Назад до Живот и лечение с Аюрведа

Чудесно начало на сутринта с Аюрведа

Как да започнем един здравословен и успешен ден? Кога е най-доброто време да се събудим според Аюрведа? Отговорите на тези въпроси и още много други ще намерите в настоящата статия.

В продължение на хилядолетия Аюрведа ни учи, че различните цикли на природата (например ден/нощ, годишни сезони, житейски фази) влияят върху нашето тяло и ум. Класическата Аюрведа литература описва подробно процедурите за подпомагане на здравето и младостта, благодарение на ежедневна рутина, наречена „Dinacharya”.  Предлагаме ви най-добрите съвети на Аюрведа за сутрешната ви рутина.

Най-доброто време за ставане - Аюрведа препоръчва да ставаме преди 6:00 часа сутрин, по време на сутрешния период на Вата и да си лягаме преди 22:00 часа, по време на вечерния период на Капха.

Сутришна рутина с Аюрведа – за повече свежест и спокойствие през деня
След като се събудите измийте зъбите и почистете езика си. Това премахва токсините и бактериите, натрупани през нощта. По този начин те не могат да се върнат в тялото.

За да активирате храносмилането може да изпиете чаша вода със стайна температура и след това да отидете до тоалетна.

След това е време да се раздвижите. Започнете с леки физически упражнения като например бързо ходене или упражненията „Слънчев поздрав“ (Surya Namaskar). Те са идеални за събуждане и раздвижване рано сутрин. След това може да отидете обратно в банята за аюрведичен масаж с масло (Abhyanga) и жабурене с масло (Gandusha). Може първо да направите масажа с масло, и докато то попива да направите Gandusha.

Аюрведа масаж с масло (Abhyanga) – може да правите този масаж самостоятелно. Той е нежен, но прониква дълбоко и е много лесен за изпълнение. След като го направите се чувствате защитени за цял ден и напълно удобно в кожата си. За хората с аюрведа тип Капха се препоръчва да правят сух масаж с копринена ръкавица (Garshan) вместо или преди Abhyanga.
Жабурене с масло (Gandusha)

За да практикувате Gandusha имате нужда от сусамово масло (1-2 супени лъжици). Жабурете маслото напред назад из устата, докато стане пенливо. След това го изплюйте с специално приготвен съд, а не в мивката. Според Аюрведа, Gandusha е ефективно средство за засилване на гласа, заздравяване на челюстите, , подобряване на вкусовите възприятия и защита срещу кариес.

Сутришната хигиенна рутина може да приключи с душ, бръснене и полагане на грижи за ноктите.

Ако практикувате йога или медитация сега е момента да се насладите на тази тиха среща със самия себе си. След това си направете някаква лека закуска и сте готови да се впуснете в един изпълнен с емоции и преживявания ден.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

ВИТАЛИТИ - жизнена енергия - 325 мг. x 90 капсули
43.00
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
ИММЮНИТИ -  подсилване на имунитета - 275 мг. x 90 капсули
43.00
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
ВСЕОБХВАТНА БА ГУА ДЖАН - ДОРИЯН АЛЕКСАНДРОВ, ШАМБАЛА
40.00
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.

Отзиви

Коментирай
loading...