🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Балансиране на Втора чакра

Балансиране на Втора чакра

  1. Балансиране на Втора чакра
  2. Възтановяване потока на движение
  3. Работа с вината
  4. Работа с емоциите
  5. Водна медитация
  6. Физически упражнения за Втора чакра

Физически упражнения за Втора чакра

Позата на Богинята

Поза на БогинятаЛегнете по гръб и релаксирайте. Релаксирайте специално краката, таза и долната част на гърба. Свийте краката в коленете, доближавайки стъпалата до седалищните си части. Бавно оставете коленете да се раздалечат, позволявайки тежестта на краката да разтвори вътрешната част на бедрата. Опитайте се да релаксирате. Недейте да избутвате краката си повече, отколкото ви е удобно. Останете в тази позиция в продължение на две минути или повече. След това съберете коленете. Упражнението трябва да се направи много бавно и равномерно, като през цялото време дишате бавно и си напомняте да релаксирате. Това води до установяване на контакт със сексуалната ни уязвимост, която, макар и парадоксално, трябва да бъде разбрана, преди да можем изцяло да се отворим на това ниво.

От тази позиция след това можете бавно да се изправите и да свалите краката си, което може да доведе до едно своеобразно треперене в краката и таза. Това е особено благоприятно за онези, които чувстват слабост от вътрешната страна на бедрата си.

Разклащане на таза

Разклащане на таза 1Разклащане на таза I. От изходно положение по гръб със свити крака, започнете бавно да разклащате таза нагоре и надолу при всяко дишане. Поемете дълбоко дъх в гърдите и корема, издишайте докрай и в края на всяко издишване леко избутвайте пода със стъпалата, така че тазът да се отдели от земята, избутвайки леко с гърба си пода под вас.

Разклащане на таза 2Разклащане на таза II. Ако това раздвижи прекалено голямо количество енергия, или ако сте твърде сковани и нееластични, за да изпълните движението плавно, опитайте се да повторите същата последователност по-бързо. В това упражнение тазът се движи бързо във въздуха нагоре и надолу с толкова сила, колкото можете да приложите. Позволете си да издавате всякакъв вид звуци, които са естествени. Това помага за освобождаването на блокираната енергия. (Упражнението трябва да се прави на нещо меко, например дюшек.)

Въртене на хълбоците

Въртене на хълбоцитеОт стоеж приклекнете леко и наклонете таза си напред, така че да застане точно на вашата централна линия на гравитация. Запазвайки коленете свити и меки, въртете таза в малки, а след това и в по-големи кръгове. Главата и стъпалата трябва да останат на същото място, докато тазът се движи самостоятелно. Опитайте се да направите движението колкото се може по-плавно.

Повдигане на краката

Повдигане на кракатаТова упражнение помага за движението на енергията през таза, често към горните чакри. То е класическо упражнение за Кундалини и представлява чудесен енергизатор.

Легнете по гръб и релаксирайте. Повдигнете краката си от 15 до 30 см над пода и ги разтворете встрани на тази височина. Съберете ги и след това отново ги изтласкайте навън. След пет подобни движения съм сигурна, че ще искате да си починете.

След като сте си починали обаче, поставете краката (коленете са изпънати) перпендикулярно на пода и ги разтворете на двете страни. Съберете ги и ги свалете на пода. Повтаряйте, докато се уморите. Повдигането на краката трябва да се придружава от вдишване, докато свалянето на краката трябва да бъде придружавано от издишване. Това упражнение представлява мощен повдигач на Кундалини със забележителни резултати. Важно е да не се навяхвате и да избягвате болките в мускулите. Останете в хармония с тялото.

Ходене от таза

Наблюдавали ли сте някога джазови танцьори? Това ходене е като движението на джазов танц. Ходете с присвити в коленете крака и разхлабен таз, като сте свалили тежестта си ниско и люлеете таза с едно преувеличено движение. Какво чувствате, когато се движите от това ниво? Какво е движението, което усещате в тялото си? Позволете на цялото тяло да се люлее свободно, докато ходите.

Алтернативно дишане през носа. Дихателните упражнения представляват съществена част от йога. Дишането се разглежда като отговарящо за виталната жизнена енергия, наричана прана на санскритски, ци или ки в източните дисциплини.

Това дишане стимулира надите, Ида и Пингала. Въпреки че не е специално концентрирано върху втората чакра, то помага за балансирането на двете половини на мозъка, както и на тялото, и затова е включено в този раздел. Това дишане действа върху централната нервна система и има успокояващ ефект. Особено полезно е да се прави преди лягане, с което се гарантира спокоен сън.

Седнете удобно с изправен гръб. Направете няколко дълбоки вдишвания и релаксирайте. Използвайки дясната ръка, запушете дясната ноздра и вдишайте дълбоко. Когато белият дроб се напълни, затворете лявата ноздра и издишайте през дясната. Задържайки лявата ноздра запушена, вдишайте през дясната, след това запушете дясната и издишайте през лявата. Това представлява един пълен цикъл. Моделът е да се сменят ноздрите след вдишването - вдишване отдясно, смяна, издишване отляво, вдишване отляво, смяна, издишване отдясно.

Необходими са около десет цикъла, за да се почувстват благотворните ефекти. Двадесет и пет до петдесет цикъла ще доведат до по-дълбоки ефекти. Ако това упражнение се изпълнява редовно всеки ден, човек обикновено забелязва промени във външния вид, нивото на общото напрежение в тялото, хранителните навици и нивата на физическата енергия.

Емоционално освобождаване

Има много упражнения, използващи дишането, масажа и различни пози на тялото, които улесняват изразяването и освобождават емоциите. Те са доста мощни и трябва да се правят само с помощта на опитен терапевт. Работата с тялото на Райх, биоенерготерапия и новото раждане са три такива дисциплини. Ако се интересувате, намерете книги или терапевти, които могат да ви кажат нещо повече.

Важно е да се запомни обаче, че всички емоции, които възникват по време на тези упражнения, трябва да бъдат преработени - тоест изхвърлени. Плачът, крещенето, ритането или просто молбата към някого да ви държи - всичко това са приемливи и насърчителни начини за отстраняване на задръжките, които могат да съществуват в тази (или в която и да е друга) чакра. Добре е да намерите приятели, които могат да работят с вас и да ви осигурят грижите, които са ви необходими.

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 6 оценки

Отзиви

Владо

Как да се предпазя от разбиване на втора чакра? Лежа спокоен, събрал съм енергия в таза и в един момент, точно където е простатата, се усеща като удар и изтичане на енергия след което се чувствам вял, депресиран и с чувство на гняв?

Пинто
Да попитам и аз.Как се правят тези тестове на чакрите.Виждам че тук някои слагат проценти на тестовете. Как стигате до тези проценти за всяка чакра??
Стоянова
БРАВО!!! Много добра информация, дава отговори на много въпроси и с упоритост и желание могат да се поправи активността на различните чакри.
Анонимен
Много верни неща са написани тук. Хубаво е, че са дадени и упражнения, и медитация. Правя ги всеки ден.
Леа
За запек може да има различни причини, но преди години аз го чистих с трета чакра предимно и понеже са свързани си задавах енергия и към втора.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...