където те са поставени. Усетете стабилността на контакта. Почувствайте стола под себе си. Почувствайте тежестта на тялото си върху него и как силата на гравитацията съвсем естествено ви тегли надолу, леко, успокоително.

Насочете вниманието си към стъпалата. Съвсем леко, натиснете петите в пода, както си седите, и почувствайте краката си съединени със Земята от силата, която сега преминава през тях. Не позволявайте на този натиск да се превърне в напрежение, така че мускулите в краката ви да се стегнат, а почувствайте един фин поток от енергия да тече от първата чакра - основата на гръбнака - надолу към Земята. Опитайте се да задържите този поток в движение, докато се занимавате със заземяването на горната част на тялото.

Когато се настроите към тежестта на тялото си, постепено ще започнете да осъзнавате центъра на тежестта в основата на гръбначния стълб. Почувствайте сега как тялото стои върху тази точка и се концентрирайте върху нея, като че ли тя представлява котва, която ви тегли надолу. Това е вашата първа чакра. Това е точката, към която ще се връщате отново и отново, когато имате нужда да се заземите. Отделете й сега известно време.

Когато се почувствате закотвени в това място, можете да започнете да присъединявате и останалата част от тялото към вашето заземяване... Нагласете торса, концентрирайки вниманието си върху централния канал на тялото си. Това не е гръбначният стълб, който се намира по-близо до гърба на тялото, а тази част от вътрешната ви част, която е подравнена над вашия център на тежестта. Отделете време, за да подравните върха на главата, гърлото, сърцето, стомаха и корема - всички останали чакри - в една линия с основната чакра, над които те стоят. Поемете дълбоко дъх и позволете на това подреждане да се слегне спокойно и да се уравновеси върху първата чакра.

Сега сме изградили една вертикална колона от енергия, перпендикулярна на равнината на земната повърхност, паралелна на вектора, създаден от силата на гравитацията. Представете си тази колона като голяма връв - за предпочитане с тъмночервен цвят - спускаща се отнякъде високо над вашата глава, през центъра на тялото и спускаща се в земята, преминаваща директно през празното пространство между седалката и пода. Отделете специално време, за да се уверите, че тази връв преминава през точката на закотвяне в първата чакра и продължава не просто до Земята, но дълбоко вътре в нея. Ако можете, представете си я как преминава целия път до центъра на Земята - с централното гравитационно поле на Земята, която я притегля към своето ядро.

Останете известно време на този стадий, като внимавате да поддържате действието на всички части - стъпалата се притискат леко в пода, чакрите се подравняват една над друга, като червената колона на енергията ни тегли надолу, хармоничното усещане за гравитацията ни вкоренява, закрепвайки в едно цяло физическото и финото тяло.

Постепенно залюлейте тялото напред и назад, на двете страни, а след това в кръгово движение над точката на тази първа чакра. Обърнете внимание на това, че точката в основата на гръбнака не се движи - въпреки че тялото се движи около нея. Искаме да сме в състояние да запазим нашето заземяване дори и в движение, а това позволява на тялото да изпълнява посочената идея. Когато усетите тялото си като стълб от движение, насочете това движение надолу и го използвайте, за да отстраните всякакво излишно напрежение или дискомфорт, които може да изпитвате - продължавайки да държите стъпалата си леко притиснати в пода. След това още веднъж се върнете към неподвижността.

Това е нашата основна медитация за заземяване. Може да се използва като основа, от която да тръгнем, и в процеса на практикуването й тя съвсем естествено се развива, за да включи по-голям брой движения и по-голямо разнообразие. Тя се състои от много части, затова не бързайте да включите нова част, преди добре да сте изградили предишната. Използвайте я, за да събудите първата чакра, за да успокоите хаотичната енергия и за да отстраните напрежението. Използвайте я, за да създадете и да поддържате контакт със Земята.

Рейтинг:
4.7/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Благодаря много! Периодично се връщам към този тест и информация за чакрите.Много полезно знание.
Вен
Чакрите не са физически органи, но в близост до всяка една от тях се намира жлеза с вътрешна секреция.
Чакрите не са физически органи- а както ги описват йогите -енергийни вихри. Те са разположени вертикално, погледнато отпред , но при поглед отстрани не са по вертикала. По мое мнение не са свързани с трите главни енергийни канала - сушумна - централният, който се асоциира с гръбначния стълб и ида и пингала по които протичат енергиите ин и ян .
Атанас
Има звестно разминаване. В началото пише, че първа чакра е в началото на гръбначния стълб, след това нареждаме мисловно всички чакри над нея. Това изречение не го разбирам: "Toвa нe e гpъбнaчният cтълб, ĸoйтo ce нaмиpa пo-близo дo гъpбa нa тялoтo, a тaзи чacт oт вътpeшнaтa ви чacт, ĸoятo e пoдpaвнeнa нaд вaшия цeнтъp нa тeжecттa."
Немога да повярвам ,всичко е вярно.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...