Назад до Елиминирайте отрицателното

Програмата Анонимен алкохолик

При изследването на пристрастеностите бихме проявили небрежност, ако не споменем нещо за най-успешната програма за превъзмогването им — АА („Alchoholic Anonymous"— Анонимен алкохолик).

Повече от петдесет години вече чрез програмата АА милиони хора са преодолели пристрастяването си към алкохола. Дванадесетте стъпки, както ги нарича програмата, са така успешни, че повече от 150 други организации ги използват за лекуване на пристрастявания към неща като преяждането, прекомерното желание за секс, злоупотребата с наркотици и отрицателите емоции.

Същността на програмата АА е описана в книгата „Alchoholic Anonymous" (известна под името „Голямата книга"). От нея ви представяме 12-те стъпки заедно с трите предхождащи ги абзаца и един абзац след тях. Ако при вас не съществува проблем с алкохола, заместете алкохол с лоши мисли (или с нещото, към което се чувствате пристрастени).

Не забравяйте, че имате работа с алкохола, който е коварен, примамлив и силен. Без помощ не можете да се справите! Има Един-единствен, който е всемогъщ и силен, и това е Господ. Но сега можете ли да стигнете до Него?

Половинчатите мерки не ни доведоха до никъде. Намираме се в точката на обрата. Помолихме за Неговата помощ и грижа при пълно отдаване.

Ето стъпките, които правим, които са програмата за възстановяване:

1. Признахме си, че пред алкохола сме безсилни и че животът ни е станал неуправляем.

2. Започнахме да вярваме, че сила, по-могъща от нас, би ни върнала към здравия разум и трезвеността.

3. Решихме да оставим волята си и живота си на Божиите грижи.

4. Направихме щателна и смела морална преценка на себе си.

5. Признахме пред Бог и пред себе си, и пред всички хора естеството на нашите грешки.

6. Бяхме напълно готови Бог да премахне тези лоши черти от характера ни.

7. Смирено Го помолихме да ни отърве от нашите недостатъци.

8. Направихме списък на хората, на които сме навредили, и пожелахме да поправим стореното от нас.

9. Веднага започнахме да поправяме грешките пред хората от списъка ни в случаите, когато това беше възможно, но не и в случаите, когато това би наранило тях или други хора.

10. Продължихме да преценяваме самите себе си и винаги, когато грешахме, бързо си го признавахме.

11. Чрез молитви и медитации търсехме съзнателна връзка с Бога, така както ние Го приемаме, молейки се само да узнаем каква е волята му спрямо нас и силата да я осъществи.

12. След като в резултат на тези стъпки постигнахме духовно пробуждане, ние се опитахме да предадем това послание на алкохолиците и да практикуваме тези принципи във всичките си дела.

Много от нас възкликнаха: „Ама че списък! Не мога да направя тези стъпки." Не се обезкуражавайте. Никой от нас не е могъл идеално да се придържа непрекъснато към тези принципи. Ние не сме светци. Но у нас съществува желание за духовно израстване. Принципите, които изложихме, са напътствия към напредък. Ние държим повече за духовния напредък, отколкото за духовното съвършенство.

Тази статия не е от програмата АА, нито пък твърдим, че тези 12 стъпки са единственият начин да се скъса с пристрастяването. Ние просто искахме да ви ги предложим като начин, който милиони хора са намерили за успешен.

Доколкото ни е известно, не съществува програма за преодоляване на лоши мисли за хора, които осъзнават, че са безсилни да ги овладеят. Най-близката програма, която открихме, е „Емоционална анонимност" (Emotions Anonymous). Ако смятате, че една лоша мисъл обикновено настъпва преди неприятна емоция, то тогава целта на ЕА и целта на превъзмогването на мрачните мисли изглеждат в пълен синхрон.

Едно от предимствата на АА и ЕА и всякакви други програми от този тип е наличието на срещи, от които се черпи подкрепа, другарство и увереност, че „в крайна сметка не сте сами".

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

Анонимен
Къде в България има Програма за Анонимни алкохолици?????
Коментирай
loading...