🎁 Бъдете готови за КОЛЕДА! SWANSON - ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СЕПТЕМВРИ
Назад до Насочете се към положителното

Научете се да наблюдавате

Наблюдението е инструмент за приемане. Да се наблюдава, означава да се мисли, чувства, вкусва, усеща, мирише, вижда, чува без привързаност, без опит да се манипулира изходът, без да се взима страна.

Всичко, което правите, е да наблюдавате. Просто „да бъдете с" информацията, която вашите сетива ви предоставят, каквато и да е тя. Ако умът ви се впуска в преценки и съдене на другите, само наблюдавайте какво става. Не се обвързвайте с мислите си; не се опитвайте да ги промените. Просто ги наблюдавайте.

Докато се учите да наблюдавате, вие влизате във все по-тесен контакт с онази част от вас, която е истинското ви аз — частта, която е отвъд тялото, ума и емоциите. Когато се вглъбите в наблюдаването, вие започвате да откривате едно „аз", което е извън ума и мислите ви, извън емоциите и чувствата ви, извън тялото с неговите усещания.

Странно е да се пише за това, защото ние общуваме чрез думи, които са част от умствения процес. А умът не обича да отстъпва властта и авторитета си, нито пък му е приятно да признае, че за вас има нещо по-важно от него.

Вие ще разберете мисълта ни чрез действие. След 15—20 минути на съзнателно наблюдаване вие вероятно ще започнете да забелязвате тази част от вас, която извършва наблюдението. Осигурете си време, през което няма да ви безпокоят. Решете, че тогава няма да правите нищо друго освен да наблюдавате. Седнете или легнете удобно. Останете неподвижни и съществувайте.

Умът ви ще ви представи „добри идеи" да свършите нещо друго. Но не предприемайте нищо, просто ги следете. Тялото от своя страна също ще поиска внимание. Не се занимавайте и с него — просто го наблюдавайте.

Ако имате желание да промените позата, не го правете. Просто наблюдавайте. Ако някъде ви засърби, не се чешете. Наблюдавайте сърбежа. Умът, тялото и емоциите ви могат леко, а понякога и по-силно внезапно да избухнат. Наблюдавайте желанието си да пищите и да ритате. Може би именно това желание ви е управлявало от известно време насам. Овладейте го. А това става, като не правите нищо. Просто наблюдавайте.

Играта се състои в следното: умът, тялото и емоциите казват: "Ще те принудя да мръднеш, преди да са изтекли петнадесетте минути (или колкото са). А вие отговаряте: „Не, няма да помръдна." И играта започва. Сигурно си мислите: „О, лесно е човек да не помръдне в продължение на петнадесет минути." Повечето игри изглеждат лесни, когато сме сред публиката, а не на игрището. Включете се в играта и ще видите.

Ако е лесна за вас, нашите поздравления. Ако не е, не се изненадвайте. Същите неща, които ви смущават по време на наблюдението, вероятно ви безпокоят и в живота: „би трябвало", „трябва", „длъжен съм" и исканията на ума, тялото и емоциите.

Какво е разрешението? Наблюдавайте. Просто наблюдавайте. Ще научите много за себе си. А също и за онази част от вас, която не е истинското ви „Аз".

Ако желаете, от наблюдението в „седящо положение" можете да преминете към наблюдение „в движение". Но движейки се във всекидневния живот, наблюдавайте всичко. Наблюдавайте реакциите си към всяко нещо. Наблюдението е основният инструмент за разбирането. Колкото повече наблюдавате нещата, които досега не сте осъзнавали, толкова по-усещащ и чувствителен ставате.

Ето съзнанието!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...