Назад до Необяснимо и загадъчно

Мандала – Свещената геометрия на медитацията

Мандала е визуален знак, често използван в различни учения и практики за медитация. Самият символ представлява геометрична конструкция, обреден символ, представляващ Вселената. В исторически план, Mандала е създавана от монасите с боядисан пясък и парчета от трошен цветен камък. В днешно време мозайките, обикновено са направени от бели камъни, които са натрошени и боядисани с непрозрачни мастила, за да се постигне същият ефект.

Тези геометрични символи могат да бъдат използвани като визуален медитационен инструмент, наречен Янтра. Според някои учени Янтра функционира като символ на космическите истини и като учебна карта на духовния аспект на човешкия опит. Древните Индийски йоги считат за най-мощен символа на Мантра с геометрична структура на звука Ом. Основната форма на повечето Мандали е квадрат с четири врати. От друга страна една мантра е аудио версия на мандала. В тях са скрити концентрирани звукови вибрации.

Асана и Мудра са инструменти използвани за медитация. Асана е поза на тялото, а Мудра е жест с ръка или поза. Комбинацията от двете позволява на тялото, да се превърне в правилна геометрична композиция.
Събирането на тези понятия и инструменти се нарича Тантра. Тантра е интеграция, Янтра представлява визуализация от няколко геометрични фигури концентирани в център, това могат да бъдат триъгълници, шестоъгълници, осмоъгълници, или изобразени листа на Лотос, Мантра е звук, съзнание, вибрация. Тя кара практикуващия да се съсредоточи в себе си. Всеки един от тези елементи е важна част от Йога и самия живот. По същество Тантра е духовно разбиране на отношенията и връзките между отделните и универсални енергии. Една древна духовна философия, казва че Тантра означава сливане и интеграция. Синтез свързващ принципите и практиките, женското и мъжкото, Ин и Ян. Етимологически думата Тантра е санскрит за стан. Станът съчетава множество памучни нишки и ги превръща в килим с Мала. Мала са тибетски молитвени гердани, направени от точно 108 мъниста, които се използват за повтарянето на дадена Mантра 108 пъти.

Обединяване на медитативни принципи и практики

Обединяването на медитативните принципи и практики усилва силата на Тантра, Мантра и Асаните. Комбинацията с енергиите Ин и Ян води до развитие на личността във всякакъв аспект.

Използвайки тези принципи и практики като инструменти за медитация, вие ще създадете ваше свещено пространство, което ще се обедини в тантрически баланс.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...