🔴🟠🟡🟢🔵🟣⚪️ 🎁 ВЕЛИКДЕНСКА ПРОМОЦИЯ 🎁 ⚪️🟣🔵🟢🟡🟠🔴
Назад до Насочете се към положителното

Благодарността

След като се научите да се съсредоточавате върху положителното в света, който ви заобикаля, направете следващата крачка: изпитвайте благодарност за всичко в живота си.

Започнете с нещата, които са най-важни за вас, продължете с добрите неща, после идва ред на земните неща, на нещата, които не са толкова добри, следват нещата, които съвсем не са добри, и накрая—ужасните неща.

За какво да бъдем благодарни за ужасните неща? Първо, когато човек изпитва благодарност, той се чувства добре. Второ, ужасните неща са част от живота ви, така че сигурно има някаква причина да съществуват. Може още да не знаете причината, но все някога тя ще се прояви. Така че бъдете благодарни, докато тя се появи, а след това изпитването на благодарност вече ще ви бъде навик.

Лошите мисли просто не могат да съществуват при едно благодарно съзнание. Дори лоша мисъл да се опитва да задържи вниманието ни, благодарността казва: „Благодаря за тази мисъл!" Такова отношение почти веднага разпръсква лошите мисли.

Не забравяйте да благодарите за неща, които често приемаме за дадени ни от небето — сетивата ни, телата ни, живота ни. Несъмнено има неща, от които можем да се оплакваме, но съществуват и твърде много неща, за които трябва да сме благодарни.

На кого или на какво би трябвало да благодарим? Няма значение. Изберете си. Може да сте благодарни на фирмата по електроснабдяване или на Едисън, че е открил електрическата крушка, или на дизайнера на вашата лампа, или на парите, с които ще платите електричеството, или на Господ за енергията, която стои зад всичко, или на всяка комбинация от изброените неща. И като помислим, че тези варианти се отнасят само дo една лампа!

Не е важно кой ще получи благодарността. По-важно е вие да я изпитате. Отношението на благодарност е всъщност отношение, което включва волност, щедрост и щастие. Ето защо ви предлагаме да намерите неща, за които да сте благодарни — не е толкова важно дали компанията по електроснабдяването ще получи благодарствено писмо. По-важното е вие да изпитате радостта от това, че се чувствате благодарен.

В касетата си „Медитиране върху благодарността" Роджър Лейн ви моли да си представите, че сте пуловер, най-обикновен вълнен пуловер. И после той разглежда едно по едно всички неща, допринесли за създаването на пуловера: овцете, предачите, плетачите, хората, които осигуряват храната, за да се нахранят плетачите, и т.н.

А за колко повече неща трябва да сме благодарни ние в сравнение с един пуловер! Ако наистина сме били благодарни за всичко в живота си, нямаше да ни остане време за нито една лоша мисъл.

Организирайте си наужким парти, посветено на благодарността. Поканете хората от вашето минало и настояще във вашето убежище и им благодарете за всичко, с което са допринесли за вас и за живота ви. Поканете вашите учители, любовници, приятели, братя, сестри, съпрузи, деца и, разбира се, родители. Вижте ги как влизат един по един и минават през бялата светлина. Изразете благодарността си. После ги заведете до бара и бюфета и продължете да посрещате следващите гости. (Вашият Учител сигурно познава управител на известен ресторант, който урежда обеди, банкети.)

Благодарността ви дава възможност да приемате. На кого предпочитате да давате: на хора, които наистина оценяват подаръците ви, или на онези, които намират грешки във всяка малка подробност? Вселената вероятно мисли като вас: предпочита благодарните.

И им дава.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 8 оценки

Отзиви

Виж още отзиви
Коментирай
loading...