Назад до Природа и здраве

Детоксикиране на белите дробове: Стратегии за справяне с дихателните проблеми

Белите дробове определено са сред най-важните органи в тялото, затова е жалко, че много хора не им обръщат достатъчно внимание.

Мръсният въздух, тютюнопушенето и други фактори могат да причинят значителни увреждания на белите дробове и да ни попречат да дишаме правилно, което от своя страна може да доведе до животозастрашаващи проблеми. Отровите, които влизат в нашите дробове в крайна сметка попадат в кръвта, затова е жизненоважно дробовете да бъдат чисти и да функционират правилно.

Вода

Приемането на оптимални количества вода е изключително важно за нашите бели дробове и цялостното здраве. Експертите препоръчват всеки ден да пием от 8 до 10 чаши вода и не по-малко от 6 чаши. Тези количества вода гарантират, че тялото ви ще бъде добре хидратирано и белите дробове ще функционират правилно. Водата предотвратява бактериалните инфекции и елиминира излишната слуз в белите дробове. Ако искате може да добавите към водата плодове или зеленчуци, за да подобрите нейния вкус.

Ето една хубава рецепта, която може да помогне.

Детоксикираща напитка с лимон и краставица

Съставки:

  • Чаша вода
  • 6-8 резенчета краставица
  • ½ лимон
  • няколко листа от мента

Начин на приготвяне:

Смесете всичко в купа и я оставете в хладилника за една нощ. Можете да пиете така приготвената лимонада всеки ден, за да детоксикирате белите дробове и да подобрите тяхната функция.

Мента, джинджифил и лимон

Лимонената вода определено е една от най-добрите пречистващи напитки. Пълна е с антиоксиданти и други важни хранителни вещества като витамин С, които премахват бактериите от въздухопреносните пътища и ги поддържат чисти. В чаша вода добавете лимон, джинджифил и мента. Пийте от сместа всяка сутрин, за да отпуснете дихателните пътища и да отстраните токсините от белите дробове. За да получите същия резултат може да пиете по няколко чаши чай от джинджифил или мента всеки ден. 

Дихателни упражнения

Техниките за дълбоко дишане могат да почистват токсините от тялото ви и да подобрят функционирането на белите дробове. Тези техники подобряват и притока на кръв към белите дробове и улесняват дишането. Пробвайте следното – задръжте дъха си, колкото можете по-дълго, след това издишайте, колкото можете по-силно. Освен упражнения за дишане можете да започнете и упражнения за стимулиране на сърцето и за увеличаване капацитета на белите дробове.

Натурални продукти за почистване

Средствата за почистване, които използваме всеки ден са пълни с химикали и токсини, които могат сериозно да навредят на здравето ни. Много такива продукти се свързват с астма и респираторни проблеми, поради което трябва да се избягват. Всеки път, когато купувате продукт за почистване не забравяйте да проверите етикета. Избирайте продукти, които нямат изкуствени ароматизатори и запалими съставки. Отваряйте често прозорците и вратите на дома си, за да го проветрявате.

Гореща баня с евкалипт

Вземането на гореща вана или душ с евкалиптово етерично масло ще отвори дробовете и ще ги почисти от всякакви токсини и химикали. Евкалиптът е мощен антиоксидант и антисептичен агент, който може лесно да облекчи кашлицата и настинките. Действа много добре при възпалено гърло, задръствания на синусите и гръдния кош.

Откажете цигарите

Пушенето вреди изключително много на здравето. Отказването от този вреден навик не е лесно, но трябва да положите усилия, ако искате да живеете здравословно. Пиенето на много вода, диетата от плодове и зеленчуци ще ви помогнат. Освен това избягвайте задимени помещения и пушачите като цяло. Цигарите са много вредни за цялостното здраве на организма, а не само за белите дробове. Те съдържат катран и други канцерогенни химикали, които са отговорни за 84% от случаите на рак на белите дробове.

Гроздов сок

Пиенето на пресен гроздов сок веднъж седмично може значително да подобри функционирането на белите дробове. Гроздовия сок пречиства белите дробове от токсини, тъй като съдържа мощни антиоксиданти, които намалят възпаленията в този жизненоважен орган.

Избягвайте слузести храни

Соята, млечните продукти и пшеницата могат да стимулират производството на слуз в белите дробове, затова най-добре ги консумирайте в умерени количества или изобщо се откажете от тях. Освен това тези храни са трудни за смилане. Консумирайте по-често богати на антиоксиданти храни. Те улесняват храносмилането и подобряват функционирането на белите дробове.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...