🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Самоконтрол и мотивация

8 житейски урока, които трябва да научим преди да навършим 30 години

Съществуват толкова много житейски уроци, които човек разбира с течение на времето и напредването на възрастта, но когато сме млади не винаги оценяваме и разбираме правилно поуките и опита, който ни дават.

Все пак е добре някои уроци да бъдат научени отрано, за да се предпазим от трудни ситуации и проблеми.

Парите не винаги могат да решат проблемите

Парите са средство, което купува някои от най-нужните ни неща, но не винаги могат да бъдат панацея на проблемите. Има много хора по света, които живеят с наистина малко пари, но това не ги прави по-малко щастливи, дори напротив. Други са заобиколени от лукс и богатство, но парите не ги правят истински щастливи. Да, парите могат да купят хубав дом, скъпи бижута, страхотен автомобил, невероятна ваканция, дори малко сигурност, но не могат да поправят нараненото сърце, да излекуват самотата и прочее. Ако мислите, че ще купувате разни вещи и те ще ви направят щастливи, то вие никога няма да разберете смисъла на дълбокото и истински душевно щастие.

Не можете да угодите на всички

"Ако искате да усетите провала, то опитайте се да угодите на всички" - Бил Козби

Не е нужно да се съгласявате с всеки и всичко, само защото все още ви смятат за твърде млади. Това е човешката природа – всеки иска да бъде харесван, подкрепян, хвален, но с цената на какво?! Казвайте и правете това, което мислите за правилно и усещате, че води към правилната посока. Искайте вашето мнение да бъде зачитано, останете верни на собственото си Аз и вашите лични ценности. В диалога винаги се ражда истината.

Вашето здраве е вашият най-ценен актив

Здравето е вашето безценно съкровище. Съумейте да го подкрепяте и запазите. Често в млада възраст, хората приемат здравето за даденост и след време разбират, че не са били прави. Опитайте се да живеете колкото се може по-здравословно – спортувайте, хранете се по-здравословно и не се поддавайте пороци като алкохол, цигари, наркотични вещества и други.

Не винаги ще получавате, това което искате

"Животът е това, което се случва, докато си зает с правенето на други планове"  Джон Ленън

Без значение, колко добре и внимателно планирате своето бъдеще, все нещо може да не проработи във ваша полза. Просто бъдете подготвени заровете на съдбата да не покажат вашите числа. Понякога всичко се случва от раз, а друг път са нужни още няколко опита. Бъдещето е пред вас, не се отказвайте при първата несполука.

Не е срамно да не знаеш всичко

Никой на света не разбира от всичко и не разполага с всички отговори. И въпреки, че сте завършили гимназията или университета, все ще останат неща, които не са били изучавани там – на тях ще ви научи живота. Всички правим грешки, но е важно да съумеем да ги поправяме.

Любовта е повече от чувство – това е възможност за избор

Избликът на първоначалното въодушевление и ускореният пулс не трае вечно. Това не означава, че дългата любов е измислица. Любовта ни учи да прощаваме, да споделяме, да сме верни, мили и на още много мили и достойни човешки постъпки.

Перспективата е прекрасно нещо

Обикновено, когато сме разстроени или отчаяни губим перспектива. Не се поддавайте на негативните емоции – продължавайте да живеете вашият живот и се опитайте възможно най-скоро да излезете от тази матрица. Възможностите и перспективата ни държат изправени и задвижват нашата положителна енергия.

Не приемайте нищо за даденост

Много често в така наречени си млади години ние приемаме всичко за даденост и не ценим достатъчно. Когато си млад имаш усещането, че всичко е подредено и винаги ще ти върви по мед и масло. Вероятно разбирате, че много от нещата, които вашите родители правят за вас, в един момент ще се стоварят като отговорност само и единствено на вашите рамене. Животът се промяна във всеки един миг, затова уловете този миг и поемете към правилната посока с отговорност. Н е смятайте за даденост дори любовта и приятелството.

 

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...